A Real Isten csapataként a pápa csapata ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.20. 13:19
null
Ha a Real Madrid nyer szombat este, talán egy kozák táncot is látunk Sergio Ramostól (Fotó: Reuters)
Bizton állíthatjuk, hogy nem fogunk unatkozni az év utolsó nagy futballvíkendjén. A Real Madrid fennállása első klubvilágbajnoki címét szerezheti meg Marokkóban, ha ma este legyőzi a döntőben az argentin San Lorenzót. Spanyolországban a blancók nagy riválisa, a Barcelona a Córdobát fogadja délután, a Serie A-ban pedig este jön a Roma–Milan rangadó. Szintén szombaton lép pályára a két manchesteri alakulat, valamint a BL-ben remeklő, ám a Bundesligában eddig bukdácsoló Borussia Dortmund is.

 

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG

Marrákesben a klubvilágbajnokság bronzmérkőzésére és fináléjára kerül sor szombat délután, majd este, utóbbi a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid, valamint a Libertadores-kupa-győztes San Lorenzo között zajlik majd. A dél-amerikaiak az elődöntőben nem mutattak meggyőző játékot, a spanyolok ellen sokkal jobb teljesítményre lesz szükségük, mint az Auckland City ellen hosszabbításba torkolló összecsapáson.

„A marrákesi drukkerhad már-már hazai körülményeket teremtett az elődöntőben, végig buzdítottak, éreztük a szeretetüket. Igen, ez a Real nagysága. A Madrid Isten és a világ csapata! Argentínában szenvedéllyel szeretik ezt a nagyszerű játékot. Noha tudjuk, hogy a római katolikus Szentatya is nagy futballrajongó, és a San Lorenzónak szurkol, szombaton megpróbálunk a világ összes Real-drukkerének a kedvében járni” – vezette fel patetikusan a találkozót Sergio Ramos, a királyiak középhátvédje, akit combsérülése miatt kedden le kellett cserélni a Cruz Azul (4–0) elleni klub-vb-elődöntő 64. percében.

A csütörtöki edzést még kihagyta, pénteken azonban ismét a csapattal készült, játéka ettől függetlenül kérdéses a San Lorenzo ellen. James Rodríguez viszont, aki nem lépett pályára az elődöntőben, teljesen felépült már, szerda óta teljes intenzitású tréninget végez, közölte Carlo Ancelotti vezetőedző.

OLASZORSZÁG

Két mérkőzés szerepel a Serie A 16. fordulójának mai programjában, amelyből az egyik az esti Roma–Milan rangadó. Vagy inkább totógyilkos meccs? Nem könnyű megtippelni a végeredményt, mert a fővárosiak ugyan két pont híján százszázalékosak otthonukban, de a rossoneri jól tartja magát idegenben, hét fellépésén csupán egyszer szenvedett vereséget. És ami legalább annyira figyelemre méltó, a Juventusszal, a Genoával, a Fiorentinával és a Cagliarival holtversenyben a legtöbb gólt (14) szerezte látogatóként az ősszel.

„Mentálisan és fizikailag is erősek vagyunk. Ezt bizonyítja, hogy miután kiestünk a Bajnokok Ligájából, azonnal talpra tudtunk állni. A tizenhatoson belül sokkal hatékonyabban kell kihasználnunk a helyzeteinket. Akkor lennék igazán elégedett, ha mindig többgólos győzelmeket aratnánk” – nyilatkozta a Roma edzője, Rudi Garcia, aki annak ellenére optimista, hogy csapata elég foghíjas, a számos sérült mellett Davide Astori és Miralem Pjanic sem játszhat szombaton eltiltás miatt.

Péntek estig még úgy volt, hogy José Holebasz sem léphet pályára, sőt Garcia sem ülhet le a római kispadra, ám az Olasz Labdarúgó-szövetség a fellebbezések után az ő eltiltásukat eltörölte.

SPANYOLORSZÁG

A Barcelona idei utolsó bajnoki mérkőzése (Camp Nou, 16.00) a gránátvörös-kékek sima győzelmét ígéri, ellenfelük ugyanis az utolsó előtti Córdoba lesz, amely mindössze egyszer nyert a szezonban – igaz, idegenben (1–0, két hete Bilbaóban). Mi több, az újonc története során még nem tudott győzni a Camp Nouban, ami nem sok jóval kecsegtet számára.

A Barca hideget-meleget kapott egy héttel ezelőtti, Getafe elleni döntetlenje után, amire a Huesca 8–1-es kiütésével válaszolt a Spanyol Kupában. Luis Enrique nagyobb elszántságot kért csapatától, aminek meg is lett az eredménye. A vezetőedző így nyilatkozott pénteki sajtótájékoztatóján:

„A Córdoba elég zártan védekezik, és életveszélyes kontrákra képes ebből a felállásból, ezért oda kell figyelnünk a támadásoknál. Hatékonynak, rendezettnek kell lennünk ahhoz, hogy feltörjük riválisunk védelmét, különben úgy járunk, mint a Getafe ellen. Jó hír a számunkra, hogy Neymar felépült könnyebb sérüléséből, vele erősebbek vagyunk.”

Az ellenfél szerb edzője, Miroszlav Djukics – Luis Enriquével ellentétben – egyáltalán nem volt visszafogott, bombameglepetésre készül. „Minden lehetséges! Nem számít, hogy milyen nehézségek adódnak majd, megpróbáljuk a saját játékunkat játszani, és nyerni” – fogalmazott.

A TÖBBI TOPLIGÁBAN

Angliában a 17. fordulót rendezik meg a Premier League-ben, a forduló meccse a vasárnapi Liverpool–Arsenal kilencven perc, míg a listavezető Chelsea hétfő este mérkőzik meg a Stoke pályáján. Így ha a ma kora délután pályára lépő Manchester City két vállra fekteti a Crystal Palace-t, pontszámban utolérheti a „kékeket”, sőt legalább négygólos győzelme esetén (ideiglenesen) átveheti a vezetést a tabellán. A másik manchesteri alakulat, az MU az Aston Villához látogat harmadik helyének megerősítése reményében. A négymeccses vereségsorozatba futó, ezáltal a táblázaton egyre lejjebb csúszó, momentán 5. Southampton Muhamed Besic klubja, az Everton házigazdájaként javíthat.

A nagy kérdések már réges-rég eldőltek Németországban az utolsó (17.) őszi bajnoki kör előtt, a Bayern München utcahosszal vezeti a tabellát, tegnap este is már csak az volt a kérdés, hogy pontrekorddal vonulhat-e téli pihenőre vagy sem. Nos, igen: 2–1-es mainzi sikerükkel a bajorok 45-re tornázták fel egységeik számát, ami eggyel több, mint az általuk tartott korábbi vonatkozó Bundesliga-rekord. De „féléves” viszonylatban a valaha volt legjobb védelem (4 kapott gól) is a münchenieké, akik ráadásként beállították a legjobb őszi gólkülönbség (+37) csúcsát.

Annál érdekesebbnek ígérkezik ebben a szezonban a kiesés ellen folyó harc, amelynek felvonásaként a sereghajtó Werder az osztályozós helyen álló Dortmunddal vív meg ma délután. Ugyancsak szombati alsóházi ütközet a Stuttgart–Paderborn találkozó. A Stieber Zoltánt foglalkoztató Hamburg a Schalke otthonában igyekszik értékes pont(ok)hoz jutni annak érdekében, hogy egyszer végre elkerülhessen a kiesőzónából, míg a másik magyar érdekeltségű gárda, Szalai Ádám együttese, a Hoffenheim Berlinből szeretne minél „pontosabban” távozni vasárnap.

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, MARRÁKES
A 3. HELYÉRT

17.30: Cruz Azul (mexikói)–Auckland City (új-zélandi)
DÖNTŐ
20.30: Real Madrid (spanyol)–San Lorenzo (argentin) (Tv: Eurosport2) – élőben az NSO-n!

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
17. FORDULÓ

13.45: Manchester City–Crystal Palace (Tv: DIGI Sport1) – élőben az NSO-n!
16.00: Aston Villa–Manchester United (Tv: DIGI Sport1) – élőben az NSO-n!
16.00: Hull City–Swansea City
16.00: Queens Park Rangers–West Bromwich Albion
16.00: Southampton–Everton
16.00: Tottenham Hotspur–Burnley
16.00: West Ham United–Leicester City

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
17. FORDULÓ

15.30: Schalke–Hamburg
15.30: Bayer Leverkusen–Eintracht Frankfurt
15.30: Augsburg–Mönchengladbach
15.30: Werder Bremen–Borussia Dortmund (Tv: Eurosport2) – élőben az NSO-n!
15.30: Stuttgart–Paderborn
18.30: Wolfsburg–Köln (Tv: Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
16. FORDULÓ

18.00: Sassuolo–Cesena (Tv: SportKlub)
20.45: Roma–Milan (Tv: DIGI Sport1) – élőben az NSO-n!

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
16. FORDULÓ

16.00: Barcelona–Córdoba (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
18.00: Levante–Real Sociedad (Tv: Sport2)
20.00: Eibar–Valencia (Tv: Sport2)
22.00: Rayo Vallecano–Espanyol

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
19. FORDULÓ

17.00: PSG–Montpellier (Tv: DIGI Sport2)
20.00: Caen–Bastia
20.00: Lorient–Nantes
20.00: Metz–Monaco
20.00: Rennes–Reims
20.00: Toulouse–Guingamp

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik