nemzetisport.hu 2017.01.10 16:50 Frissítve: 2017.01.10 16:50

Lizarazu: Zizou tudja, hogyan értsen szót a futballistákkal

Az edzői munka nem neki való. „Nincs elég fizikai megterhelés” – mondja Bixente Lizarazu, aki manapság az extrém sportok világában elégíti ki mozgásigényét. A korábbi francia válogatott labdarúgó jelenleg több médiaszolgáltatónál is szakértőként dolgozik, a napokban a fifa.com-nak adott interjút – főleg egykori válogatottbeli csapattársa, Zinédine Zidane edzői szerepvállalását elemezte.

A két játékos sok nagy csatát élt meg együtt (Fotó: AFP)

 

– Ha néhány évvel ezelőtt feltesszük a kérdést, gondolta volna, hogy Zinédine Zidane-ból vezetőedző lesz?
– Ha például Didier Deschamps-ra gondolok, a gondolkodásmódját tekintve már játékosként is edző volt. Zizou nem volt feltétlenül ugyanilyen, de mindenki máshogy közelíti meg a dolgokat. Ő úgy gondolta, ez a legjobb lehetőség arra, hogy visszakerüljön a futball körforgásába, és megtett minden tőle telhetőt, hogy átlássa az edzői feladatkört. Ez az akaraterő, ez az elkötelezettség teszi őt kivételessé. Azok, akik nem ismerik őt, nem tudják, mennyire elszánt a tehetsége és az alázata mellett. Mindent megfigyelt, mindent jegyzetelt, aztán egyszer csak készen állt. Elképesztő, hogy néhány hónapja Bajnokok Ligáját nyert, ráadásul csapata hosszú veretlenségi sorozatot tudhat magáénak. Mindent felülír a korai eredményesség tekintetében.

– Hogyan magyarázza ezt a hirtelen jött sikert?
– Zizou semmit nem apróz el. Játékosként is hosszú ideig volt a topon, a fontos pillanatokban konzisztens teljesítményt nyújtott. Rengeteg nagy pillanatot élhetett át pályafutása során a francia válogatottal és a Real Madriddal is. Nagyon jól kezdődött az edzői karrierje, és szerintem ezen a területen is sokáig magas színvonalú munkát végez majd. A Bajnokok Ligáját még egy tapasztalt edzőnek is nagyon nehéz megnyerni.

– És mivel tudná magyarázni azt, hogy Zidane valódi vezérré vált, miközben aktív játékosként inkább csendesebb, visszafogottabb volt?
– Olyan új képességeket fejlesztett ki, amelyekre futballistaként nem volt feltétlenül szüksége – remekül kommunikált a lábaival is, nem kellett nagyon közlékenynek lennie, csak jól teljesítenie. Kívülről nézve az, ahogy most kommunikál, lenyűgöz. Jól kijön a médiával, és az is jól látható, hogy játékosai mögötte állnak. Megfigyeltem azt is, hogy Rafa Benítezzel ellentétben milyen jól kezeli Cristiano Ronaldót – nem is kritizálta, amikor megérkezett, mint a spanyol. Nem ez a legjobb lépés egy olyan játékossal szemben, aki ötven gólt szerez egy idényben.

– Meglepte, amikor Zidane karrierje ilyen korai szakaszában elfogadta a Real Madrid felkérését?
– Nem, mert minden, ami vele történik, egyedülálló. Két fejes gólt szerzett a vb-döntőben, és egy elképesztő lövés után betalált a 2002-es BL-fináléban is. Vele ilyen és ehhez hasonló dolgok történnek – egyértelmű a folytonosság! Ha egy csapatot szeretnél irányítani, ismerned kell kívül-belül, és ő nagyon jól ismeri a Real Madridot. Rengeteg tapasztalatot gyűjtött a királyi gárdánál különböző munkakörökben, így a klub minden négyzetcentiméterét ismeri. Ez nagyon fontos, ha nem akar elcsúszni azon a bizonyos banánhéjon.

– Mit gondol, milyen edző a mindennapokban?
– Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem látjuk egymást mindennap. Viszont az nagyon szembetűnő volt, amikor az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben Zidane és Ronaldo mosolyogva beszélgetett egymással a tizenegyespárbaj előtt. A nagy játékosok ereje abban rejlik, hogy nyugodtak és higgadtak tudnak maradni a feszült pillanatokban. Zidane játékosként rengeteg ilyet élt át – ez a tapasztalat teszi őt kiváló edzővé. Néhány szakvezető idegesen kiabál az oldalvonalnál, és szerintem ez negatívan hat a játékosok teljesítményére. Zizou tudja, hogyan értsen szót a futballistákkal.

– Ön szerint Zidane karrierjének legnehezebb része még ezután következik?
– Mindig a legnehezebb rész következik, hiszen sikeresnek maradni a talán legnagyobb kihívás. Azonban játékosként bizonyította, hogy képes továbbmenni és egészen új szintekre érkezni. Nem vonult vissza, amikor 1998-ban világbajnoki címet nyert. Egy példa: ha felér a Mount Everest csúcsára, nem könnyű ott maradni, hiszen rengetegen vannak, akik éppen ugyanarra a helyre pályáznak.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.24 13:28:37

Minden más foci PIETSCH TIBOR (Dunaszerdahely)

„Olyan gondolkodásmód jellemzi az ittenieket, amely előbb-utóbb csakugyan aranyat érhet.”

2018.02.22 00:44:08

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. A technikai berendezést és a hús-vér játékvezetőt szép lassan leváltották a kamerákkal és mozgásérzékelőkkel felszerelt robotok – persze szinte sohasem hibáztak, ám ezzel éppen a szenvedélyt ölték ki a játékból. A játékból, amelyet egykor épp a hibák tettek szerethetővé, változatossá, emberivé.

2018.02.12 22:04:22

Minden más foci BABJÁK BENCE

„Az ifiktől elküldtek, mondván: túl kicsi vagyok, ő azonban támogatott, pontosan tudta, hogyan készítsen fel.”

2018.02.12 23:14:13

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ebbe a sorozatba pedig bőven beleillene azoknak a magyar neveknek és a hozzájuk fűződő teljesítményeknek a köztudatba emelése, illetve visszaemelése, akik, amelyek nélkül az elmúlt száz esztendő Romániája – és az egyetemes magyar sport is – sokkal szegényebb lenne.

2018.02.11 10:49:38

Minden más foci BABJÁK BENCE

Buzsáky Ákos portói emlékeit elevenítette fel a portugál szakember kapcsán.