Katar fogadkozik: 2022-ben megvalósítja az elképzelhetetlent

Vágólapra másolva!
2017.11.29. 12:34
null
Fotó: AFP
Öt év múlva november végén kezdődik a rendhagyó torna, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság. A szervezőbizottság elnöke a napokban szenvedélyes beszéddel védte meg az odaítélésről szóló, annak idején nagy vihart kavaró döntést.

 

Lehetetlennek tűnt, hogy Katar kapja a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A logika azt diktálta, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága nem adja jelentősebb futballmúlttal nem büszkélkedő kis országnak a rendezést, ahol az időjárás ráadásul nem csupán a futballistáknak, hanem a szurkolóknak is elviselhetetlen.

Aztán 2010-ben eldőlt: Kataré a torna. A döntést követő viharban rengeteg cikk született, amely arra utalt, a régió első világbajnoksága korrupció közepette, „bűnben fogant”.

Két évvel a döntés után a FIFA úgy határozott, a futball története során először télen rendezik a vb-t, 2022. november 21. és december 18. között, ami nyilvánvalóan az európai versenynaptár jelentős átszervezését (is) megköveteli. A döntéshozók közül azóta többen meghaltak, sokan pedig dicstelen körülmények között távoztak a FIFA-tól.

A folyamatos támadások mellett az idén négy közel-keleti ország (Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom, Emírségek) minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Katarral, amelyet többek között terrorszervezetek finanszírozásával vádol, és embargót hirdetett ellene. Ha ennek nem is a fő, de az egyik oka az öt év múlva esedékes világbajnoki rendezés megakadályozása lehet.

Hasszan al-Tavadi biztos benne, hogy Katar sokáig 
emlékezetes világbajnokságot rendez 2022-ben (Fotó: AFP)
Hasszan al-Tavadi biztos benne, hogy Katar sokáig emlékezetes világbajnokságot rendez 2022-ben (Fotó: AFP)

A nehéz körülmények ellenére Hasszan al-Tavadi, a szervezőbizottság első embere optimistán nyilatkozott az eindhoveni Play The Game sportkonferencián, amelyre a szervezők tudósítónkat is meghívták.

Azt mindenképpen al-Tavadi javára kell írni, hogy a kritikus közönséggel is vállalta a párbeszédet. Az is biztos, hogy az energikus katari sportvezető magával ragadó, szenvedélyes beszédet tartott, noha a hallgatóság soraiban sokan csóválták közben a fejüket. Többek között a FIFA etikai vizsgálóbizottságát vezető Michael Garcia korábbi jelentését is megemlítette, szerinte az is bizonyíték rá, hogy mindent rendben csináltak. Szerintünk a jelentésből inkább az derül ki, hogy voltak visszásságok (nemcsak katari részről) a pályázás körül, ám Garcia arra valóban nem talált bizonyítékot, hogy „megvették” volna a tornát.

„Mi mindenkivel teljes mértékben együttműködtünk, már csak azért is, mert szeretnénk bizonyítani a magunk igazát – mondta al-Tavadi. – Sokan nem örültek neki, hogy mi nyertünk. Nem hiszem, hogy ha Anglia kapja a rendezést, ennyien megkérdőjelezték volna a döntést. A rendező kiválasztásának procedúráját senki sem kritizálta addig, amíg Katar meg nem kapta a tornát. Mi viszont mindig átláthatóan működtünk, és ha lehetek ennyire szerénytelen, kiváló pályázatot adtunk be. Könnyű cinikusnak lenni és mások álmait lerombolni, de mi megvalósítjuk az elképzelhetetlent.”

Ez nem megy könnyen, mert a diplomáciai problémák és a velük járó blokád tovább növeli a torna megrendezésének költségeit (nehezebb és drágább lett az építőanyagok szállítása), amelyek állítólag már most 200 milliárd dollárra (52 ezer milliárd forintra) rúgnak. Összehasonlításképpen: Dél-Afrika hárommilliárd dollárt (781 milliárd forintot) költött a 2010-es vb-re. Ettől függetlenül a szervezők szerint 2020, 2021 körül mindennel elkészülnek.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

Az országot rengeteg kritika érte a vendégmunkások kihasználása, munkakörülményei miatt is, amire al-Tavadi azzal reagált, hogy ebből a szempontból még javulniuk kell, de már jelentős lépéseket tettek a probléma megoldása érdekében, amit független felügyelő szervek is elismertek. Azt se feledjük, Katarban télen is 30 fok körüli a hőmérséklet, és Eindhovenben azt is megtudtuk: a stadionokban lesz hűtőrendszer, amely állítólag a tesztfázisban olyan erőteljesen működött, hogy a látogatóknak pulóvert kellett felvenniük.

Jens Weinreich német oknyomozó újságíró hétfő délelőtti előadásában megjegyezte: lehet, hogy Al-Tavadi nem tud semmilyen korrupcióról, de elképzelhető, hogy a folyamatban lévő brazil, svájci nyomozások és az Egyesült Államokban zajló „FIFA-tárgyalás” felfrissítik emlékezetét.

Al-Tavadi elismerte, a körülményeket tekintve, illetve a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagjait övező botrányok miatt (amelyek nem a vb-hez köthetők, de rossz fényt vetnek rájuk) a pályázat „tűzben született”.

Ahogy említettük, a szervezőbizottság elnöke lebilincselő, meggyőző beszédet tartott, de be kell látnia, még ha nekünk nem is ismerte el: a lángok még lobognak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik