HIRDETÉS
HIRDETÉS
BORSI GERGELY, SZELI MÁTYÁS 2017.12.05 13:20 Frissítve: 2017.12.05 13:20

Kinyújtott kar, avagy kiből lehet jó csapatkapitány?

A rutin, a vezetői képességek, a tehetség: különböző tényezők kellenek ahhoz, hogy valaki jó csapatkapitány legyen.

HIRDETÉS
Már huszonegy évesen kapitány lehetett Francesco Totti, aki másfél évtizeden át játszott a Romában (Fotó: AFP)

 

EZERFÉLE VÁLASZTÁS

BELGIUM
Korábban a legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosé volt a lehetőség. Marc Wilmots aztán maga választotta ki Vincent Kompanyt, de állandó sérülései miatt Eden Hazard lett a kapitány. Most is ő viseli a karszalagot, mert szereti, ha fontosnak érezheti magát, és ez segít neki ebben...
Gert Gysen, a belga Het Nieuwsblad újságírója

LETTORSZÁG
A válogatottnál nagyon kevés csapatkapitányunk volt az elmúlt húsz évben, a szövetségi kapitány döntött. Általában nálunk is a tapasztalat volt a legfontosabb szempont, illetve a legtöbb esetben védekező típusú kulcsjátékosoké volt a karszalag.
Agris Suveizda, a lett Sportacentrs újságírója

NORVÉGIA
Nálunk kizárólag a szövetségi kapitány döntése, kié a karszalag. Fontos a rutin, de általában olyat próbálnak választani, aki rendszeresen játszik egy nagyobb klubnál. Az a gond, hogy az elmúlt években kevés ilyen volt, most Stefan Johansen az, aki össze-vissza játszik a Fulhamben. Az elmúlt húsz évben Henning Berg, Kjetil Rekdal és Brede Hangeland volt a legjobb kapitány, igazi vezérek voltak. Most nincs ilyen, és ez gond.
Trond Johannessen, a norvég VG újságírója

SZLOVÁKIA
Marek Hamsík nyolc évvel ezelőtt, huszonegy évesen lett csapatkapitány, de Jan Kozák kinevezésekor Martin Skrtelé lett ez a szerep, mert keményebb és harsányabb, mint Hamsík, aki munkáját és profizmusát tekintve szintén vezéregyéniség.
Lukás Vráblik, a szlovák Denník N újságírója

TÖRÖKORSZÁG
A rutin a legfontosabb Törökországban ebből a szempontból, igaz, néhol a klubelnökök döntik el, ki viselje a karszalagot. A Fenerbahcénál Volkan Demirel, a Galatasarayban Selcuk Inan, a Besiktasban Tolga Zengin a csapatkapitány, ők csapatuk legtapasztaltabb és talán legsikeresebb tagjai.
Celal Umut Eren török újságíró, a Fenerbahce korábbi sajtósa

Korábban írtunk arról, az NB I-es kluboknál mi a csapatkapitányok szerepe, milyen feladatok hárulnak rájuk – most megnéztük külföldi szemmel is.

Mert örökös vita tárgya, hogy a futballban mekkora jelentősége van egy csapatkapitánynak.

Ha csak a szabálykönyvet vesszük alapul, gyakorlatilag nem sok, hiszen hivatalosan csak a mérkőzés, illetve egy esetleges tizenegyespárbaj előtt vállal szerepet a pénzfeldobásnál. Netán a játékvezető hozzá fordul, ha úgy érzi, jeleznie kell, nyugtassa meg társait.

Természetesen attól még, mert nincs sok formális szerepük, mégis fontos tisztség ez egy csapatban, ami adott esetben a pályán kívül is sok felelősséggel jár.

A kapitányok ugyanis valahol a klub arcai, szimbólumai is, egy-egy legendás játékos legalább olyan emblematikus jelképe egy csapatnak, mint mondjuk a mez színe.

Elég csak Franz Beckenbauert, Johan Cruyffot, Steven Gerrardot, Paolo Maldinit vagy Francesco Tottit említeni.

Abban igazából szinte mindenki egyetért, hogy erre a posztra olyan futballista kell, aki rutinos, hallgatnak rá, kommunikatív, képes irányítani, felpörgetni társait a pályán, és a szenvedély, valamint a higgadtság is megfelelő mértékben jellemző rá. Kvázi az edző kinyújtott keze.

„Ez nemcsak hatalmas felelősséggel jár, hanem már-már átpolitizált szerepkör egy futballklubon belül – írta blogján a QPR korábbi csapatkapitánya, Joey Barton. – A csapatkapitány az edző és a játékosok közötti kapcsolattartó is, de néhány klubnál, így az akkor átalakuló QPR-nál is többről volt szó. A vezetőség sok esetben kikéri a csapatkapitány véleményét is, például az új edzőközpont megtervezésekor vagy az akadémiával kapcsolatban. Viszont érdekes, mi volt a legfontosabb feladatom, amikor kineveztek. Kértem hat dugót a játékosok fürdőjébe, mert addig a futballisták vécépapírral tömködték el a lefolyót, ha fürödni akartak."

Európai kollégákkal folytatott beszélgetéseink során a tapasztalatot is fontos tényezőként említették, de akad, ahol az életkor nem számít. Fernando Torres 19 évesen lett az Atlético Madrid csapatkapitánya, Francesco Totti 21 évesen a Romáé, és Izlandon is fiatal vezetőt választottak.

Bár Aron Gunnarsson fiatalnak számított az izlandi csapatban, megérte bízni benne (Fotó: AFP)

 

„Izlandon régebben mindig valamelyik idősebb játékosé volt a megtiszteltetés, de öt évvel ezelőtt az akkor huszonkét éves Aron Gunnarsson lett a csapatkapitány, aki egyértelmű vezére volt az akkoriban formálódó fiatal csapatnak, és még mindig ő a cséká" – mondta lapunknak Vidir Sigurdsson, az izlandi Morgunbladid újságírója. Az izlandi szövetség korábbi képzési igazgatója egy néhány évvel ezelőtti előadásában egyébként kiemelte, a külföldön játszó honfitársai közül meglepően sokan lettek csapatkapitányok, ez pedig a szigetországi futballisták jó mentalitásának bizonyítéka.

Mivel a csapatkapitányi karszalag tulajdonképpen egyfajta magasabb státust kölcsönöz viselőjének, az sem példa nélküli, hogy „csaliként", motiváló eszközként osztják ki. Erre szlovén kollégánk mondott egy példát.

„Robert Koren, Szlovénia történetének első vb-gólszerzője nem akart Matjaz Kek keze alatt játszani, voltak gondjaik, nem értették meg egymást – mondta az Ekipának dolgozó Jure Bohoric. – Ekkor Kek fogta magát és elutazott Angliába, hogy meglátogassa Korent, aki a West Bromwichban játszott. Állítólag nagyon hosszan beszélgettek, aztán hogy, hogy nem, Koren visszatért a válogatottba, és rögtön csapatkapitány lett. Úgy látszik, ez volt a feltétele és ezt az edző teljesítette. Most Bostjan Cesar viseli a karszalagot, ő az első százszoros szlovén válogatott, úgyhogy logikus döntés volt.”

Dugó rendel! Joey Bartonnak elsőként furcsa gonddal kellett szembesülnie (Fotó: AFP)

 

KARSZALAGOS IKONOK: AZ ÖNGYÚJTÓ, A POFON, AZ ELTILTÁSOK

Nagyon hosszú lista lett volna, ha minden idők legjobb csapatkapitányairól készítünk összeállítást, emiatt a közelmúltra fókuszáltunk inkább. Ez az oka, hogy például Bobby Charlton, Bobby Moore, Franz Beckenbauer, Diego Maradona, Francisco Gento, Johan Cruyff, Michel Platini vagy Ruud Gullit nem került fel a listára, ahogy a modern kori labdarúgásból Tony Adams, Fernando Hierro, Lothar Matthäus, John Terry, Patrick Vieira és Steven Gerrard sem.

PAOLO MALDINI
(AC Milan, 1985–2009)

Il Capitano, vagyis a kapitány. A lojalitás mintapéldája, aki két és fél évtizeden keresztül szolgálta az AC Milan felnőttcsapatát, amellyel 26 trófeát nyert meg, köztük öt BEK/BL-t. Az olasz válogatottnak nyolc, a Milannak 12 évig volt a csapatkapitánya. Persze volt kitől tanulnia, előtte Franco Baresi töltötte be a posztot a válogatottnál és a klubnál is – a Milannál mindkét futballista mezét visszavonultatták. Csak a befejezés sült el balul: Maldini a búcsúmérkőzésén könnyek között intett be a szurkolóknak, miután az egyik szektort egy óriási Baresi-mez terítette be. A drukkerek így büntették Maldinit néhány korábbi nyilatkozatáért.

FRANCESCO TOTTI
(Roma, 1992–2017)

Egyetlen klubban húzta le teljes pályafutását, holott minden évben európai topcsapatok álltak sorban a kegyeiért, de hű maradt az örök városhoz. Nem csoda, hiszen már 21 évesen a csapat kapitánya lett, s jelen pillanatban megdönthetetlennek tűnik két klubcsúcsa is. Totti 786 mérkőzésen lépett pályára a fővárosi együttesben – a második helyezett Daniele De Rossi 572-szer – és 307 gólt szerzett – Roberto Pruzzo másodikként 138-at. Ami viszont igazán bosszanthatja Tottit, aki az olasz válogatott csapatkapitánya is volt, hogy a Serie A-ban hat alkalommal szerzett ezüstérmet, míg aranyat csak egyszer.

JAVIER ZANETTI
(Internazionale, 1995–2014)

Ami még inkább különlegessé teszi az Internazionale 2014-ben visszavonult jobbhátvédjét, hogy argentinként lett klubikon. Javier Zanetti 22 évesen a Banfieldtől került a milánói klubhoz, amelyet pályafutása során sosem hagyott el. Tizenhat trófeájából tizenötöt kapitányként szerzett meg, köztük sorozatban öt bajnoki címet, és a 2010-es triplázásról sem feledkezhetünk meg, amikor a csapat a bajnokság és az Olasz Kupa mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A Bayern München ellen 2–0-ra megnyert találkozó előtt Zanetti sírva fakadt – akkor tudatosult benne igazán, hogy talán sohasem lesz lehetősége még egy ilyen mérkőzést játszani. És igaza is lett. Az Inter csúcstartójaként vonult vissza, 858 tétmérkőzéssel a háta mögött.

CARLES PUYOL
(Barcelona, 1999–2014)

Összesen 21 trófeát hódított el a katalánokkal: tizenöt évig játszott a Barcelonában, ebből tízet kapitányként, és elsősorban könnyed stílusáról volt híres, úgy tudott vezéregyéniség lenni, hogy sohasem akart szerepelni, a középpontba kerülni, ellenben végig a fair play szellemiségében futballozott. Előfordult, hogy a Real Madrid ellen Gerard Piquét megdobták egy öngyújtóval, ám ahelyett, hogy hagyta volna társát rájátszani az esetre, kivette a kezéből a tárgyat, majd a pályán kívülre hajította, hogy folytatódjon a játék. Olyan is megtörtént, hogy önfeledten ünneplő csapattársait állította le gólöröm közben, mondván, tiszteljék jobban az ellenfelet. Egy alkalommal viszont felpofozták, ám ahelyett, hogy törlesztett volna, még ő fogta le Ronaldinhót, aki nekiment volna sportszerűtlen ellenfelének. Sportember, vezér, kapitány.

ROY KEANE
(Manchester United, 1993–2005)

Tüzes ellentéte Puyolnak a Manchester United legendája, aki tizenkét évig szolgálta a „vörös ördögöket". Roy Keane gyakran súrolta a sportszerűség határát, többször át is lépte. Bryan Robson és Éric Cantona után kapta meg a csapatkapitányi karszalagot, vagyis a léc nagyon magasra volt téve, de Keane-nek ez nem jelentett gondot, a nehézségeket, az akadályokat kemény, alázatos munkával, de mindig simán vette. Persze a 11 piros lap nem mutat túl jól, de minden egyes mérkőzésen tűzbe ment klubjáért, társaiért, akikre automatikusan átragadt ez a hozzáállás. A végsőkig űzte-hajtotta a csapatot, amelynek akkor is védjegye maradt a küzdeni akarás, amikor eligazolt – Gary Neville vitte tovább a szellemiséget. Keane összesen hét bajnoki címet nyert a Uniteddel, ebből négyet csapatkapitányként, köztük 1999-ben, amikor az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte a klub. Fájó a középpályásnak, hogy a Bayern München elleni drámai finálét – 2–1, a rendes játékidő hosszabbításában fordított az MU – ki kellett hagynia. Természetesen eltiltás miatt.

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.18 22:49:37

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Talán az sem véletlen, hogy évtizedek óta Pelé és Maradona a támpont, ha a világ legjobbjáról van szó.

2018.10.17 11:29:54

Minden más foci nemzetisport.hu

2018-ban Gibraltár is több tétmeccset nyert meg Németországnál – de a franciáktól elszenvedett vereség reményt adhat.

2018.10.17 09:13:03

Minden más foci BORBOLA BENCE

A százszoros ír válogatott játékos a dublini futballakadémián dolgozik.

2018.10.16 23:20:33

Minden más foci nemzetisport.hu

2018.10.16 20:29:56

Minden más foci nemzetisport.hu

A nationalelf teljesítménye javult, de így is a szakadék szélére került • Franciaország fordítani tudott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS