Labdarúgás: orvosok vb-je holnaptól Budapesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.28. 13:23
Holnaptól labdarúgó-világbajnokságot rendez Magyarország. Persze nem Messit, Neymart vagy Cristiano Ronaldót láthatjuk cselezni és kapura lőni, hanem az orvosok legjobb futballistái mérettetnek meg.

Az idei orvos labdarúgó-világbajnokságnak (World Medical Football Championship, azaz WMFC) ugyanis Magyarország ad otthont június 29. és július 6. között – a meccseket Budapesten és Vecsésen rendezik.

A minden évben megrendezett viadalra ezúttal 16 csapat – köztük négy újonc – nevezett, és Afrika kivételével valamennyi kontinens képviselteti magát. Itt lesznek a brazilok, az angolok, a spanyolok, a németek és még sok egyéb nemzet orvosai (Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Korea Szaúd-Arábia, Svájc, Ausztria, Svédország, Litvánia, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Magyarország).

A csapatok négyes csoportokban mérkőznek egymással a továbbjutásért, majd a nyolc között már egyenes kieséses rendszerben folyik tovább a küzdelem, ám a kiesettek sem csak a párhuzamosan zajló kongresszus előadásait látogathatják, ugyanis a sportszerűség jegyében az utolsó helyig le kell játszani a mérkőzéseket.

A válogatottakat 23 év feletti, végzett orvosok alkotják, és a speciális szabályoknak megfelelően mindig a pályán kell lennie két 35 és két 40 év feletti játékosnak is. A találkozók kétszer negyven percig tartanak.

A csoportmeccsek június 30. és július 2. között zajlanak, a szerdai szünnapot követően a kieséses küzdelmekre és a helyosztókra július 4. és július 6. között kerül sor a BKV Előre, a III. TVE és a zuglói Lantos Mihály Sportközpont pályáin, illetve Vecsésen. A bronzmérkőzés és a döntő helyszíne az Illovszky-stadion lesz.

A házigazda és címvédő magyar orvosválogatott ezúttal is szép reményekkel várja a vb-t, hiszen az 1991-ben alapított együttes az elmúlt huszonkét évben az egyik legsikeresebb csapattá vált itthon, igaz, nem a versenysportban. A sikerek bizonyítéka a világversenyeken szerzett nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérem. A gárda a kezdeti útkeresés és kisebb sikerek után 1998 és 2003 között zsinórban négyszer diadalmaskodott az Orvosok Világjátékán (World Medical Games), majd a hazai második hely után Skóciában újra visszaült a trónra. Mivel a játékok egyre nyíltabbá váltak, azaz egyre kevesebb lett az orvos sportoló, a válogatott 2006-tól a katalán kezdeményezésre indult orvos labdarúgó-világbajnokságra tért át, melyet 2008-ban Litvániában, 2010-ben Ausztriában, és tavaly a svédországi Malmőben is megnyert, míg 2011-ben bronzérmet vehetett át (2007-ben és 2009-ben anyagi okok miatt nem indult).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik