Kizárhatják a BL-ből az eladósodott klubokat

Vágólapra másolva!
2010.05.28. 10:15
null
Platini szerint az új szabály a klubok megóvását szolgálja (Fotó: Action Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága csütörtökön elfogadta azokat az új szabályokat, amelyek a pénzügyi fair play jegyében fogantak, és az európai futballklubok eladósodását hivatottak megakadályozni 2012-től. A tervek szerint az adósokat a jövőben kizárhatják a Bajnokok Ligájából, illetve az Európa-ligából.

„Nem a klubok büntetése, hanem a megóvásuk a cél" – jelentette ki a szabályok megalkotását már jó ideje szorgalmazó Michel Platini UEFA-elnök.

A kétévnyi, széles körű előkészítő munkával megalkotott, részleteiben a jövő hónapban nyilvánosságra kerülő szabályozás lényege: rábírni a klubokat, hogy legfeljebb annyit költsenek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből.

A legtőkeerősebb klubok tulajdonosai is legfeljebb összesen 45 millió eurós hiányt foltozhatnak be a 2012-től terjedő hároméves időszakban, ám a következő három esztendőre eső legális hiány már csak 30 millió lehet. A klubok könyvelését az UEFA pénzügyi és jogi szakértőkből álló bizottsága ellenőrzi, az előírásokat megszegők – így az alkalmazottaik vagy az üzleti partnereik felé tartozásokat felhalmozók is – kitilthatók lesznek az európai kupaporondról a 2014–2015-ös idénytől.

A szabályozás csak egy területen enged korlátlan befektetési lehetőséget: az utánpótlás-nevelésben, illetve a stadionberuházások sem esnek majd a szigorúan szabályozott területek alá.

Az új szabályok szerint egyébként tilos a kluboknak tartoznia a riválisaiknak, a játékosoknak és alkalmazottaknak, valamint az adóhatóságoknak az idények végén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik