Képviselő lett a Négysáncverseny bajnoka, államfő lehet az aranylabdás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.01. 19:06
null
Janda a búcsúugrása után másnap már a parlamentbe hivatalos (Fotó: AFP)
Tavasszal még úgy készült, hogy ott lesz a 2018-as pjongcsangi olimpián, azonban a parlamenti választás sikere új irányba terelte Jakub Jandát. A csehek összetett világkupa- és Négysáncverseny-győztes síugrója úgy döntött, a november 19-i, wislai nyitányon búcsúzik el a közönségtől, s  egy nappal később már a parlament első ülésszakán vesz részt.

 

Janda 1996-ban, 18 évesen debütált a világkupában, de a 2003-as, libereci harmadik helyezésig nem ért el számottevő sikert. A legjobb évet 2006-ban zárta, amikor megnyerte az összetett világkupát és a Négysáncversenyt (holtversenyben a finn Janne Ahonennel), ugyanakkor a torinói téli olimpián nem jött össze a bravúr, ott csupán egy 9., egy 10. és egy 13. helyet szerzett.

Pályafutása során összesen 361 versenyen indult, hatszor nyert, hússzor állt dobogón, három téli olimpián szerepelt. Úgy tervezte, Pjongcsangban búcsúzik, másfél hete azonban a politika közbe szólt: a cseh választásokon a Polgári Demokrata Párt (ODS) színeiben induló Janda ugyanis a Morva-Sziléziai kerület Novy Jicín-i járásából bejutott a parlamentbe.

„A parlament első ülésszaka november huszadikán kezdődik, egy nappal azt követően, hogy a terveim szerint a világkupa idénynyitó versenyén, Wislában elbúcsúzom a közönségtől. Nagyon meglepett a pártunk jó szereplése. Mögöttem is állt egy kis kampánycsapat, de nagyon korlátozott költségvetéssel. Én tavasz óta edzettem azért, hogy készen álljak a téli szezonra és a jövő évi olimpiára” – mondta Jakub Janda. Hozzátette, számára a parlamentben a fő hangsúly a sporton lesz.

WEAH AZ ESÉLYES LIBÉRIÁBAN

November 7-én dől majd el, hogy a két ciklus után leköszönő Ellen Johnson-Sirleaf után ki lesz Libéria új elnöke. A posztért az eddig alelnök, Joseph Boakai, illetve a 60-szoros libériai válogatott, korábbi aranylabdás, egykori Monaco-, PSG-, Milan-, Chelsea-, Man. City- és Marseille-játékos, George Weah küzd.

weah
weah

 

Előzetesen úgy tűnt, Weah már az első fordulóban abszolút többséget szerezhet, azonban csupán a szavazatok 38.4 százalékát kapta meg, de így is jócskán vezet Boakai (28.8 százalék) előtt.

Jelenleg tehát az egykori csatár áll jobban, és az előzetes felmérések az ő győzelmét valószínűsítik.

KALADZE MÁR CÉLBA ÉRT

Egy másik korábbi Milan-futballista, Kaha Kaladze már célba ért, másfél hete ugyanis megválasztották Tbiliszi polgármesterének. A 83-szoros grúz válogatott védő a voksok 51.1 százalékát szerezte meg a helyhatósági választásokon.

Kaladze
Kaladze

 

Az 1.1 milliós lakosú Tbiliszi polgármesteri tisztsége az egyik legfontosabb politikai posztnak számít a kaukázusi országban.

Kaladze 2012 óta kormányfőhelyettes és energiaügyi miniszter volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik