Kínai és a topfutball: túl nagy a fal(at)?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.02.28. 21:05
null
A Kuangcsou Evergrande a kínai futball császára (Fotó: AFP)
Jó, jó, de mit adtak nekünk a rómaiak? – teszik fel a nagy kérdést a Brian élete című klasszikusban, majd kiderül, hogy a vízvezetéken, a csatornázáson, az utakon, az öntözésen, a gyógyászaton, az oktatáson, a boron, a fürdőkön, a közbiztonságon és a békén kívül gyakorlatilag semmit. A kínai labdarúgás, pontosabban a kínai klubfutball néhány évvel ezelőtt szinte a semmiből a világelitbe tört anyagilag, és most nagyon úgy tűnik, hogy ugyanilyen gyorsan visszahull a szürkeségbe. Legalábbis anyagilag.

 

Tényleg, mire tanít bennünket a kínai klubfutball?

Ugyan egy-két nagyobb név és egy-két magyar futballista is játszott a távoli Kínában (Kádár Tamás lesz a következő a sorban), míg néhány kínai légiós Európában (anno ketten a belgrádi Partizanig is eljutottak, még a nyolcvanas évek végén), de 2015-ben szintet léptek az ázsiai országban: ahogyan az újgazdag városok és tartományok építenek fel az utolsó szegig lemásolt európai építményeket vagy komplett falvakat, Kína urai úgy akartak egy komplett topligát átplántálni a hatalmas országba.

Kezdetben meglepő sikerrel: a stadionokba özönlöttek a nézők, a bajnokságba a legnagyobb csapatoktól elhappolt sztárok (Didier Drogba, Nicolas Anelka és Robinho kezdte, Oscar, Ramíres, Hulk, Axel Witsel és Carlos Tévez folytatta), akik közül még az olyan játékosok is havi egymillió euró fölött keresek nettóban (!), mint Yannick Carrasco vagy Marouane Fellaini, Tévez gigászi, éves 37 millió eurós béréről nem is beszélve. Jellemző, hogy Talisca is azonnal a szekrénye mélyébe hajította a Manchester Uniteddel kötött előszerződését, amikor megtudta, hogy Kínában évi mintegy húszmillió eurót kereshet, nettóban!

Csak hogy a negyvenmillió euró fölött megvásároltakat említsük: Oscar 60, Hulk 56, Alex Teixeira 50, Jackson Martínez és Paulinho 42 millióért váltott klubot,Cédric Bakambu kerek 40 milliót ért meg új kenyéradójának, míg a kínai belkereskedelmi rekordot Csang Cseng-tung tartja 22.4 milliós transzferárral (miközben a valós értéke a félmilliót sem éri el).

De mit értek el az óriási befektetésekkel, a méregdrága vételekkel, és mire vezetett a futballrajongó államelnök-pártfőtitkár, Hszi Csin-ping 2015-ös átfogó futballprogramja?

A bajnoki címet 2011 óta egy kivétellel mindig a Kuangcsou Evergrande nyerte meg, 2018-ban második lett a Sanghaj SIPG mögött. 2013-ban és 2015-ben megnyerte az Ázsiai Bajnokok Ligáját, majd kétszer negyedik lett a FIFA Klubvilágbajnokságán, tehát nemzetközi sikert is termett az aranyeső. Igaz, 2015 óta az illetékes BL-ben a döntőig sem jutottak el a kínai csapatok (Ázsiában sem csak egy klub képviselhet egy országot, legutóbb a Kuangcsou, a SIPG, a pekingi Kuoan és a Santung Luneng képviselte a Kínai Szuperligát), tehát nemzetközi diadalmenetről éppen nem beszélhetünk, ráadásul a Kuangcsou-siker után nyert a sorozatban a nem éppen világverő al-Ain és a Perszepolisz FC is.

A legszomorúbb a helyzet a különböző válogatottaknál: miközben az infrastruktúra kifogástalan, a merítési lehetőségek korlátlanok, már a gyerekekkel is sok helyen jól felkészült külföldi szakemberek foglalkoznak, a férfi felnőtt nemzeti csapat élén 2010 óta José Antonio Camacho, Alain Perrin, Marcello Lippi és Fabio Cannavaro is állt, a Kínában szokásos és elvárt robbanásszerű fejlődés helyett jó esetben is stagnálás figyelhető meg.

Li Tie: nagy út előtt (Fotó: AFP)
Li Tie: nagy út előtt (Fotó: AFP)

Legutóbb a 2002-es világbajnokságra jutott ki a mindig, mindenhol a kirakatban lévő felnőttválogatott, a közelmúltban a brazíliai versengésre azért nem kvalifikáltak, mert már az első csoportkörben megelőzte őket Irak és Jordánia (!), majd az oroszországi viadal előtt egy körrel már beljebb kerültek, de ekkor a hatos csoportjukban csak Katart tudták lehagyni, Irán, Dél-Korea, Szíria és Üzbegisztán is lehagyta őket.

Az Ázsia-kupán 2015-től kezdve két negyeddöntő, a Kelet-Ázsia-kupán egy ezüstérem és két bronzérem a termés, az U21-esek legutóbb 2005-ben jutottak ki a korosztályos vébére, a két évvel fiatalabbak legjobb 21. századi eredménye egy kontinentális ezüst, de az is még 2004-ből, az U17-esek a 2004-es Ázsiai-kupán aratott siker óta egyre rosszabb helyezéseket érnek el, legutóbb a 11. helyen végeztek.

Jellemző egyébként a mesés körülményekre, hogy a B-válogatott élén a Real Madrid 42-szeres válogatott ásza, Ricardo Gallego állt, a korosztályos csapatok pedig komplett európai túrákat csapnak, és húszfős technikai személyzet kíséri őket. Érdekes, hogy a lányoknak-nőknek sokkal jobban megy, az Ázsia-kupán rendre eljutnak a végjátékig, és a vébéken sem vallanak szégyent, a legutóbbi olimpián negyeddöntőztek (a férfiak csak a 2008-as, saját rendezésű tornán vettek részt, az Ázsia-játékokon nem jutottak soha még az elődöntőbe sem).

Apropó, Gallego: a régi vb-kről és Európa-bajnokságokról ismerős spanyol még Camacho segítőjeként került Kínába, jelenleg a Real Madrid és az Evergrande gigacég közös utánpótlás-centrumát vezeti, ahol 2700 fiatal pallérozódik egy 700 ezer négyzetméteres komplexumban. A gondos kínaiak 150 edzőt küldtek el Madridba tanulmányútra, és a központban 22 spanyol szakembert foglalkoztatnak, de egyébként is jellemző a profi klubokra, hogy főleg Nyugat-Európában továbbképzett orvosokat és edzőket alkalmaznak!

Sokan kíváncsiak a csapatokra (Fotó: AFP)
Sokan kíváncsiak a csapatokra (Fotó: AFP)


A Kuangcsou Evergrande másik nagy támogatója a világ egyik legnagyobb cége, az Alibaba, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főszponzora is;
a Talien Jifang és a Talien Wanda mecénása, a Dalian Wanda a FIFA fő partnere, és egy 30 millió eurós program keretein belül kínai fiatalokat küld a La Ligába. A cég az Atlético Madrid ötödét is birtokolja, a stadionjának is a névadója. De több más kínai cég is támogatja a nemzetközi sportszervezeteket, a kínai befektetők pedig egyre több európai klubban szereznek kisebb-nagyobb részvénycsomagot, sőt Afrikában Kína nemcsak gazdasági befektetőként jelenik meg, hanem összekapcsolja ez a sporttal: stadionokat, komplexumokat épít, de igazából már a 2008-as Afrikai Nemzetek Kupáján is kisegítette a házigazda Ghánát két stadion felújításával.

Különböző állami és magáncégek a politika és a népszerűség, illetve a presztízs miatt szívesen fektetnek be a futballba, a kínai élvonal 2014-ben 150 millió eurót költött erősítésekre, és ezzel a világon a 6. legtöbbet költő ligává vált, majd szép sorban ezek a számok: 414 millió euró (5.), 544 (4.), 175 (7.), 284 (6.) és 124 (12.). Ez utóbbi valójában 400 millió euró, erről később.

De még többet mond, ha a vételekből levonjuk az eladásokat, mert akkor kiderül, hogy nettóban a játékoskeretek megerősítésére 2014 és 2019-ben csak a Premier League költött többet, mint a kínai első liga!

A nagy költekezések csúcsán a kínai másodosztály kétszer is a világ 14. legtöbbet költő bajnoksága lett.

2018-ban a Kínai Kommunista Párt rá is dörrentett a csapatokra az őrületes mértékű költekezés miatt, extra büntetéseket kellett fizetni a drágább átigazolások után, és egy U23-as kínainak kötelező pályára lépnie. A csapatok azonban tavaly így is 400 millió euró fölött költöttek erősítésekre, a rendeleteket pedig kijátszották: kezdettek egy fiatalt, és gyorsan lecserélték. Jött is az újabb rendelet: a légiósok fizetését évi 2.3 millió euróban maximalizálták, a kínaiakét feleennyiben, és bevezették a fizetési plafont is: egy klub bérkerete évente maximum 84 millió euró lehet.

Koronavírus: a futballkluboknál is vannak áldozatok

 

A klubok költségvetését évente 140 millió euróban korlátozzák, ennek legfeljebb 60 százalékát teheti ki a játékosok fizetése. „Túl sok pénzt pazaroltak a kínai klubok, ez az állapot nem volt fenntartható. Ha nem avatkozunk közbe, összeomlik a liga” – nyilatkozta Csen Hszü-jüan, a Kínai Labdarúgó-szövetség elnöke. Majd hagyott egy kiskaput is: a titkos fegyver neve nem a Probatbicol, hanem az aláírási pénz…

Külön érdekesség, hogy a kínai szövetség elkezdte honosítani a kínai származású játékosokat: a volt angol korosztályos válogatott Nico Yennaris (Ke Li), a gaboni Alexander N'Doumbou (Csien Csie-kej) és a kínai nagyapával bíró Tyias Browning (Csiang Kuang-taj) és a hasonló cipőben járó perui Roberto Siucho (Hsziao Tao-tao) után az „echte” brazil Elkeson következett, ő egyébként a 96. olyan brazil futballista, aki nem a selecaóban lett felnőtt válogatott.

Így járt a korábban az osztrák válogatottal kacérkodó, brazil U20-as válogatott Alan Carvalho is, akit 2015 elején 11.1 millióért vett a Kuangcsou Evergrande az RB Salzburgtól (akkor a támadó csak ősszel szerepelve is az Európa-liga gólkirálya lett). Az ék már megkapta a kínai állampolgárságot, a tavaszi vb-selejtezőkön debütál majd a vörös mezben. Különös a helyzete Mirahmetjan Muzeppernek (azaz Amat Jiangnak), aki igen feszült politikai helyzetben lett az első kínai válogatott az ujgurok közül.

A volt korosztályos brazil válogatott Elkeson a felnőttek között csak a kerettagságig jutott, és még 2013-ban került Ázsiába: 5.7 millió eurót fizetett érte a Botafogónak a Kuangcsou, onnan a SIPG 18.5 millióért vitte el, majd fél éve 5.5 millióért került vissza a kantoniakhoz, emígy „örökös kínai bajnok”. Négyszer szerepelt a kínai nemzeti csapatban, három gólt lőtt, de Lippi második korszakát ő sem tudta megmenteni, január óta a korábban az Evertonban is futballozó Li Tie áll a kormányrúdnál.

Elkeson egyébként is szép példája annak, hogyan változott meg Kína és a légiósok viszonya: nem külföldről merítenek a legnagyobb csapatok az első körben, hanem a bajnokságon belül néznek körbe azok között, akik már alkalmazkodtak az országhoz. A Kuangcsou például két brazilt vett a belpiacról, a szélső Fernandinhót és Aloísiót, és ingyen elengedték azt a Jackson Martínezt, aki holmi 110 millió eurójába került összesen a klubnak, ezért cserébe 16 meccsen 4 gólt termelt. Aloísio és Fernandinho máris kínai állampolgár, a minap a santungos Pedro Delgado lett portugálból kínai, Töer Csia-to néven.

Az arab világban edzőtáborozik több csapat is

 

Ugyan a keretbe nevezhető légiósok számát ötre emelték (egyszerre csak négy játszhat), de az exodus elkezdődött, még a külön pechként Kínára lecsapó koronavírus-pánik előtt: távozott végleg Jackson Martínez, Yaya Touré és Javier Mascherano, kölcsönbe Yannick Carrasco (neki speciel a havi bére felét, félmillió eurót kínai csapata állja) és Odion Ighalo, a világ egyik legjobban fizetett játékosa, a magát Krőzussá kereső Ezequiel Lavezzi pedig 34 évesen visszavonult.

Ezen a télen a ligán kívülről Kínába a megszorítások miatt a korábbinál kevesebben érkeztek, a topligákból ismert labdarúgó csak egy, Daniel Carrico, de ő egyenesen Vuhanba, a koronavírus-pánik egyik központjába igazolt Spanyolországból.

A legújabb Európából átigazolt játékos a magyar KÁDÁR TAMÁS, akit a Transfermarkt szerint hárommillió euróért engedett el a Dinamo Kijev a Santung Lunenghez.

A magyar válogatott védőjének új csapata az előző idényt az 5. helyen zárta, a Kínai FA-kupában a döntőbe jutott, és Graziano Pelle révén már eddig is volt némi magyaros kapcsolata.

Mint láthatjuk, valóságos hullámvasút lett a kínai futball, de hogy a mostani menet a hegyre fel vagy a völgybe visz, az még a jövő kérdése, de mint tudjuk, a Nagy Falat sem öt év alatt építették.

Nagy kérdés, hogyan hat a koronavírus és a miatta kialakul helyzet a sportra, Kínára és a nagyvilágra, ennek kapcsán jelenleg csak tippelgetni lehet. Ami biztos: a kínai bajnokság jelenleg szünetel, március közepéig biztosan nem rendeznek mérkőzéseket.

KÍNAI SZUPERLIGA, ÁTIGAZOLÁSOK

KUANGCSOU EVERGRANDE (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Guangzhou Evergrande)
Érkezett (a legfontosabb érkezők)
: Fernandinho (Hopej China Fortune, ingyen), Aloísio (Kuangtung Southern Tigers), Alan Carvalho (Tiencsin Tienhaj, kölcsönből vissza)
Távozott (a legfontosabb távozók): Jackson Martínez (Portimonense, kölcsön után végleg)
A csapat edzője: Fabio Cannavaro (olasz)
Légiósok: Paulinho, Talisca (brazilok), Elkeson (kínai-brazil), Alan Carvalho (brazil-kínai), Fernandinho (brazil-kínai), Aloísio (brazil-kínai), Pak Dzsi Szu (dél-koreai)

KUOAN (Beijing Guoan)
Érkezett:
Fan Jang (Tiencsin Teda, 2 570 000 euró), Jonathan Viera (Las Palmas, kv.)
Távozott: Fernando Martins (Szpartak Moszkva, kv.)
A csapat edzője:
Bruno Génésio (francia)
Légiósok: Cédric Bakambu (Kongói DK-beli), Renato Augusto (brazil), Jonathan Viera (spanyol), Yennaris (kínai-angol), Kim Min Dzse (dél-koreai), John Hou Saeter (norvég-kínai)

SANGHAJ SIPG (Sanghai SIPG)
Érkezett:
Ricardo Lopes (Csonbuk Motors, 5 460 000), Ju Rui (Csangcsun Jataj, 2 600 000), Mirahmetjan Muzepper (Tiencsin Teda, i.)
Távozott:
A csapat edzője: Vítor Pereira (portugál)
Légiósok: Oscar, Hulk, Ricardo Lopes (brazilok), Odil Ahmedov (üzbég), Marko Arnautovic (osztrák)

CSIANGSZU SZUNING (Jiangsu Suning)
Érkezett:
Mubarak Wakaso (Alavés, 2 700 000)
Távozott:
A csapat edzője: Cosmin Olaroiu (román)
Légiósok: Alex Teixeira, Miranda (brazilok), Éder (olasz), Ivan Santini (horvát), Wakaso (ghánai)

SANTUNG LUNENG (Shandong Luneng Taishan)
Érkezett:
Kádár Tamás (Dinamo Kijev, 3 000 000)
Távozott:
Pedro Delgado (Aves, k.)
A csapat edzője:LiHsziao-peng
Légiósok: Marouane Fellaini (belga), Roger Guedes, Moisés (brazilok), Graziano Pelle (olasz)

VUHAN ZALL (Wuhan Zall)
Érkezett: Daniel Carrico (Sevilla, 2 000 000)
Távozott: Stéphane Mbia (Sanghaj Senhua)
A csapat edzője: José González (spanyol)
Légiósok: Leo Baptistao, Rafael Silva (brazilok), Carrico (portugál), Jean Evrard Kouassi (elefántcsontparti)

TIENCSIN TEDA (Tianjin Teda)
Érkezett:

Távozott: Mirahmetjan Muzepper (SIPG, i.)
A csapat edzője: Uli Stielike (német)
Légiósok: Sandro Wagner, Felix Bastians (németek), Frank Acheampong (ghánai), Johnathan (brazil)

HONAN CSIENJE (Henan Jianye)
Érkezett:
Henrique Dourado (Palmeiras, kv.)
Távozott:
A csapat edzője: Vang Posan
Légiósok: Christian Bassogog, Franck Ohandza (kameruniak), Henrique Dourado, Fernando Karanga, Ivo (brazilok), Tim Cso (tajvani)

TALIEN PROFESSIONAL (Dalian Professional)
Érkezett:
Vu Vej (Tiencsin Tianhaj, 2 590 0000), Tong Lej (Csöcsiang Greentown, 1 171 000), Marcus Danielson (Djurgarden, 5 000 000), Sam Larsson (Feyenoord, 5 000 000), TaoCsiang-lung(Hopej China, 2 610 000)
Távozott:
Yannick Carrasco (Atlético Madrid, k.)
A csapat edzője: Rafael Benítez (spanyol)
Légiósok: Marek Hamsík (szlovák), Salomón Rondón (venezuelai), Emmanuel Boateng (ghánai), Marcus Danielson (svéd), Sam Larsson (svéd)

CSUNGCSING LIFAN (Chongqing Dangdai Lifan)
Érkezett:
Marcelo Cirino (Athletico Paranaense, i.)
Távozott:
A csapat edzője: Csang Vö Rjong (dél-koreai)
Légiósok: Adrian Mierzejewski (lengyel), Alan Kardec, Marcinho, Cirino, Fernandinho Silva (brazilok)

HOPEJ CHINA FORTUNE (Hebei China Fortune)
Érkezett:
Paulinho Santos (Portimonense), Ajub el-Kaabi (Vidad, kv.)
Távozott:
Mascherano (Estudiantes, i.), Fernandinho (Kuangcsou Evergrande, i.), Ezequiel Lavezzi (visszavonult), Tao Csiang-lung(Talien, 2 610 000)
A csapat edzője: Hszie Feng
Légiósok: Andy Russell (hongkongi-angol), El-Kaabi (marokkói), Marcao, Paulinho Santos (brazilok)

KUANGCSOU R&F (Guangzhou R&F)
Érkezett:
Renatinho (Tiencsin Tianhaj, kv.)
Távozott:
A csapat edzője: Giovanni van Bronckhorst (holland)
Légiósok: Mousa Dembélé (belga), Eran Zahavi, Dia Szaba (izraeli), Dusko Tosics (szerb), Renatinho (brazil)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Greenland Shenhua)
Érkezett:
Stéphane Mbia (Vuhan Zall, i.)
Távozott: Odion Ighalo (Manchester United, k.)
A csapat edzője: Csoj Kang Hi (dél-koreai)
Légiósok: Stephan El Shaarawy (olasz), Kim Sin Uk (dél-koreai), Giovanni Moreno (kolumbiai), Stéphane Mbia (kameruni), Alexander N'Doumbou (gaboni-kínai)

TIENCSIN TIANHAJ (Tianjin Tianhai, korábban Tiencsin Csüancsien)
Érkezett:
Kvon Kjung Von (Csonbuk Motors, kv.)
Távozott: Kvon Kjung Von (Szangdzsu, k.), Alan Carvalho (Kuangcsou Evergrande, kv.), Renatinho (Kuangcsou R&F, kv.), Vu Vej (Talien, 2 590 0000), Cseng Ta-lun(Sencsen, 2 630 000), Pej Suaj (Sencsen, 2 630 000)
A csapat edzője: Pak Csung Kjun (dél-koreai)
Légiósok: Leonardo Pereira (brazil), Szong Dzsu Hun (dél-koreai)

CSINGTAO HUANGHAJ (Qingdao Huanghai) – újonc
Érkezett:

Távozott: Ricardo Vaz Te (Portimonense, i.), Yaya Touré (szerződése lejárt)
A csapat edzője: Juanma (spanyol)
Légiósok: Cléo (brazil), Jaki Jen (tajvani)

SICSIACSUANG EVER BRIGHT (Shijiazhuang Ever Bright) – újonc
Érkezett: Romulo (Flamengo, i.), Stoppila Sunzu (Metz), Oscar Maritu (Sanhszi Csang-an Athletic, 3 940 000)
Távozott: Marcelo Moreno (Cruzeiro, i.)
A csapat edzője: Afsin Gotbi (iráni)
Légiósok: Sunzu (zambiai), Oscar Taty Maritu (Kongói DK-beli), Romulo, Muriqui, Matheus (brazilok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik