T. D. 2019.07.13 12:02 Frissítve: 2019.07.14 12:31

Kína: Nem állhat mellettem a tolmács egész meccsen – Benítez

A Newcastle Unitedtől nemrég távozó Rafa Benítez munkába állt a kínai Talien Jifangnál. Az 59 éves szakember saját honlapján számolt be az első napokról és az ottani edzősködés nehézségeiről.

„Ha kiabálsz, a tolmácsnak is kiabálnia kell, neked meg bíznod kell abban, hogy át tudja adni, amit akarsz” (Fotó: AFP)


Mint ismert, a Newcastle-től távozó spanyol szakember július elején kapott munkát a Talien Jifangnál, ahol többek között a Napoli korábbi játékosa, a szlovák Marek Hamsík, valamint az Atlético Madrid egykori labdarúgója, a belga Yannick Carrasco is futballozik. Benítez az első tétmérkőzés után számolt be különös élményeiről.

„Először is szeretnék gratulálni a játékosaimnak, mivel nem könnyű megszokni egy új edzői stábot. Három-egyre legyőztük a Honan Csienjét, de el kell mondanom, nagyon furcsa élmény volt. Nem tudod egyenesen átadni a játékosoknak, hogy mit szeretnél, mert a tolmácson is át kell mennie az üzenetnek. Ha kiabálsz, neki is kiabálnia kell, neked meg bíznod kell abban, hogy át tudja adni, amit akarsz. Legalább a külföldi játékosokkal tudunk angolul, spanyolul, vagy Marek esetében olaszul beszélni, bár ő már a Napolinál töltött időszak miatt tudja, mit várok el tőle. De a tolmács nem állhat mellettem az egész meccsen, mivel a negyedik játékvezető mindig leülteti. Így tehát egyedül maradok, csak mutogatni tudok, hogy valahogy átadjam a mondanivalómat. Egyik korábbi élményemhez sem hasonlítható.”

„Egyedül maradok, csak mutogatni tudok, hogy valahogy átadjam a mondanivalómat” (Fotó: AFP)

„És végül még egy kis tapasztalat az első meccsemről. A lefújás után a pályára sétáltam, hogy kezet fogjak a játékvezetőkkel, ahogyan Angliában is tettem, már amikor nem voltam mérges rájuk. Azonnal szóltak, hogy forduljak vissza, mert Kínában ez szigorúan tilos. Meg kellett várnom, amíg a játékosok kezelnek egymással és a bírókkal a kezdőkörben, ezután négy játékosunk körbement a pályán, hogy köszönetet mondjon a szurkolóknak – akik remekül szurkolnak, igazán a csapat mögé állnak, mivel ez egy tradicionális klub sok múltbéli trófeával. Ahogy mondtam – csupán hét nap, vagyis egy hét, de – micsoda élmények ilyen rövid idő alatt!”

Benítez teljes élménybeszámolója ide kattintva érhető el.

2019.07.18 17:45:16

Minden más foci nemzetisport.hu

Július 14. és 27. között Örményország ad otthont a 18. U19-es kontinensviadalnak.

2019.07.18 10:38:53

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019. De a papa már Torinóban... A Juventus vett egy játékost a Lyontól, Fekir sorsa a Tottenham kezében van.

2019.07.16 23:30:11

Minden más foci nemzetisport.hu