Menezes: Az eredmény és a munka olykor különbözik

Vágólapra másolva!
2011.07.18. 14:14
null
Játékban Brazília volt a jobb, kapura lövésben Paraguay – utóbbi többet ért (fotó: Action Images)
Gól nélküli döntetlen után Brazília tizenegyesrúgásokkal búcsúzott Paraguayjal szemben a negyeddöntőben a Copa Américától. Azt mind brazil, mind paraguayi részről elismerték, hogy a címvédő jobb volt az összecsapáson, de ez az előbbieket nem vigasztalta, utóbbiaknak pedig aligha okozott nagy lelkiismeret-furdalást.

 

A brazilok egyszerűen be voltak oltva Justo Villar ellen: sem a rendes játékidőben, sem a tizenegyesrúgások alkalmával nem tudták bevenni a paraguayiak kapusának hálóját. Hihetetlen, hogy a ráadás utáni négy kísérletből három (Elano, André Santos és Fred) a kaput sem találta el, míg Thiago Silva próbálkozását hárította a kapuvédő.


„Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy bocsánatot kérünk az elhibázott tizenegyesek miatt. Sok pozitívum volt a mérkőzéseinken és csak néhány hibát követtünk el” – mondta csalódottan Thiago Silva.

„Az alapján, ahogy játszottunk, azt kell mondanom, korábbi karrierem során még sohasem tapasztaltam ilyen igazságtalan eredményt” – tette hozzá a Chelsea középpályása, Ramires.

„Brazília uralta az egész mérkőzést és nekünk be kellett húzódnunk. A tizenegyesrúgás már olyan, mint a lottó. A mieink jobbak voltak, míg ők hibáztak. Ez karrierem egyik legszebb napja, és remélem, hogy a fieszta folytatódni fog” – nyilatkozta a paraguayi kapus és csapatkapitány, Villar.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
A Copa América történetében először fordult elő, hogy bár részt vettek mindketten a tornán, sem Argentína, sem Brazília nem jutott be a legjobb négy közé.
A Paraguay elleni mérkőzés előtt Brazília sosem hibázott a tizenegyesrúgások során kettőnél több lövést. Ezúttal négyet hibáztak, olyan sokat, amennyit még korábban semelyik válogatott.
A legutóbbi négy alkalommal, amikor a brazilok nagy tornán tizenegyesrúgásokra kényszerültek, a selecao hálóőre mindig hárított legalább egy lövést – ezúttal nem.
Paraguay legutóbbi nyolc mérkőzésén (2–6–0) veretlen maradt.
Paraguay többször lőtt kapura a tizenegyespárbaj során, mint a 120 perc alatt – összesen kétszer.
Venezuela a Chile elleni negyeddöntős éjszakai győzelme előtt – 49 mérkőzésen – mindössze kétszer győzött a Copa Américán. Legutóbbi kilenc találkozójából azonban csak egyszer veszített (3–5–1).
Venezuela az egyetlen CONMEBOL-tagszövetség, amely korábban sosem végzett a négy között a Copán.
Chile története leghosszabb veretlenségi sorozatának (7–4–0) vetett véget Venezuela a negyeddöntőben.

Brazília egy győzelemmel és három döntetlennel búcsúzott a Copától, miközben Paraguay győzelem nélkül (igaz, veretlenül) jutott be a négy közé.

„Kilencven perc után Brazíliának kellett volna nyerni, de néha van ilyen. Teljesen másként játszottunk ahhoz képest, ahogyan akartunk” – mondta Gerardo Martino paraguayi szövetségi kapitány, egyszersmind elismerve, hogy némiképp érdemtelen volt az elődöntőbe jutás. Persze a játék minőségét ezúttal könnyen feledtetheti, hogy Paraguay 1989 után először jutott el a kontinenstorna ezen szakaszáig.

Ezzel szemben Brazília a legutóbbi öt tornából négyet megnyert, 2004 és 2007 után sorozatban harmadszor nyerhetett volna, de a válogatott kapitánya és játékosai szerint ennél sokkal fontosabb, hogy a 2014-es hazai rendezésű vb-re jó legyen a csapat.

„Csalódást keltő, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezzük. Egy olyan csapattal szemben veszítettünk, amelyik eddig meccset sem nyert, most mégis elődöntőt játszhat. De ilyen a futball, meg kell tanulnunk, hogy elkerüljük az összehasonlítást az eredmények és az elvégzett munka között, ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy jelenlegi teljesítményünkhöz képest még javulnunk kell. A célunk ugyanakkor mindig is az volt, hogy a 2014-es világbajnokságra építsünk erős csapatot” – mondta Mano Menezes.

„Úgy hiszem, hogy összességében jó Copán vagyunk túl. Fontos, hogy most is feltartott fejjel fogadjuk el a vereséget, és a hazai világbajnokság felé fordítsuk a figyelmünket” – adta ki a jelszót Robinho.

COPA AMÉRICA, 2011
NEGYEDDÖNTŐ
Brazília–Paraguay 0–0–11-esekkel 0–2
ChileVenezuela 12
KORÁBBAN
Argentína–Uruguay 1–1 –11-esekkel 4–5
Kolumbia–Peru 0–2 – h. u.
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Peru–Uruguay (július 19.)
Paraguay–Venezuela (július 20.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik