Izomra fel! – Dlusztus Imre publicisztikája

Vágólapra másolva!
2017.12.07. 23:56

Néhány évvel ezelőtt az egyik élvonalbeli futballklubnál megtiltották a játékosoknak a konditerem használatát. „Nézzétek meg Zolit, amióta kigyúrta magát, már nem fordul, hanem kanyarodik. Még jó, hogy nem teszi ki az irányjelzőt" – szólt az érv a vezetőedzőtől, és a stábtagok egyetértően bólogattak. Az, hogy Zoli, a negatív példát szolgáltató balbekk a nyolcvankilencedik percben is felrobogott a vonal mellett, sőt még vissza is ért, nem érdekelt senkit. Az sem, hogy tízből tíz fejpárbajt megnyert, mert akkorát ugrott, mint egy kosárlabdázó.

Elmondtam a történetet egy orvos ismerősömnek, aki Németországban súlyemelők, Csehországban futóatléták, itthon több sportág versenyzőinek a felkészítésében vett részt. „Nézd, a mozdony a sportoló, az izom a kazán, az oxigén a fűtőanyag. Minél nagyobb az izomrost, annál több erőt tud kifejteni a mozdony. A cél az, hogy elég fűtőanyag jusson a kazánba. Ezt lehet munkával és engedélyezett kiegészítőkkel, no meg doppinggal növelni. Ki melyik utat választja. Ami a speciális gyorsaságot illeti: minél nagyobb sebességgel mozog a sportoló, annál nagyobb külső ellenállásokat kell legyőznie, tehát nagyobb erőt kell kifejtenie, emiatt a sebesség növekedésével párhuzamosan növelni kell az erőállapotát is."

A 20. században a berlini olimpián négy aranyat szerző Jesse Owens volt az első jelentősebb izomzatú sprinter, de ő genetikailag volt kigyúrva, ha szabad ilyen körmönfont képzavart alkalmazni. Aztán egészen az 1972-es müncheni játékokig kell lapoznunk a rövidtávfutás történetében, hogy rácsodálkozzunk a szovjet/ukrán Valerij Borzov pompás izomkötegeire. A 100 és a 200 méteres távon is nyert, holott már akkor is többségben voltak a színes bőrű versenytársak. Borzov futását tíz kamerával rögzítették, az amerikaiak egyórás filmet készítettek a 10.14 másodpercig tartó futásából, s persze minden mozdulatát kielemezték. Azóta nem kérdés ebben a műfajban sem, hogy a kar és a felsőtest izomzatának egyensúlyban kell lenniük a lábakéival.

Borzov akkor a 183 centiméteres magasságához 80 kilogrammot nyomott, tehát az átlagosnál és az átlagosan elfogadottnál nagyobb izomtömeg mozgatta.

A világ legtöbb pontján, ahol értik a labdarúgók felkészítésének mesterségét, úgy edzik a játékosokat, mint a sprintereket. A gyorsaságnak persze többféle változata van, mert a vívóé egészen más, mint a 200 méteres síkfutásra felkészítendő atlétáé, akinek a gyorsaságiállóképesség-igénye egészen speciális, vagy mint egy kézilabdázóé.

Volt nekünk Szegeden egy egészen jó kispályás focicsapatunk, amelyben az ifi Eb-győztes, egykori Újpest-labdarúgó, Szélpál László is pályára lépett. Amikor a vívók ellen futballoztunk, megdöbbentő élményben volt részünk: egy-másfél méteren belül minden labdát hamarabb értek el, mint mi, akik a saját sportágunk sebességéhez szocializálódtunk. A kosarasok lelesték és lábmunkával le is zárták az átadási sávokat, s bár kevésbé voltak technikásak, mint mi, rendre elvertek bennünket. A jégkorongosokkal nemigen szerettünk játszani. Részben azért, mert áthozták a parkettre, salakra, fűre a bodicseket, részben meg azért, mert hihetetlen robbanóerő volt a lábukban.

Amikor egy horvát edző a magyar klubjánál kosárlabdáztatta a futballistáit, sokan kuncogtak a háta mögött. Pedig kevés hasznosabb dolgot tudok elképzelni a lábmunka dinamizmusának javítására. Arkagyij Vorobjov, kétszeres szovjet/orosz olimpiai bajnok súlyemelő írja, hogy „a kiegészítő sportágakban, az egyes gyakorlatokban az izomtevékenység jellege álljon közel ahhoz a sportághoz, amely a sportoló fő szakága". Mivel a futballista legfontosabb erénye – a speciális labdarúgó technikai és taktikai tudástár mellett – a sebessége, az ő első számú kiegészítő sportága az atlétika, de mert a gyorsaság csak megfelelő idegrendszeri működés, koncentrálóképesség mellett érvényesül, nagyon hasznos a kosárlabda is.

A német Julius Wolff 19. századi kutatásaira alapozva dolgozta ki az amerikai Harold Frost az úgynevezett mechanosztát elméletet, amely szerint a csontrendszert az izomrendszerrel együttesen kell vizsgálni, a kettő funkcionálisan összefügg. Wolff arra hívta fel a figyelmet, hogy a csont nemcsak biológiai hatásokra, hanem az izmon keresztül mechanikai impulzusokra is reagál. Frost kimutatta, hogy az izomműködés folyamatos nyomási jeleket közvetít a csonthoz, a csontsejtek ennek hatására az inzulinhoz hasonló növekedési faktort termelnek, amelyek fokozzák a csont építését. A mechanikai hatás több mint 40 százalékkal képes növelni a csont teherbírását, de csak ott, ahol az izmok hatása érvényesül.

A felismerést a múlt század kilencvenes évei óta alkalmazzák a gyógyászatban és a sportolók felkészítésében is. Tulajdonképpen a csontszövet adaptációjáról van szó. A csontok is folyamatosan alkalmazkodnak a környezeti ingerekhez, a rájuk ható erőkre válaszolva alakulnak át. Az erőbehatás mértékére és irányára is reagál a szervezet: vagy növeli a csontállományt és annak vastagságát vagy csökkenti.

Mit is jelent ez magyarra lefordítva? Azt, hogy szoros összefüggés van az angol első és másodosztályú futballbajnokság őrjítő irama, a játékosok izomtömege és testsúlya között. Ezeket a gladiátorokat nemhogy eltiltanák a konditeremtől, hanem egyenesen díjazzák az izmok növelését és karbantartását, ami a csontozat állapotára is jótékonyan hat ki.

Régi példa, ezért még izgalmasabb: Franz Beckenbauer mondta anno: húsztól harmincéves koráig 12 kilogrammal nőtt a testsúlya. A Bundesliga- és a német válogatottbeli szereplés olyan folyamatos terhelést jelentett, amely ilyen mértékben növelte meg az izomtömeget. S a csontok sűrűségét is, tegyük hozzá a fenti ismeretanyag alapján.

Nem szeretném, ha most azt a következtetést vonná le az olvasó, hogy a gyorsaság kizárólag az izomtömeg méretétől függ. Nem. Ennél jóval bonyolultabb a helyzet, ráadásul minden sportág különböző speciális edzésmixet igényel az edzőktől. A szakember, például, hiába növelteti az izomtömeget, ha elhanyagoltatja a mozgáskoordináció fejlesztését. Vagy önmagában nem ér sokat, ha a sportoló születetten gyors ugyan, de nem megfelelő az idegrendszerének az állóképessége, tehát nem tud eléggé koncentrálni. Ilyenkor esik szét a sportoló mozgása. Egyszer egy matematikaprofesszor azt mondta a hallgatóinak, hogy az ő tudományága olyan, akár az őserdő. A diákok egyelőre az első fákat látják kívülről. És a tanár úr? – szólt a kérdés. Én már belülről. Nem tekintem magam a téma professzorának, de vak sem vagyok. Látom, milyen izomzatú, sebességű játékosok száguldoznak a topcsapatokban, és látom azt is, hogy milyen testfelépítés a jellemző a kevésbé eredményes kluboknál.

A vázizomzat végső soron egy metabolikusan aktív szövet, amely döntő szerepet játszik a test energiafogyasztásában és az anyagcsere szabályozásában, ráadásul ez a zsírégetés meghatározó területe és a glükózfelvétel elsődleges helye is. Az erős izmok a renyhéknél sokkal hatékonyabban hasznosítják a vérben lévő oxigént és tápanyagokat, aminek eredményeképpen bármilyen aktivitás kisebb szívmunkát és szívmegterhelést eredményez. Ez persze majd visszaköszön a regenerálódás gyorsaságában is. Az Indiana University kutatása szerint az egyszer már megszerzett izomerő és izomtömeg viszonylag kis erőfeszítéssel fenntartható: már heti egy edzéssel megőrizhető ez az izomerőnlét.

Tehát az okos futballista huszonhárom éves koráig felépíti az izomzatát, azután pedig szinten tart.

Persze, ha az okos edzők hagyják neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik