Luis Enrique óvatos, és számol Pedróval (is)

Vágólapra másolva!
2015.02.28. 11:49
null
Luis Enriquét nem téveszti meg a kellemes barcelonai napsütés, a megfázást elkerülendő sapkát (?) húz (Fotó: Reuters)
Csúcsösszecsapás nélküli szombatnak nézünk elébe – írtuk egy hete beharangozónkban, és ezúttal sem fogalmazhatunk másképp, a futballvíkend nagy mérkőzései ugyanis nem a hétvége első napjára esnek. Hanem inkább a másodikra, vasárnapra (Liverpool–Manchester City PL-bajnoki, Chelsea–Tottenham Angol Ligakupa-finálé), no meg hétfőre (Roma–Juventus). Mindazonáltal pályára lép ma a Barcelona és a Man. United, és lesz egy Borussia Dortmund–Schalke Ruhr-vidéki presztízsderbi is szombaton. Topliga-beharangozónk.

 

SPANYOLORSZÁG

Luis Enrique vezetőedző – szokásához híven – nem árulta el tervezett kezdő tizenegyét az aktuális bajnoki találkozó előtt, ám a kiszivárgott hírek arról szólnak, hogy akár a fél gárdát kicserélheti az utolsó előtti Granada ellen a Manchester City elleni BL-odavágóhoz képest. Pedro például kiszoríthatja a Neymar, Lionel Messi, Luis Suárez álomtrió egyik tagját a támadósorban.

A Barca ugyan 2–1-re nyert Manchesterben a Bajnokok Ligájában, de múlt héten hatalmas meglepetésre 1–0-ra kikapott odahaza a Málagától, amivel megszakadt a tizenegy tétmérkőzésen át tartó győzelmi sorozata. Hogy a múlt szombati kínos kudarc-e az oka, vagy valami más, nem tudni, Luis Enrique mindenesetre elég óvatosan nyilatkozott a pénteki sajtótájékoztatón:

„Ellenfelünk a kiesés ellen küzd, ezért minden pontra égető szüksége van. Ráadásul az elmúlt években mindig megnehezítette a Barcelona dolgát. Viszonylag jól védekezik, a kontrái és a pontrúgásai is veszélyesek. Biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk a Granada ellen, arra számítok, hogy megnehezíti az életünket.”

Mint megírtuk, a goal.com információja szerint Lionel Messi nem hajlandó beszélni a spanyol trénerrel, sőt gyakran az utasításait is megtagadja a tréningeken, mi több, az argentinon kívül állítólag más játékosok is fellázadtak már Luis Enrique ellen. A klubhoz közel álló források szerint – írja a goal.com – szinte kettészakadt a csapat. Állítják: mostanában már az is előfordul, hogy a futballisták egy csoportja külön edz a többiektől, a saját módszerei szerint.

NÉMETORSZÁG

„Magyar” napot tartanak ma a Bundesligában: mindhárom magyar érdekeltségű együttes pályára lép.

Dárdai Pál utolsó előtti Herthája az ötödik Augsburgot próbálja meg megállítani Berlinben, az igen jó formába lendülő Stieber Zoltánt foglalkoztató Hamburg Frankfurtba látogat, hogy tovább gyűjtse a pontokat a kiesés elleni harcban.

Szalai Ádám már felépült betegségéből, bár a legutóbbi fordulóban csak percek jutottak neki. Markus Gisdol vezetőedző talán ma több játéklehetőséget ad neki egykori klubja, a Mainz ellenében. A Hoffenheim mestere úgy nyilatkozott a minap, bízik abban, hogy a magyar támadó a döcögős szezonkezdet után végre megtalálja góllövőcipőjét, és Robert Lewandowski vagy Bas Dost nyomdokaiba lép hamarosan.

ANGLIA

A táblázat első hét helyezettje közül csupán a negyedik Manchester United és az ötödik Southampton lép ma pályára, a többi élgárda vagy vasárnap, vagy annál is később tudja le aktuális bajnokiját. A „vörös ördögök” a kiesés elől menekülő Sunderlandet fogadják, míg a Soton a szintén nem túl acélos West Bromwichhoz látogat délután.

A második Manchester City a hatodik Liverpool vendégeként faraghatja tovább hátrányát a Chelsea-vel szemben, és ha nyer vasárnap az Anfielden, már biztosan kétpontos differenciával vág neki a következő (28., hétközi) fordulónak, a listavezető „kékek” ugyanis csak április 29-én játsszák le soros PL-mérkőzésüket a Leicester ellenében, mivel március 1-jén a Ligakupa döntőjében lépnek pályára. Ellenfelük a bajnokságban hetedik Tottenham, amely egyébként egy hét múlva pótolja be a QPR elleni találkozóját.

Egy csapatról nem szóltunk még az élcsoportból: a harmadik Arsenal az Evertont látja vendégül vasárnap. Nagy kérdés, hogy a tavaszi tabellán – az egyedüliként veretlen Pool mögött! – második helyezett „ágyúsok” mennyire heverték ki szerdai BL-kudarcukat.

OLASZORSZÁG

Egyetlen mérkőzés szerepel a Serie A 25. fordulójának szombati műsorában, a háromnegyed kilenckor kezdődő Chievo–Milan összecsapás, amelyen a szebb napokat látott milánóiak megszakíthatják október közepe óta tartó idegenbeli nyeretlenségi sorozatukat. A veronai alakulat ugyanis az egyik legudvariasabb házigazda az élvonalban, mindössze 10 pontot gyűjtött tucatnyi hazai mérkőzésén a szezonban.

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
27. FORDULÓ

13.45: West Ham United–Crystal Palace (tv: DIGI Sport 1)
16.00: Burnley–Swansea City
16.00: Manchester United–Sunderland (tv: DIGI Sport 1)
16.00: Newcastle United–Aston Villa
16.00: Stoke City–Hull City
16.00: West Bromwich–Southampton

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
23. FORDULÓ
15.30: Borussia Dortmund–Schalke 04 (tv: Eurosport 2)
15.30: Bayer Leverkusen–Freiburg
15.30: Hoffenheim–Mainz 05
15.30: Hannover 96–Stuttgart
15.30: Hertha BSC–Augsburg
18.30: Eintracht Frankfurt–Hamburg (tv: Eurosport 2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
25. FORDULÓ
20.45: Chievo–Milan (tv: DIGI Sport 1)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
25. FORDULÓ
16.00: Granada–Barcelona (tv: Sport 2)
18.00: Rayo Vallecano–Levante
20.00: Almería–Deportivo La Coruna
22.00: Málaga–Getafe (tv: Sport 2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik