Mikor a sok is kevés – Kamler János jegyzete

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.14. 23:20

Öt világbajnoki címével Brazília a legeredményesebb futballválogatott, s e válogatott történetének második legeredményesebb játékosának lenni a világ bármely pontjáról nézve óriási dicsőség. Magyar idő szerint szerdára virradóra, a Peru elleni vb-selejtezőn triplázó Neymar 28 évesen megelőzte a fenomenális Ronaldót a brazilok gólrangsorában (erről cikkünk a 8. oldalon), és már csak minden idők legjobb labdarúgója, Pelé áll előtte, jelenleg 13 a különbség közöttük.

Meg, ugye, három világbajnoki cím.

No meg a pályafutásuk kiteljesedését jellemző körülmények, mert amíg Pelé örült, ha a lábát nem szorító csukában dekázhatott zokniból összegyúrt labdával, Neymar saját, euróköteggel bélelt lasztival szórakozhat tökéletes talajú pályán, bár valószínűleg krumpliföldön is képes lenne rá, de ez most mindegy. Pelét - vagy ideírhatjuk Ronaldo nevét - az egész világ csodálta és imádta, a Fekete Gyöngyszem játéka még az ellenfél táborának is olyan élményt és ajándékot jelentett, hogy lerúgása, fellökése esetén a pályára zúdultak volna az emberek jobb belátásra bírni azt a gazfickót, aki hozzá mert érni.

Az értékrendek teljes átalakulásának, az egészségtelen beidegződések korában az agyontetovált, furcsa divatot követő, elhivatottság és alázat tekintetében Cristiano Ronaldótól meglehetősen távol álló Neymar kivételes tehetségű futballceleb. De szerencsére az ő esetében is igaz a vér nem válik vízzé alapvetés: amint belebújik a sárga rövid ujjúba és a kék rövidgatyába, megszállja az ihlet és az ötlet, szívét ugyanaz az érzés önti el, mint anno Garrincháét, Peléét, később Zicóét, majd Romárióét és Ronaldóét.

Adja Isten, hogy 2022-ben legyen világbajnokság (Katarban vagy bárhol máshol), és adja az ég, hogy Neymar egészségesen, jó formában szerepeljen rajta, mert a benne rejlő tudást eddig egyik vb-jén sem tudta a világ elé tárni (na ja, a társak...)! Márpedig lehet ő akár első is a brazil gólvágók listáján, Pelé csúcsának megdöntésekor sem lesz a legjobb, sőt, a jelenlegi gólrangsor második helyezése sem a valós értéket tükrözi vb-cím(ek) híján.

Világbajnok nemzetként Brazíliának 24 év a leghosszabb várakozási ideje két aranyérem között (1970, 1994), a számláló most 18-at mutat, 2022-ben eléri a húszat. S ha Katarban nem születik meg a hatodik, Neymar minden idők legszomorúbb brazil gólrekordereként zokoghat a pályán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik