Liga 1: szigorú szabályokhoz kötik az újraindulást

Vágólapra másolva!
2020.05.30. 19:20
null
Ha minden jól megy, két hét múlva újra tétmérkőzést játszhat a Sepsi OSK (Fotó: <a href="https://sepsiosk.ro" target="_blank">sepsiosk.ro</a>)
Folyamatosan ellenőrzik a székelyföldi csapat labdarúgóit, akik két edzőmeccset játszanak a jövő héten a másodosztályú FK Csíkszeredával.

Egy apró győzelmet elkönyvelhettek a romániai futballklubok a bajnokság folytatását szigorú járványügyi előírások betartásához kötő kormánnyal szemben: az egészségügyi és a sportminisztérium hétvégi megbeszélésén elfogadták, hogy a már két hete karanténban készülő csapatoknak ne kelljen teljes elszigeteltségben maradniuk a felkészülés hátralevő idejére.

Így aztán – minden bizonnyal június 13-án – újraindulhatnak a mérkőzések a Liga 1-ben, a klubok képviselői immár azért lobbiznak, hogy minimális számú néző előtt léphessenek pályára a csapatok. A kormány ugyanis a múlt héten már engedélyezte a maximum 500 fő részvételével és a biztonságos távolság betartásával rendezett szabadtéri eseményeket, ám ez a sportminisztérium szerint a futballmérkőzésekre nem vonatkozik. A bukaresti szövetség jelenlegi tervezete a csapatokkal együtt csupán 161 fő jelenlétével számol a találkozókon, a sajtó jelenlétét is gyakorlatilag csupán a közvetítő televíziók képviselőire korlátozva.

Abban viszont egyértelműen a kormány akarata érvényesül, hogy ha bármely játékos koronavírustesztje pozitív lesz, nemcsak a csapatának, hanem legutóbbi három-négy ellenfelének is kéthetes karanténba kell vonulnia – ami a zsúfolt program miatt gyakorlatilag az idény lezárását jelenti. Fertőzésgóc kialakulása, azaz háromnál több megbetegedés esetén pedig automatikusan véget ér a bajnokság.

A csapatok játékosait amúgy is folyamatosan ellenőrzik, a Sepsi OSK futballistái és stábja pénteken már a harmadik tesztelésen esett át. A székelyföldi csapat a jövő hétre két edzőmérkőzést is lekötött a másodosztályú FK Csíkszereda ellen, de a Liga 1 topcsapatai közül a címvédő és listavezető kolozsvári CFR, valamint az Astra Giurgiu is megkereste a szentgyörgyi klubot egy-egy meccs ajánlatával. Elfogadásukról még nem döntöttek a Sepsinél, amelynél amúgy sem látják sok értelmét a folytatásnak: Hadnagy Attila sportigazgató több alkalommal is elmondta, hogy ezeken a mérkőzéseken nem a sport a lényeg, hanem a televíziós pénzek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik