Libertadores-kupa: először a csúcson a pápa kedvencei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.14. 06:52
null
A mennyekben a „Szentek”: Libertadores-kupa-győztes a San Lorenzo (Fotók: Reuters)
A San Lorenzo labdarúgócsapata nyerte meg a legrangosabb dél-amerikai klubsorozat, a Libertadores-kupa 55. kiírását azzal, hogy a döntőben az első meccs döntetlenje után hazai pályán 1–0-ra legyőzte a paraguayi Nacionalt. A floresi együttes története során először hódította el a trófeát.

 

Az argentin együttes hőse Néstor Ortigoza, a hazaiak egyetlen paraguayi labdarúgója volt a Pedro Bidegain Stadionban – vagy a dél-amerikai földrészen ismertebb nevén Nuevo Gasómetróban –, miután a 36. percben értékesítette a csapata javára Ramón Coronel kezezése miatt megítélt büntetőt. Ez az egy gól döntött végül, ami összesítésben 2–1-es San Lorenzo-sikert eredményezett.

Néstor Ortigoza volt az egyetlen 
paraguayi, aki örülhetett a végén
Néstor Ortigoza volt az egyetlen paraguayi, aki örülhetett a végén

Pedig a mérkőzést a Nacional kezdte jobban, az első percekben Derlis Orué nagyon közel járt hozzá, hogy megszerezze a vezetést az asuncióniaknak, ám Juan Mercier tizenhatoson belüli labdavesztése után a kapufáról pattant ki a lövése.

A második játékrészben a Nacional több kockázatot vállalt, de ez azt is jelentette, hogy kontrákból sebezhetőbbé vált hátul, ennek ellenére többször is közel járt az egyenlítéshez, Marcos Riverosnak és Fredy Bareirónak is akadt lehetősége, ám az egyenlítés – az első meccsel ellentétben – a hajrában sem jött össze.

A „pápa csapata” – a római katolikus egyház feje közismerten a San Lorenzo szurkolója és a klub tagja – csodálatos napokat él, amióta Ferencet pápává választották, hiszen a „Szentek” becenévre hallgató piros-kékek tavaly elhódították a Torneo Inicialt (korábbi apertura), most pedig – az argentin „nagy ötös” közül utolsóként – felértek a csúcsra a Libertadores-kupában is, annak ellenére, hogy a Torneo Finalt csak a 11. helyen zárták májusban.

A Libertadores-kupa legutóbbi négy szezonjában brazil csapat szerezte meg a trófeát, legutóbb az Estudiantes győzött argentinként 2009-ben. Sorozatban másodszor van paraguayi vesztes: egy éve az Olimpia tizenegyesekkel veszített az Atlético Mineiróval szemben.

LIBERTADORES-KUPA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
San Lorenzo (argentin)–Nacional Asunción (paraguayi) 1–0 (1–0)
G:
Ortigoza (36. – 11-esből)
Győztes:
a San Lorenzo, 2–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik