Ligue 1: a francia államelnök megvezette a futballklubokat?

Vágólapra másolva!
2013.11.06. 15:19
Mint beszámoltunk róla, a francia labdarúgó-bajnokság első és másodosztályának klubjai a november utolsó hétvégéjére kiírt fordulóban nem lépnek pályára, így tiltakozván a jövőre bevezetni szándékozott új, 75 százalékos állami adó miatt.

A francia kormány a jövő évtől 75 százalékos extra adóval kívánja sújtani az évi egymillió eurós vagy magasabb kereseteket; az adót nem az alkalmazott, hanem az őt alkalmazó gazdálkodó szervezetre róják ki. (Az adó mértéke nem haladhatja meg a cég éves bevételének öt százalékát.)

Szerdán az iTélé egy olyan videót tett közzé, amelyik még 2012 januárjában készült egy elegáns párizsi szállodában, ahol az államelnöki posztért kampányoló Francois Hollande biztosította az összegyűlt klubelnököket: „A sportklubokat nem érinti majd az adóemelés. Ezt megígértük.”

A francia nemzetgyűlés a következő napokban szavaz majd az új adószabályokról, amelyek jelen állás szerint – az immár az államfői posztot betöltő Hollande támogatásával – a futballklubokra is vonatkoznak majd.

A becslések szerint 13 élvonalbeli klubot érint a tervezett intézkedés, 44 millió eurós adófizetési kötelezettségük mintegy fele a legtöbb magas keresetű labdarúgót – például Edinson Cavanit és Zlatan Ibrahimovicot – foglalkoztató PSG-re jut.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik