„Maroknyi székely...” Rajt a román élvonalban – a Sepsivel!

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.07.14. 15:21
null
A Sepsi OSK-val rajtol a román élvonal (Fotó: Manases Sándor)
A feljutás okozta eufóriával készül Sepsiszentgyörgy a város történetének első szezonjára a román élvonalban, ám a felkészülésre látványosan rányomta bélyegét a megfelelő stadion hiánya. Azt az első pillanattól tudni lehetett, hogy amíg a városi arénában nem teremtik meg a Hivatásos Labdarúgó Liga által elvárt minimális feltételeket, addig Brassóban lesznek a háromszéki csapat mérkőzései, ám az idény előtti utolsó héten a Kovászna megyei kormánymegbízott egy újabb akadályt gördített az együttes útjába.

 

POLITIKAI ELLENSZÉL

Játékosmozgás a Sepsi OSK-nál
ÉRKEZŐK: Constantin Grecu (balhátvéd, Pandurii), Claudiu Herea (középpályás, Balotesti), Victor Astafei (szélső, Selangor), Cristian Oros (középhátvéd, Astra), Patrick Petre (szélső, Dinamo, kölcsönbe), Kilyén Szabolcs (hátvéd, Viitorul, kölcsönbe), Marius Papsys (szélső, FC Stumbras), Constantin Dima (középhátvéd, Metalul Resita), Linas Pilibaitis (középpályás, Atlantas Klaipeda)
TÁVOZÓK: Olteanu, Manole (Dinamo, kölcsönből vissza), Greu (Botosani, kölcsönből vissza), Plamada(ASU Poli), Ene (CS Mioveni), Tutu, Minciuna(lejárt szerződés)

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa nem volt hajlandó aláírni azt a kormányhatározat-tervezetet, amely alapján a város átvenné a Ifjúsági és Sportminisztériumtól a sepsiszentgyörgyi stadiont.

Cucu szerint „nem volt elegendő érv” a tervezet támogatásához, aláírása nélkül viszont a városvezetés nem tudja továbbítani a hivatalos iratot a kormánynak. A magyar városvezetés terveit rendszeresen gáncsoló prefektus annak ellenére nem támogatja, hogy a stadion a város tulajdonába kerüljön, hogy Marius Dunca sportminiszter átengedné az állami tulajdonban levő sportlétesítményeket a fejlesztéseket magukra vállaló önkormányzatoknak.

A szentgyörgyiek ezért egyelőre csak bérlőként végzik el a szükséges átalakításokat, ezek kapcsán Diószegi László, a klub tulajdonosa reméli: októberben már valóban hazai pályán játszhat Székelyföld első Liga I-es csapata. Közben azonban az albérletre is költeniük kell, a brassói Tineretului Stadionban szintén kisebb javításokra van szükség, ezért is kérte a Sepsi OSK, hogy a hagyományoktól eltérően újonc létére idegenben kezdje a szezont.

Így vasárnap délután a Duna-parti Giurgiuban (Gyurgyevóban), a 2016-os bajnok, legutóbb hatodik Astra ellen vág neki a nagy kalandnak a Sepsiszentgyörgy és fanatikus tábora, a Székely Légió, amely már a hét eleje óta szervezi a túrát. Az ellenfél csütörtökön még Európa-liga-selejtezőt játszott az azeri Zira ellen, és nyert is hazai pályán 3–1-re.

A LEGKISEBB KÖLTSÉGVETÉSSEL A LEGJOBBAK KÖZÖTT

A Liga I becsült költségvetései euróban*

1. FCSB 12.5 millió

2. CFR Cluj 11 millió

3. CS U Craiova 6.2 millió

4. Viitorul 6 millió

5. Dinamo Bucuresti 5 millió

6. Astra Giurgiu 4 millió

7. FC Voluntari 3.5 millió

8. Concordia Chiajna 3.2 millió

9. FC Botosani 3 millió

10. ACS Poli Timisoara 2.8 millió

11. CSM Poli Iasi 2.7 millió

12. Gaz Metan Medias 2.5 millió

13. Juventus Bucuresti 2.4 millió

14. Sepsi OSK 2.3 millió

*Forrás: http://www.ziaruldesport.ro/articol_14586_zds_pg_0.htm)

A román bajnokság egyik legkisebb költségvetésű, ám Diószegi elmondása szerint játékosainak és alkalmazottainak időben és megbízhatóan fizető csapataként a Sepsi OSK nem erősített látványosan, ám az érkező játékosok többsége jelentős első ligás tapasztalattal rendelkezik. A magyar vonalat – az U21-es szabály érdekében is – a Hagi-akadémián nevelkedő, szovátai születésű Kilyén Szabolccsal erősítette meg a klub, légióst viszont csupán kettőt, két litvánt szerződtettek (egyikük a korábban Győrben és Mezőkövesden is játszó Linas Pilibaitis).

A vezetőség rutintalansága leginkább a felkészülési találkozók szervezésénél ütközött ki, a büki edzőtáborozás során több előre lekötött mérkőzés (köztük a Gyirmót és a Honvéd elleni) is elmaradt, végül az osztrák St. Pölten (0–1) kivételével csupán alsóbb osztályú orosz, magyar és román gárdák ellen léptek pályára Hadnagy Attiláék.

Az elvárás egyelőre csupán a bennmaradás, Diószegi László a 10–12. hely környékére várja csapatát a 14 csapatos bajnokságban. Nem véletlenül, hiszen a keret összértéke is a legalacsonyabb a Liga I-ben, a szentgyörgyi futballistákat mindössze 4.23 millió euróra becsüli a Transfermarkt, miközben a Bajnokok Ligája-selejtezőben érdekelt Viitorul és Steaua, új nevén FCSB játékosait 21-21 millióra taksálja. Diószegi azonban hisz az álmában – mint a feljutás után elmondta: ha pékségének sikerült a legjobb három közé kerülnie Romániában, miért ne sikerülne majd egyszer futballcsapatának is?

A BAJNOKSÁG MENETE

A román bajnokságot, immár harmadszor, rájátszásos rendszerben rendezik meg. A 14 csapatos alapszakasz február végéig tart, a tervek szerint 2017-ben 22 fordulót rendeznek meg, 2018-ban pedig a hátralevő négyet.

Az alapszakasz után kettéválik a mezőny, a legjobb hat együttes a bajnoki címért és az európai kupahelyekért játszik egy újabb oda-vissza kört, a 7–14. helyezettek pedig a kiesés elkerüléséért. A szezon végén az utolsó két helyezett esik ki, a 12. helyen záró együttes pedig osztályozót vív a Liga II harmadikjával. Valamennyi mérkőzést közvetítik a televíziók (ezért vannak péntektől hétfőig szétszórva a meccsek), amelyek évi 34 millió eurót fizetnek a LPF-nek a jogokért, a liga pedig a helyezések függvényében osztja szét a pénzt a klubok között.

A bajnoknak mintegy 4 millió jut, az újoncoknak körülbelül másfél – a kisebb egyletek számára a tévés pénzek költségvetésük több mint felét is biztosíthatják. Tavaly óta a csapatok számára kötelező egy U21-es játékos állandó szerepeltetése.

Vonul a Sepsi fanatikus tábora, a Székely Légió (Fotó: Manases Sándor)
Vonul a Sepsi fanatikus tábora, a Székely Légió (Fotó: Manases Sándor)

AZ ESÉLYEK

Döntött a CAS, a Viitorul a bajnok!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése alapján a Gheorghe Hagi által alapított és működtetett Viitorul nyerte meg a román labdarúgó-bajnokság 2016–2017-es idényét. A második helyen végző FCSB (volt Steaua Bucuresti) megóvta a végeredményt, ám a Román Labdarúgó-szövetség közleménye szerint a CAS nem adott igazat a Gigi Becali által finanszírozott bukarestieknek. Részletek itt!

A bajnoki címre a legesélyesebbnek szokás szerint a Steauát (hivatalosan FCSB) tartják a szakemberek és a fogadóirodák (2.25) is, annak ellenére, hogy kiemelkedő költségvetése és játékoskerete ellenére elbukta a legutóbbi két szezont az Astra, illetve a Viitorul ellen. A Gigi Becali tulajdonos szeszélyeinek állandóan kitett gárda szokás szerint „kifosztotta” a riválisok kereteit: a középhátvéd Ionut Larie a CFR-től, a válogatott támadó Constantin Budescu, a brazil balhátvéd Júnior Morais és a portugál középpályás Filipe Teixeira pedig az Astrától érkezett.

Anyagilag jelenleg csak a csődvédelem alól kikerült CFR tudja felvenni a versenyt a bukarestiekkel, bár egyelőre senki sem tudja igazán, honnan is jön a pénz, az új kolozsvári tulajdonos ugyanis nem fedte fel a kilétét. Az új seprű viszont erősen seper, a Miriuta Lászlót váltó edző, Dan Petrescu mellett 15 – többnyire 30 feletti – új labdarúgó is érkezett, köztük a román válogatott Ovidiu Hoban (Hapoel Beer-Seva) és Srdjan Luchin (Levszki Szófia), de visszatért a 2008-as és 2010-es bajnokcsapat egyik sztárja, az argentin középpályás Emmanuel Culio (Mallorca) is.

A CFR bajnoki esélyeit 6.50-re adják, a címvédő Viitorulét 6.00-ra, ám Hagi nagyon fiatal csapata esetében nagy kérdés, hogyan bírja majd a kettős terhelést, hiszen minimum két selejtezőkör vár rá az európai porondon. Mellettük a Dinamo meg a CS U Craiova reménykedik dobogós helyezésben és nemzetközi kupaszereplésben, ám egyik sem tudott számottevően erősíteni, ezért keretük nem tűnik elég mélynek egy hosszú szezonhoz.

A leglátványosabban a 2016-os bajnok Astra gyengült meg, Marius Sumudica (a korábbi debreceni csatár) edző mellett a keret java is távozott a giurgiuiaktól – igaz, ők legalább kerestek 1.4 milliót eurót Budescu, valamint a török Kayserisporhoz igazoló Silviu Lung és Cristian Sapunaru eladásával.

ROMÁN LIGA I
1. FORDULÓ
Péntek

20.00: CS Universitatea Craiova–CSM Poli Iasi
Szombat
17.30: Concordia Chiajna–ACS Poli Timisoara
20.00: Juventus Bucuresti–Dinamo Bucuresti
Vasárnap
17.30: Astra Giurgiu–Sepsi OSK
20.00: FCSB–FC Voluntari
Hétfő
17.30: Viitorul–Gaz Metan Medias
20.00: FC Botosani–CFR Cluj

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik