Koronavírus: megdöbbentő, mennyit bukhat a játékosok értékén a futballvilág

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.05.07. 11:11
null
Jadon Sancho és társai ára sem fog szárnyalni a koronavírus-járvány utáni gazdasági visszaesés miatt (Fotó: AFP)
Nem marad 200 millió euró fölé becsült futballista, és a jelenlegi 15 fős, 100 millió euró fölötti társaság is megfeleződhet a koronavírus miatt. A KPMG friss tanulmánya szerint a játékospiac 10 milliárd eurónál is többel zsugorodhat majd. A jelek szerint nemcsak a televíziós jogdíjak, hanem a futballisták értékének megőrzése miatt is kulcsfontosságú lenne, hogy legalább zárt kapuk mögött újraindulhasson a játék.

 

Akár 10 milliárd euróval csökkenhet Európa tíz vezető labdarúgóligájában a játékosok piaci értéke a koronavírus miatt – írja szerdán közölt tanulmányában a KPMG. A világ egyik vezető gazdasági és üzleti tanácsadó cégének számító vállalat kimutatása szerint az átigazolási piac zsugorodása már elkerülhetetlen, ha folytatódik is a legtöbb bajnokság, azzal csak mérsékelni lehet a károkat.

A KPMG az öt hagyományosan topligaként emlegetett élvonal, vagyis az angol, a német, az olasz, a spanyol és a már hivatalosan is lezárt francia mellett, a belga, a holland (szintén kormányzati döntésre befejezettnek nyilvánított), a portugál, a török első és az angol másodosztályú bajnokságokat vizsgálta meg.

A tanulmány arra jutott, a februári állapothoz képest már most 15-20 százalékot vesztett a játékosok piaci értéke. Ha a francia ligát leszámítva a többi bajnokságot sikerül zárt kapuk mögött újraindítani, ez a csökkenés megállhat, a tíz bajnokságban mintegy 6.6 milliárd eurós kiesést jelentve. Ha nem, úgy elérheti a már említett 10 milliárd eurót is a futballisták összesített értékcsökkenése.

Csak a játékosok értékén az öt topliga 4.3 milliárd eurót bukhat azon, ha nem sikerül befejezni az idényt. A bástyák közül, mint említettük, a francia már le is omlott.

Kylian Mbappé piaci értéke jelentősen csökkent már most (Fotó: AFP)
Kylian Mbappé piaci értéke jelentősen csökkent már most (Fotó: AFP)
GRIEZMANN ÓRIÁSI BUKÁS LEHET
Az általános értékzuhanást mutató statisztika szerint a listán jelenleg első Kylian Mbappé 225 millió eurós értéke 177 millióra esett vissza, míg PSG-s klubtársa, a brazil Neymar immár „csak” 137 milliót ér a világjárvány előtti 175 milliós piaci árához képest.

A Barcelona hatszoros aranylabdás argentin sztárja, Lionel Messi pillanatnyi értéke a szakértők szerint 127 millió euróra rúg, míg a járvány kitörése előtt ugyanez az adat 175 millió volt. A Barca francia világbajnoka és Eb-ezüstérmese, Antoine Griezmann 119 helyett pillanatnyilag 89 milliót ér.

További példaként említi a Real Madrid belga csatársztárját, Eden Hazard-t, akit a spanyol királyi klub 100 millió euróért vásárolt meg, de ha most akarna túladni rajta, bukna az üzleten, mivel a világjárvány előtti 136 millió helyett a játékos jelenlegi piaci értéke 95 millió – emelte ki az MTI.

A tíz említett bajnokságban összesen 4183 játékosnak van profi szerződése, az ő becsült értékük 26.5 százalékkal csökken az első forgatókönyv – vagyis a teljes leállás – esetén. Míg a második változat – vagyis zárt kapus folytatás – mellett17.7 százalékos csökkenés jött ki a KPMG-nél.

Szemléltetésül: míg februárban 15 olyan játékos volt, akinek a piaci értékét 100 millió euró fölé becsülték a szakemberek, addig ősszel már csak nyolc ilyen futballista lehet, ha nem sikerül befejezni a 2019–2020-as idényt. Az egyetlen, 200 millió fölé taksált labdarúgó, Kylian Mbappé értéke is 180 millió euró környékére zuhanhat.

Százalékos alapon Lionel Messi és Eden Hazard értéke sínyli meg a legjobban a kialakult helyzetet.

A Financial Times infografikán is szemléltette a visszaesést. A gazdasági lap a húsz jelenlegi legértékesebbnek tartott futballistát vette alapul.

KATTINTÁS UTÁN NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ
KATTINTÁS UTÁN NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ

A KPMG hasonló forgatókönyvre számít, mint amiről már több klub- és sportvezető is beszélt az elmúlt hetekben, vagyis hogy a csillagászati összegek mellett vásárolt futballisták ideje ezzel lejárt, helyettük pedig a csereüzletek kerülhetnek előtérbe.

„A nemzetközi futballban ezen a nyáron nem úgy fognak menni a dolgok az átigazolási piacon, ahogyan megszoktuk, beleértve a Manchester Unitedet is – idézik többek között Ed Woodwardot, a Manchester United ügyvezető alelnökét, aki az MU egyik szurkolói fórumán szólalt fel. – Ahogy mindig, most is a klub sikerességét tartjuk szem előtt, de látnunk kell a járvány teljes iparágra gyakorolt hatását, mielőtt arról beszélhetünk, hogy minden visszatér a normál kerékvágásba.”

Nem csoda, hogy a nyár talán két legjobban várt átigazolási története, Jadon Sancho (Dortmund)ésHarry Kane (Tottenham)sorsa is új fordulatot vehet (főleg, hogy mind a kettejüket az említett Uniteddel boronálták össze a legtöbbször). A KPMG elemzése szerint mindkét játékos értéke 16 százalékot zuhant mostanra. Előbbit 127 millióra, utóbbit 112 millióra becsülik, aminek aligha örülnek kenyéradóik.

Százalékosan Lionel Messi értéke csökkent a legtöbbet a topjátékosok közül, igaz, a Barcelona aligha akar túladni rajta (Fotó: AFP)
Százalékosan Lionel Messi értéke csökkent a legtöbbet a topjátékosok közül, igaz, a Barcelona aligha akar túladni rajta (Fotó: AFP)

A fiatalabb Rummenigge fivér, Michael Rummenigge – akinek testvére, Karl-Heinz a Bayern München vezérigazgatója – a sportbuzzer.de sportoldalon közzétett blogjában azt írta március végén: „a koronavírus-járvány miatt viharos időket élünk át, és ha eljön a pillanat, amikor túl lesz rajta a világ, utána már semmi sem lesz úgy, ahogy azelőtt”.

„Ez vonatkozik a mindennapi élet legtöbb területére, miként a futballra is. Különösen az átigazolási díjakra és a játékosok fizetésére” – közölte. Hozzátette: mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy minden egyes euró után futni kell a jövőben.

„A klubok sokkal gazdaságosabbá válnak, erre a jövedelem hiánya kényszeríti majd őket. Ennek eredményeként egy ideig nem hallunk majd átigazolási díjakról, különösen nem százhúszmillió euró felettiekről. Azoknak az időknek vége” – írja.

Az FT arra is emlékeztetett, az öt európai topliga múlt nyáron új rekordot döntött. A Deloitte jelentése szerint 5.5 milliárd eurót költöttek a klubok, ami 900 millió eurós növekedést jelentett az egy évvel korábbi, 2018 nyarán bemutatott költekezéshez képest.

Az átigazolási piac növekvő árairól, folyamatairól és a koronavírussal kapcsolatos korábbi prognózisokról szóló összeállítás ide kattintva olvasható.

A Liverpool öt futballistáján, köztük a Szalah, Mané pároson is nagyot bukhat (Fotó: AFP)
A Liverpool öt futballistáján, köztük a Szalah, Mané pároson is nagyot bukhat (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik