Labdarúgás: 483 nap után ismét játszott a 11-szer újraélesztett dabasi fiú

Vágólapra másolva!
2019.05.23. 08:48
null
Duhaj Ádám visszatért a pályára (Fotó: Török Attila)
483 nappal az után, hogy Duhaj Ádám életét megmentették a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a 18 esztendős dabasi labdarúgó szerdán ismét bajnoki mérkőzésen szerepelhet – értesült az SzPress Hírszolgálat. Az ehhez szükséges sportorvosi engedélyre – hosszas várakozás után – aznap került pecsét a Sportkórházban.

 

Tavaly július 31-én, a dabasi focipályán jó hírt kapott Dr. Merkely Béla professzortól, a Semmelweis Egyetem rektorától Duhaj Ádám, a helyi csapat ifijátékosa, aki hat hónappal korábban, január 25-én egy felkészülési mérkőzés vége előtt összeesett, és ettől kezdve egészen addig a halál mezsgyéjét járta, amíg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán életmentő műtét nem stabilizálta a válságos állapotát. Akkor derült ki, hogy vele született koszorúér rendellenesség miatt került vészhelyzetbe.

„A vizsgálati eredmények azt bizonyítják, hogy Ádám meggyógyult és most már arra is biztathatom, hogy álljon be edzeni a csapattársai közé, de a terhelést azért csak szép lassan emelje”így hangzott tavaly nyáron a professzor által megfogalmazott jó hír, és a játékos mindent úgy tett, ahogy tanácsolták neki.

A jót felülíró rossz hírt akkor kapta meg Ádám, amikor a területileg illetékes sportorvos idén tavasszal nem adta ki a versenyszerű sportoláshoz szükséges sportorvosi engedélyt, mondván, hogy akinek olyan betegsége és szívműtétje volt, mint neki, annak le kell mondania a labdarúgásról. Az is elhangzott, hogy válasszon magának más – kisebb terheléssel együtt járó – sportágat.

Ádám szülei Merkely professzorhoz fordultak, és a segítségét kérték, aki úgy vélekedett, hogy orvoskollégája az engedély kiadását azért tagadhatta meg, mert nem akart azért felelősséget vállalni. A professzor és munkatársai ezek után újabb terheléses vizsgálatokat végeztek el, amelyek ezúttal is kivétel nélkül azt bizonyították, hogy Ádám a rendszeres sportolásra, így a bajnoki mérkőzésekre is újra alkalmas, szervezete megfelelően reagál a fizikai próbatételekre.

Ha tehát a Dabason kimondott nemet elsőfokú döntésnek lehet nevezni, akkor a másodfokú jelző is illik arra a szakmailag megalapozott állásfoglalásra, amely – Merkely professzor javaslatát is figyelembe véve – szerdán az Országos Sportegészségügyi Intézetben, azaz a Sportkórházban született, és amelynek köszönhetőn 483 nappal a tavaly januárban történtek után a 18 éves Duhaj Ádám szerdán újra bajnoki mérkőzést játszhatott.

A 2001-ben született játékos szerdán a Testvériség elleni U19-es bajnoki meccs szünetében állt be. Csapata 6–2-es vereséget szenvedett.

„Az első negyven perc játéka mellett volt még egy pozitívuma a meccsnek. Másfél év után újra a pályára léphetett Duhaj Ádám is!” – idézi az FC Dabas honlapja Tóth Ferencet, az U19-esek trénerét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik