nemzetisport.hu 2018.02.06 15:50 Frissítve: 2018.02.06 17:25

Hollandia: R. Koeman az új szövetségi kapitány – hivatalos

A Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Ronald Koeman veszi át a válogatott irányítását. Az 54 éves szakember a 2022-es katari világbajnokságig kötelezte el magát.

Ronald Koeman veszi át a holland válogatott irányítását (Fotó: AFP, archív)

 

A KNVB kinevezte a technikai vezetőket, Ronald Koeman mellett további három szakember kapott megbízatást 2022 júliusáig. Nico-Jan Hoogma lesz a futballért felelős igazgató, Jan Dirk van der Zee az amatőr futballért felelős igazgató, míg Eric Gudde a sportigazgató.

A 2014-es világbajnokságon bronzérmes Hollandia mélyrepülésbe kezdett, a 2016-os Európa-bajnokságra és a 2018-as vb-re sem tudott kijutni. Nem meglepő, hogy Dick Advocaat távozásával megüresedett a kispad, amelyre Ronald Koeman, a legutóbb az Evertonnál dolgozó holland szakember ül le.

Ronald Koeman játékosként az Ajaxban, a PSV-ben és a Barcelonában is futballozott, a holland válogatottban 78-szor lépett pályára (14 gólt szerzett), így ő lett a játékosként legtöbb válogatottságig jutó holland szövetségi kapitány. Az 54 éves szakember az Oranjénél töltött rövid másodedzői időszakán kívül eddig csak kluboknál dolgozott: irányította többek között az Ajaxot, a Benficát, a Valenciát, a Feyenoordot, a Southamptont és az Evertont is. Az Ajaxot és a PSV-t is bajnoki címig vezette, a Valenciával Király-kupát nyert, a Premier League-ben háromszor a hónap menedzserének választották.

Koeman az Anglia elleni felkészülési mérkőzésen debütálhat a holland kispadon március 23-án Amszterdamban. Egész évben nehéz meccsek várnak rá: az Oranje sorrendben Portugáliával és Ausztráliával vív edzőmeccset, majd a Nemzetek Ligájában Franciaországgal és Németországgal küzd.2019.09.18 10:15:46

Minden más foci B. Z.

„Addig szó sem lehetett arról, hogy a németek betegyék a lábukat Izraelbe.”

2019.09.16 21:26:38

Minden más foci D. Á.

A zöld-fehérek az Espanyollal csapnak össze • Pályán az MU és az Arsenal is.