Kezdődik a Mourinho utáni élet; Guardiola nehéz helyzetben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.19. 11:22
null
A „kékek” első meccsüket játsszák a portugál tréner második korszaka után (Fotó: AFP)
A 2015-ös esztendő utolsó „teljes” futballhétvégéjét rendezik meg Európában, a négy legnagyobb bajnokság közül ugyanis a német és az olasz is hosszabb-rövidebb pihenőre vonul ezt követően. Mindazonáltal kevés sztárklub lesz ma pályán: Angliában a Chelsea a 2. Mourinho-éra utáni első meccsét játssza a Sunderland ellen, az MU a Norwichcsal mérkőzik hazai környezetben, Németországban a Bayern München, Borussia Dortmund kettős lép pályára, a bajor gárda Hannoverben, a BVB Kölnben. Topliga-beharangozónk.

 

ANGLIA

A Leicester City ma tovább növelheti előnyét a tabellán, ha „pontosan” távozik a Goodison Parkból, az Everton pályájáról. A „rókák” előnye legkorábban hétfő este csökkenhet, akkor játsszák ugyanis a Premier League 17. fordulójának slágermérkőzését, a második Arsenal és a harmadik Manchester City összecsapását előbbi otthonában.

A Leicester csupán egyszer kapott ki ebben a bajnokságban: szeptember 26-án hazai pályán, 5–2-re az Arsenaltól. Az azóta lejátszott kilenc PL-meccsén hétszer nyert és kétszer ikszelt, legutóbb a Chelsea-t fektette két vállra (2–1), ami José Mourinho állásába került… Az idegenbeli mérlege egészen kitűnő Claudio Ranieri együttesének, a mezőnyben egyedüliként nem szenvedett vereséget, miközben ötször nyert három döntetlen mellett. Vajon az Evertonnak sikerül-e elvennie idegenbeli veretlenségét?

Az említett Chelsea a Sunderlandet fogadja a 2. Mourinho-éra utáni első mérkőzésén. A 16. helyen szerénykedő címvédőnél minden bizonnyal Guus Hiddink veszi át a karmesteri pálcát, ám egyelőre még a Steve Holland, Eddie Newton átmeneti kettős dirigál szombaton a Stamford Bridge-en.

NÉMETORSZÁG

Ulreich, Badstuber, Kirchhoff, Rode. Ha hinni lehet a Kicker értesüléseinek, ekképpen fest majd a Bayern kispadja Hannoverben – szinte megelevenednek a „Kórház a város szélén” népszerű tv-sorozat képei a bajnoki címvédőnél a Bundesliga 17. fordulójában. Többek között David Alaba, Douglas Costa, Arjen Robben, a visszatérése után ismét megsérülő Franck Ribéry és a legújabb kidőlő, Philipp Lahm hiányzik a müncheniektől, akik csupán tizenhárom egészséges mezőnyjátékost tudnak felvonultatni az őszi szezonzárón.

Kérdés, ez vagy azok a jelek zavarják-e jobban a listavezető bajorokat, ha egyáltalán, miszerint Pep Guardiola vezetőedző a 2015–2016-os évad végén veszi a kalapját. Manuel Neuer 300. Bundesliga-mérkőzése előtt áll, az eddigi 299-ből 142-t hozott le kapott gól nélkül. És még egy nem túl jó előjel az osztályozós helyen álló 96-osok számára: a Bayern harminc éve nem szenvedett vereséget az esztendő utolsó összecsapásán.

A Stieber Zoltánt foglalkoztató Hamburg legfeljebb a kispadján számít a magyar szélsőre, aki idénybeli harmadik bevetésére készül az Augsburg ellen.

Dárdai Pál csapata, a harmadik helyezett Hertha BSC vasárnap lép pályára, a Mainzot látja vendégül.

SPANYOLORSZÁG

Egyik hatalmasságot sem láthatjuk szombaton a La Liga 16. fordulójában: a listavezető Barcelona a klubvilágbajnokságon szerepel (ahol döntőt játszik vasárnap), a második Atlético Madrid Málagába látogat holnap, míg a harmadik Real Madrid a Rayo Vallecanót fogadja, ugyancsak vasárnap.

Megyeri Balázs alakulata, a Getafe viszont ma lép pályára Valenciában, bár a magyar kapus végigvédte a hétközi kupatalálkozót, ezúttal aligha vele kezdődik majd csapata összeállítása, a bajnokságban ugyanis rendszerint Vicente Guaita véd.

OLASZORSZÁG

Egyetlen összecsapás szerepel a Serie A aktuális (17.) fordulójának szombati programjában, a Bologna az Empolit fogadja. Az idény közben edzőváltáson áteső hazaiak szépen összeszedték magukat, négyszer nyertek, és csak egyszer veszítettek megelőző hat bajnoki fellépésükön, amivel elmozdultak a kiesőzónából, a 13. helyre jőve fel. Az Empoli sincs éppen rossz passzban, hiszen kilencedik a tabellán, és ugyancsak 4–1–1-es mérleget tud felmutatni legutóbbi hat bajnokiján.

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
17. FORDULÓ

16.00: West Bromwich Albion–AFC Bournemouth
16.00: Stoke City–Crystal Palace
16.00: Everton–Leicester City
16.00: Manchester United–Norwich City
16.00: Chelsea–Sunderland (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Southampton–Tottenham Hotspur
18.30: Newcastle United–Aston Villa (Tv: DIGI Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
17. FORDULÓ

15.30: Hamburg–Augsburg
15.30: Frankfurt–Werder Bremen
15.30: Köln–Dortmund
15.30: Hannover–Bayern München (Tv: Eurosport2)
15.30: Ingolstadt–Bayer Leverkusen
18.30: Stuttgart–Wolfsburg (Tv: Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
17. FORDULÓ

20.45: Bologna–Empoli (Tv: DIGI Sport1)

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
16. FORDULÓ

16.00: Valencia–Getafe (Tv: Sport1)
18.15: Espanyol–Las Palmas (Tv: Sport1)
20.30: Betis–Sevilla (Tv: Sport1)
22.05: Deportivo La Coruna–Eibar

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik