Milliókba kerül, klubokat dönthet be a Rangers pokoljárása

Vágólapra másolva!
2012.07.15. 19:55
null
Vízválasztó: a Rangers pokoljárása más kluboknak is nagyon rosszul jöhet (Fotó: Action Images)
Lökéshullámot indít el a Rangers végzete, amely romba dönthet sok mindent a skót futballban – írja a The Scotsman vasárnapi számában. Mint ismert, az 54-szeres bajnokcsapat – a világ legtöbb bajnoki címet szerzett csapata – csődeljárást és fizetésképtelenséget követően „newco”, újonnan alapított klubként folytatja tovább, viszont az élvonalbeli, másod- és harmadosztályú klubok szavazással visszaküldték a legalacsonyabb, negyedik vonalba. Megbánhatják még.

A Skót Premier Liga (SPL) klubjait képviselő sportvezetők szavazhattak a Rangers sorsáról – azután, hogy kézhez kaptak egy elemzést, amelyben a glasgow-i óriás bukásának következményeiről olvashattak. Nem volt kegyelem: az új lehetőségeket szimatoló SPL-klubok leszavazták az új Rangers élvonalbeli tagságát, majd a Skót Labdarúgóliga képviselői (másod-, harmad- és negyedosztályú egyesületek) „továbbpattintották” a kékeket a negyedik ligába. Ez a skót futball legalsó országos szintje, innen nincs kiesés – meghívásos alapon kerülhetnek be csapatok a területi küzdelemsorozatokból –, és innen nem volt már hova ejteni a Rangerst. A törpék közé keveredett óriás minden idők legalacsonyabb feljutási oddsát kapta a helyi fogadóirodáktól, mint ahogy a Celtic élvonalbeli bajnoki címére is sosem látott módon alacsony a nyeremény – a két rivális bajnokin egy ideig még nem fut össze...

A Scotsman elemzésében részletesen kimutatja, mivel jár a Rangers hiánya a skót futball felsőbb osztályainak. Milliók „tűnnek el”, klubok kerülhetnek nagy bajba, esetleg omolhatnak össze – a glasgow-i kékek felelőtlen gazdálkodás okozta pokoljárása más csapatokat is a mélybe ránthat.

ITT JÁTSZHAT A RANGERS – A NEGYEDIK VONAL STADIONJAI
Falusi pályák és ötcsillagos nemzeti stadion: ezek egyaránt a negyedosztályba besorolt, újjáalakított Rangersre várnak a Division Three-ben. Sportszelep-összeállítás a skót negyedosztály pályáiból.

Pénzdíj

A Celtic 2957000 fontot kapott a Skót Premier League megnyeréséért a 2011–2012-es szezonban. A Scotsman úgy tudja, hogy 2012–2013-as idényben a Rangers eltűnése miatt már csak 287000 font lesz ez az összeg – ezzel még a Celtic talán megbirkózik, de az összes élvonalbeli csapatnak ugyanígy olvadnak el a bevételei. Méghozzá többen közülük már így is súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdenek... Ha már pénzdíj: a Rangers bajnoki második helyéért járó díjat (900 ezer font) visszatartotta a szövetség, és abból fizet azoknak a kluboknak, amelyeknek a glasgow-iak adósai maradtak.

Közvetítési jogdíj

A skót Premier League közvetítései jogai a Skynál és az ESPN-nél vannak, az ötéves szerződés összértéke nyolcvanmillió font – a kontraktus 2013-ban jár le. A szerződés egy pontja azt a kitételt tartalmazza, hogy a Celticnek és a Rangersnek is az SPL-ben kell játszania – mivel ez nem teljesül, újra kell tárgyalni a megfelelő részeket. A Sky és az ESPN nyilván csak jóval alacsonyabb összeget lenne hajlandó fizetni a Rangers nélküli ligáért – a klubok viszont politikai nyomásgyakorlást kérnek annak érdekében, hogy maradjon érvényben az eredeti szerződés.

Ligaszponzoráció

Az SPL névadó szponzora jelenleg a Clydesdale Bank, amelynek 10.5 millió fontos szerződése 2013 nyarán jár le. Mivel a Rangers (papíron) leghamarabb 2015-ben térhet vissza az élvonalba, a cégek nem feltétlenül tolonganak majd, hogy névadó szponzorai legyenek a skót ligának. Vagy legalábbis azért az összegért nem.

Jegybevétel

Minden rivális klub átlag kétszázalékos veszteséget kényszerül elkönyvelni azzal, hogy a Rangers nem játszik a stadionjukban. A kis klubokat súlyosabban érinti ez a veszteség: nekik akár négy-öt százalékot is jelenthet a Rangers kiesése. Az érem másik fele: a közepes, tradicionális klubok – Aberdeen, Dundee Utd., Hearts, Hibernian – nyilván megpróbálnak előrelépni a Rangers elárvult helyére, és a jobb helyekért folytatott küzdelem megdobhatja nézőszámukat is.

A kis klubok is szenvednek

A televíziós jogdíjakból és a SPL névszponzorációs szerződéséből kis mértékben részesülnek a Skót Labdarúgóliga (másod-, harmad-, negyedosztály) klubjai – az összeg évi 2.8 millió fontra rúg. Mivel mind a jogdíjak, mind a névszponzorációs összeg minden bizonnyal csökken, kérdéses, hogy a kis skót klubok hozzájuthatnak-e ehhez a pénzhez. Mégpedig ez többüknek létfontosságú lenne – a Football Economy számításai szerint húsz klub is nagy bajba kerülhet, ha nem kapja meg az SPL-ből lefelé csorgó összeget.

A számla

Neil Doncaster SPL-igazgató elemzése szerint a Rangers bukása akár tizenhatmillió fontba is kerülhet a skót kluboknak – amelyek nem feltétlenül maguktól szavaztak a glasgow-i kékek ellen a Premier League és a Football League voksolásán. A csapatok többségénél nagy nyomás alá helyezték a drukkerek a tulajdonosokat, bojkottal fenyegetőzve tették egyértelművé: azt akarják, hogy a többi csapat demonstrálja a Rangersnek, nem tehet meg mindent következmény nélkül. A Queen of the South például azon kevés csapatok között volt, amelyek a Rangers negyedosztályba sorolása ellen tették le a voksukat – a vezetőség ezt követően máris össztüzet kapott, a feldühödött szurkolók szégyenletesnek minősítették döntésüket.

A végeredmény ismert – a newco Rangers a 2012–2013-as idényt a negyedik vonalban kezdi. Hogy a skót futballt mennyire viseli meg az az időszak, míg a patinás klub visszakerül, nyitott kérdés – az élvonalbeli csapatok addig felkészülhetnek a várhatóan „egypólusú” időszakra, és megpróbálhatják magukat megerősíteni úgy, hogy az alighanem három év múlva visszajutó kékeknek ne legyen könnyed séta az út a csúcsra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik