Konföd. Kupa: testvére halála jutott eszébe döntő hibájáról

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.07.03. 10:59
null
Marcelo Diaz (balra) rögtön tudta: nagyot hibázott (Fotó: AFP)
Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya büszke a Konföderációs Kupán győztes fiatal csapatára, és Juan Antonio Pizzi, a vasárnapi döntőben vesztes chileiek spanyol szakvezetője is derűlátó a jövőt illetően. A finálé egyetlen gólját „összehozó” Marcelo Diaz öszetört a hibája miatt.

 

„Nagyszerű teljesítményt nyújtott a csapat ezen a tornán – szögezte le Joachim Löw az 1–0-s német sikerrel zárult szentpétervári finálét követő sajtótájékoztatón. A tréner szerint együttese minden méterért megküzdött, ezért is különösen büszke a játékosaira. – Az elején kicsit idegesek voltunk, de egy döntőnek mindig különös varázsa van. A második játékrész nehezen alakult, a chileiek egy percre sem adták fel.”

A német kapitány megemlítette még, hogy a Konföderációs Kupán részt vevő összes játékosa jobb helyzetben van most a jövő évi világbajnokságot illetően, mint a torna előtt volt.

„Az volt az elképzelésünk, hogy ezzel a tapasztalatszerzéssel fejlődési lehetőséget kínálunk nekik, és ez sikerült is. Ugyanakkor megvédeni a világbajnoki címet sokkal nehezebb lesz” – hangsúlyozta Löw, akit a sajtótájékoztatóra befutó futballistái lelocsoltak pezsgővel.

A németek fiatal csapattal utaztak el az oroszországi tornára, a 2014-ben világbajnok Nationalelfből csak három játékos kapott helyet a keretben. A 22-es keretből csak négyen múltak el 27 évesek.

Juan Antonio Pizzi arról beszélt, hogy az alapvető érzéseiket a döntő végeredménye határozza meg, az, hogy több statisztikai mutatóban jobbak voltak a németeknél, csak az edzői stáb számára jelent valamit.

„Ugyanakkor még a vereség okozta szomorúsággal együtt is derűs vagyok, mert nagyszerű mérkőzést játszottunk, és felnőttünk a legjobbakhoz. Amit elterveztünk, az végre is hajtottuk: kezdeményezőek voltunk és irányítottuk a játékot” – vélekedett.

Emlékeztetett rá, hogy egy súlyos hiba – amely előfordul a futballban – elég volt ahhoz, hogy vereséget szenvedjenek. Ebben ugyanakkor szerinte annak is szerepe volt, hogy bár végig fölényben játszottak, nem tudtak eredményesek lenni.

Marcelo Díaz, aki a 20. percben a 16-osnál Lars Stindltől elfordulva Timo Werner felé cselezett, majd gyakorlatilag gólpasszt adott a németeknek, összetört a hibája miatt:

„Tizennégy éve a testvérem halála volt a legfájdalmasabb pillanat a magánéletemben, most pedig átéltem a sportkarrierem legfájdalmasabb pillanatát” – írta közösségi oldalán.

A döntő magas színvonalát emelte ki Julian Draxler, a német válogatott csapatkapitánya, akit az oroszországi torna legjobb labdarúgójává választottak.

„Ahhoz képest, hogy előzőleg sokan megmosolyogták a Konföderációs Kupát, nagyszerű volt a döntő, és sokat tanultunk belőle” – jelentette ki a Paris Saint-Germain szélsője.

A 23 éves játékos kifejtette, hogy számára azért is volt fontos a jövő évi világbajnokság főpróbája, mert új szerepben mutatkozott be: először húzta fel a kapitányi karszalagot Oroszországban.

A legjobb góllövőnek járó aranycipőt az ugyancsak német Timo Werner kapta. Az RB Leipzig csatára azzal emelkedett szintén háromgólos honfitársai, Leon Goretzka és Lars Stindl fölé, hogy két gólpasszt is adott.

A németek veretlenül zárták a 2016–2017-es szezont, tavaly augusztus 31. óta 15 mérkőzést vívtak, s ezeken 12-szer nyertek, háromszor pedig döntetlent értek el.

A torna legjobb kapusa a chileiek csapatkapitánya, Claudio Bravo lett, aki érthető csalódottsággal beszélt az 1–0-ra elvesztett szentpétervári fináléról.

„Mindent kiadtunk magunkból, nem volt nagy különbség a két csapat között. Szomorú vagyok, hogy nem nyertünk” – tette hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik