Magyaros futballrangadó jön Romániában!

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.10.27. 14:16
null
Telt ház várható vasárnap a Sepsi–CFR mérkőzésen (Fotó: Facebook.com/Sepsi OSK)
Magyaros rangadó következik a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban: vasárnap este a címvédő kolozsvári együttest fogadják a sepsiszentgyörgyiek, óriási az érdeklődés a mérkőzés iránt.

Az alapszakasz első felét lezáró körben találkozik vasárnap este a román élvonal két „magyar” csapata, a Sepsi OSK és a kolozsvári CFR, vagyis a fordulót a hatodik, illetve az első helyről váró gárda. Az előző idénnyel ellentétben immár mindkét együttes a felsőházi rájátszásért és a dobogós helyekért küzd a roppant kiegyensúlyozott mezőnyben. Ez pedig az érdeklődésben is megmutatkozik, a sepsiszentgyörgyi egyesület tájékoztatása szerint pénteken már csak kilencszáz eladó jegy volt a találkozóra.

Amíg a székelyföldieknél a tulajdonosi és szurkolói háttér is egyértelműen magyar, a CFR-t immár csak a múltja és részben a közönsége miatt tekintik annak a román labdarúgásban. Az 1907-ben alapított kolozsvári klubot sztárcsapattá emelő Pászkány Árpád eladta a csapatot, de a nézők társadalmi és etnikai összetétele az új tulajdonosok alatt sem változott: a CFR továbbra is az erdélyi felső középosztály és a helyi magyarság kedvence.

A két gárda a nyári felkészülést éppen az egymás elleni, 1–1-re végződő előkészületi mérkőzéssel kezdte, és a közelmúltban három CFR-játékos is Szentgyörgyre igazolt: a télen Yasin Hamed végleg, a nyáron pedig Gabriel Dodoi és a francia Bryan Nouvier egyéves kölcsönbe. Utóbbi azonban a két klub egyezsége értelmében nem lép pályára az egymás elleni találkozón.

A Sepsi OSK a legutóbbi két hazai meccsén mindössze egy pontot szerzett, s a remek bajnoki rajt után szeptemberben és októberben elsősorban az idegenben gyűjtött pontok tartották az élbolyban a piros-fehéreket. A címvédő CFR szintén a kiszállásokon szerepel jobban, 2018-ban romániai klub ellen házon kívül még nem veszített mérkőzést (6-6 győzelem és döntetlen), ugyanakkor a vendégcsapatnak nélkülöznie kell egyik meghatározó játékosát, Juan Emanuel Culiót – az argentin középpályás az eltiltását tölti, miután a múlt héten megkapta a negyedik sárga lapját.

Mindkét csapatnak elsősorban a védelme hozza a pontokat, ám jelentős különbség, hogy amíg a CFR (8 kapott gól) legtöbbször helyzetet is alig enged az ellenfeleinek, a Sepsi (9) az elmúlt találkozókon rengeteget köszönhetett kiválóan védő kapusának, Niczuly Rolandnak.

A párharc egyben a Liga 1 két magyarországi légiósának összecsapása is lehetne, ám a hazaiaknál a Puskás Akadémiától kölcsönkapott Prosser Dániel eddig csak két bajnoki és egy kupamérkőzésen kapott lehetőséget, és most is kevés esély van a szerepeltetésére. Helyzetét nehezíti a román bajnokság ifiszabálya, amely szerint egy hazai U21-es játékosnak állandóan pályán kell lennie a csapatban, márpedig a Sepsi ennek megfelelő labdarúgói hozzá hasonlóan szinte mind szélsők: Hamed, Stephan Draghici és Florin Stefan is ezen a poszton futballozik.

A CFR-nél Lang Ádám jóval több időt, nyolc teljes meccset töltött a pályán, ám a legutóbbi fordulóban csak tartalék volt, és éppen a helyén játszó Andrei Muresan szerezte a győztes gólt a Poli Iasi ellen 1–0-ra megnyert találkozón.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik