Eurofutball: „Mindenki drága órát visel és divatos autót vezet, nem akartam kimaradni”

2019.02.21. 15:40
null
Benedikt Höwedes (a vb-trófeával a kezében) nem szeret a figyelem középpontjában lenni (Fotó: AFP)
A fiatal futballistákat érintő – főként pénzügyi – problémákról beszélt Benedikt Höwedes, az orosz élvonalbeli Lokomotiv Moszkva világbajnok labdarúgója. A német válogatott védő saját példáján keresztül szemléltette azokat a nehézségeket, amikkel meg kell küzdeniük az elitbe tartó labdarúgóknak.

 

„Tudom, hogy a pénz megváltoztatja az embereket, ha nem profi futballista lennék, másképp gondolkodnék róla, ez biztos – kezdte a spórolással kapcsolatos kérdésre a t-online.de-nek adott interjút Benedikt Höwedes. – Nem szeretem, ha valaki az ablakon kidobja a pénzét. Sportolóként is figyelek erre, még ha régebben ki is próbáltam ezt-azt.”

De pontosan mit is?

„Fiatal Schalke-játékosként volt egy fordulópont a pénzügyeim kezelésében – folytatta a 30 éves védő, aki 2007-ben mutatkozott be a gelsenkircheniek felnőttcsapatában. – Az első fizetésemből vettem egy Audi S5-öt, az összes lehetséges extrával. Egy hét múlva már annyira kínosnak éreztem, hogy nem is jártam többet vele. Azt gondoltam, hogy ez nem én vagyok. Miért vettem egyáltalán ilyen autót? Nincs is szükségem rá, haszontalan...”

Höwedes hozzátette: sok dolgot megkönnyít a pénz, de boldoggá nem tesz. Tudja, hogy sokan rengeteget dolgoznak érte, ezért nagyon hálás, hogy kiváltságos helyzetben van sportolóként.

„Hagytam magam befolyásolni. Fiatal voltam, csak azt láttam, hogy a Bundesligában mindenki drága órákat visel és divatos autókat vezet, nem akartam kívülálló lenni. Szerencsére hamar rájöttem, hogy ez nem az én világom. Soha nem vettem drága órát, nem fontosak az értékes tárgyak számomra. Nem vagyunk jobb emberek attól, hogy drága autót vezetünk és csillogó órákat viselünk.”

A sztárokat érintő másik problémáról, a reflektorfénybe kerülésről is beszélt a rutinos védő, aki tavaly nyáron elhagyta a Schalkét, és négy évre aláírt az orosz élvonalbeli Lokomotiv Moszkvához.

„Megváltoztatja az embereket, ha a figyelem középpontjába kerülnek. Minél híresebb vagy, annál többen mutogatnak rád. Mit csinálsz? Mit eszel? Kivel töltöd az idődet? A közösségi média rohamosan terjed, mindent le lehet fotózni és videózni. A játékosok próbálnak függetlenedni. Korábban csak a kocsmába mentek, ittak egy sört és elszívtak pár cigarettát, nem volt probléma. Ez ma már nem lehetséges. A futballisták elszigetelődnek a világtól. Minden mozzanat botránnyá válhat, különösen egy karrier kezdetén, ezért nem akarja senki sem vonzani a figyelmet. Ez persze veszélyes is, mert előbb-utóbb vissza kell térni a hétköznapi életbe, legkésőbb a pályafutás befejeztével” – zárta gondolatait Höwedes, aki 2014-ben világbajnok lett a német válogatott tagjaként.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek