Hatalmas Chelsea-hajrá, Mbappéval durrantott a PSG – és még a Fradi is...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.01. 14:08
null
Neymar után Kylian Mbappét is megszerezte a PSG (Fotó: AFP)
Sok országban – köztük hazánkban – csütörtökön, éjfélkor zárult a nyári átigazolási időszak, amelynek utolsó napja a szokásos óriási rohanást hozta. Angliában a Chelsea és a Tottenham is válogatott játékosokat szerződtetett, a franciáknál a Paris Saint-Germain végre bejelentette Kylian Mbappét, míg Magyarországon a Ferencváros duplázott, szlovén védő és ghánai középpályás is érkezett a zöld-fehérekhez. Íme, az átigazolási időszak utolsó napjának összefoglalója!

LONDONI HAJRÁZÓK, LIVERPOOLI HORGÁSZOK

Összefoglaló cikkünket nem is kezdhetnénk mással, mint Angliával, a szigetországban ezúttal is rendesen pörögtek az események. A Liverpool délelőtt végre bejelentette Alex Oxlade-Chamberlain szerződtetését az Arsenaltól. Sokáig úgy nézett ki, hogy a válogatott szélső a Chelsea-hez kerül, Ox azonban végül elutasította a „kékek” ajánlatát, így került képbe a Pool. A váltással egyébként az „ágyúsok” is jobban jártak, Jürgen Klopp csapata a Chelsea által kínált 35 millió font helyett 40 milliót fizetett a villámgyors futballistáért – valamint a pletykák szerint plusz egy fontot...



A liverpooliaknál egyébként távozók is voltak, Mamadou Sakho a Crystal Palace-hez távozott (végleg), míg Divock Origi kölcsönben a német Wolfsburgnál folytatja pályafutását.

Ha már felvetődött, nem mehetünk el szó nélkül a Chelsea mellett sem: a napközben a címvédővel kapcsolatos hírek nem igazán rengették meg az európai sportsajtót, bezzeg a londoniak hajrája... Az olasz válogatott Davide Zappacostát gyakorlatilag az utolsó pillanatokban jelentette be a klub, míg a Leicester City angol válogatott középpályását, Danny Drinkwatert még később.

Érdekesség, hogy így a jelenleg bajnoki címvédő londoniaknál összeállhat a 2015–2016-os bajnokságban remekül teljesítő, a Leicester Cityt Premier League-elsőséghez segítő középpályás duó, a Drinkwater, N’Golo Kanté kettős.

Újra összeállhat a Drinkwater, Kanté duó (Fotó: AFP, archív)
Újra összeállhat a Drinkwater, Kanté duó (Fotó: AFP, archív)

Szó volt még egyébként az Evertonban játszó Ross Barkley megszerzéséről is, a válogatott középpályás azonban az orvosi vizsgálaton meggondolta magát...

Egy másik londoni gárda, a Tottenham sem tétlenkedett a záró napon. A Spurs kezdésnek végre bejelentette a 24 esztendős, 41-szeres elefántcsontparti válogatott védő, Serge Aurier érkezését a PSG-től, majd zárásként azt a Fernando Llorentét is megszerezte, aki nagyszerű helyettese (partnere?) lehet a szezont visszafogottan kezdő Harry Kane-nek.

Természetesen végül kútba dőlt üzleteknek sem voltunk híján, a nap egyik slágertémája volt az Arsenal körüli hercehurca. Sokáig úgy nézett ki, hogy Alexis Sánchez a korábbi hírekkel ellentétben mégis távozik a Manchester Cityhez, Arsene Wengerék hiába egyeztek meg a Monacóval a helyettesről, a hollandok ellen duplázó Thomas Lemar nemet mondott, így a chilei végül maradt a helyén – Joel Campbell és Lucas Pérez viszont nem, a Costa Rica-i ismét a Betishez került, míg Pérez korábbi klubjához, a Deportivóhoz tért vissza, mindketten kölcsönbe. A Manchester United kapcsán az utolsó órákban vetődött fel, hogy „rámegy” a Chelsea-ben futballozó Willianre, végül ebből sem lett semmi.

Ami a kisebb klubokat illeti, a Swansea Citynél nagy fogás lehet a Bayern Münchentől kölcsönvett Renato Sanches. Az Európa-bajnok középpályás nagy reményekkel érkezett tavaly nyáron a bajorokhoz, eddig azonban nem tudta igazán megmutatni, miért is tartják akkora tehetségnek – ezzel a kölcsönnel a két klub és a játékos is jól járhat. Másodszor is a Swansea futballistája lett az elefántcsontparti támadó, Wilfried Bony, akit a tavaly a Stoke Citynek adott kölcsön a Manchester City, most pedig a walesi csapat megvette végleg.

Bony ismét a Swanseaban onthatja a gólokat (Fotó: swanseacity.com)
Bony ismét a Swanseaban onthatja a gólokat (Fotó: swanseacity.com)

Nagyot fogott a West Bromwich Albion is, amely egy évre kölcsönvette Grzegorz Krychowiakot, a Paris Saint-Germain lengyel válogatott középpályását. A Sevilla játékosaként két Európa-ligát nyerő futballista tavaly nyáron igazolt a PSG-be, ám nem tudott alapemberré válni a párizsiaknál, minden sorozatot figyelembe véve mindössze 19 tétmérkőzésen lépett pályára. A Premier League új idényét nagyszerűen kezdő, három forduló után ötödik helyen álló WBA szerdán nemcsak Krychowiak érkezését jelentette be, hanem Kieran Gibbs megszerzését is az Arsenaltól.

Az Everton Futács Márkó csapattársa, Nikola Vlasic személyében tehetséges horvát szélsőt igazolt, a 19 esztendős futballista már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott.

Angol zárásként még a Leicester Cityről: a klub kölcsönvette a Leverkusen osztrák védőjét, Aleksandar Dragovicot – akit kiállítottak ellenünk az Eb-n. Rijad Mahrez sorsa egyébként még mindig kétséges, az algériait a Barcelonával hozták szóba, és Spanyolországban még péntek éjfélig lehet igazolni…

CSENDES NAP A TÖBBI TOPLIGÁBAN

Németországban Gulácsi Péter együttese, az RB Leipzig 20 millió euróért szerezte meg Kevin Kampl játékjogát a Bayer Leverkusentől – a szlovén válogatott középpályás hosszú távon minden bizonnyal a jövő nyáron a Liverpoolba távozó Naby Keita utódja lesz. A „gyógyszergyáriak” sem tétlenkedtek, a kapott pénzhez kétmillió eurót hozzácsapva klubrekordért szerződtették az Olympiakosz történetének legfiatalabb csapatkapitányi karszalagot viselő játékosát, Panajotisz Recoszt.

Jadon Sancho a Barcához távozó Ousmane Dembélé mezszámát kapta a Dortmundnál (Fotó: mcfcwatch.com)
Jadon Sancho a Barcához távozó Ousmane Dembélé mezszámát kapta a Dortmundnál (Fotó: mcfcwatch.com)

A Borussia Dortmund gyakorlatilag fillérekért nyúlta le az ifjú angol titánt, Jadon Sanchót a Manchester Citytől: a fekete-sárgák angol lapértesülések szerint csupán 170 ezer font körüli összeget fizetettek az U17-es Európa-bajnokság legjobb játékosának megválasztott fiatalért.

A Serie A-ban a nagyágyúk már aktívabbak voltak, igaz, inkább a távozók listáját figyelembe véve. A Milan a Torinónak adta kölcsön az „örök tehetség” jelzőt magáról képtelen lemosni M’Baye Niangot, míg az Inter a be nem vált brazil támadót, Gabriel Barbosát – ismertebb nevén Gabigolt – passzolta el a Benficának, amelynek opciós joga lesz a játékos megvásárlására. Az Interhez kapcsolódó hír még, hogy a Caen szélsőjét, Yann Karamoh-t két évre kölcsönvette a klub, kötelező vásárlási opcióval.

Újabb topbajnokságban próbálhatja ki magát a portugál Nani, akit a Valencia a 2017–2018-as idényre adott kölcsön a Laziónak. A római klub honlapjának tájékoztatása szerint jövő nyáron opciós joguk lesz a 30 éves szélső játékjogának végleges megvételére.

A Napoli 12 millió euróért szerződtette Roberto Inglesét a Chievótól, majd azzal a lendülettel kölcsön is adta korábbi csapatának még egy évre. A 25 éves támadó az előző idényben 37 meccsen 12 gólig és négy gólpasszig jutott.

Benedikt Höwedes már a Juventus mezében (Fotó: juventusfc.com)
Benedikt Höwedes már a Juventus mezében (Fotó: juventusfc.com)

A legnagyobb fogásnak mindezek mellett mégis a Juventus új védője, Benedikt Höwedes tűnik, aki ugyan teljes profi karrierjét a Schalkénál töltötte, azonban klubjában és a német válogatottban is bizonyította már, hogy kiváló teljesítményre képes a védelem tengelyében és akár a szélén is.

NAGY DOBÁSRA KÉSZÜL A BARCA – A PSG-NÉL MÁR MEGVOLT

A Barcelona kiszemeltjei – veretes névsor
A Barcelona kiszemeltjei – veretes névsor

Mint említettük, Spanyolországban pénteken zárul az átigazolási piac, ennek ellenére itt sem maradtunk események nélkül. A Barcelona ezúttal a Benficának adta kölcsön Douglas Pereirát, aki első két évében csak nyolc meccsen lépett pályára a katalánoknál – és ugyanennyi trófeát nyert ez idő alatt a csapattal. Ha hihetünk a híreknek, zsúfolt nap vár a Barcára, amely Paulo Dybala mellett Mahrez, Lemar, Ángel Di María és persze Philippe Coutinho iránt is érdeklődik: Dybaláért már ment is egy 160 millió eurós ajánlat, amit a Juve csuklóból visszadobott – lesz itt még „nemulass”, az biztos. Egyébként a katalánok korábbi játékosát, Bojan Krkicet az Alavés vette kölcsön egy szezonra a Stoke Citytől.

Ami a már régóta húzódó ügyet illeti: a Marca információi szerint a Chelsea és az Atlético Madrid kifut az időből, és az átigazolási piac zárásáig nem tud megegyezni Diego Costa átigazolásáról. Ez azt jelentené, hogy a spanyol válogatott csatár – akarata ellenére – marad a londoni klub játékosa, de a két klub között ősszel folytatódnak a tárgyalások, hogy januárra megszülessen a megállapodás.

A nap slágerigazolása egyértelműen a Paris Saint-Germainé volt, a párizsiak a korábbi híreknek megfelelően bejelentették Kylian Mbappé érkezését a Monacótól.

Ami a részleteket illeti, a PSG egy évre veszi kölcsön Mbappét, és a 2017–2018-as szezon után opciós joga lesz, hogy 155 millió euróért végleg megvásárolja négy évre – ez az összeg bizonyos feltételek teljesülése esetén 190 millió euróra emelkedhet.

A francia óriás így egyébként az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát sem sérti meg, és bár a kölcsönvételért is viszonylag nagy összeget fizet, az európai szövetség zöld utat adott a transzfernek.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy csatlakozhatok a Paris Saint-Germainhez – jelentette ki Mbappé az aláírás után. – Egy Párizs környéki fiatalnak gyakran az az álma, hogy a piros-kék színű mezt viselje, és megtapasztalja a Parc des Princes atmoszféráját. – Vonzott a klub terve, amely az egyik legnagyravágyóbb Európában. A csapattársaim mellett szeretnék tovább fejlődni, miközben segítem a csapatot, hogy elérje nagy céljait.”

LÉGIÓSDUÓ A FRADINÁL, CSÁKVÁRI „AKADÉMISTÁK”

Végezetül essék szó a magyar piacról is, ugyanis kis hazánkban is akadt nem egy klubváltás augusztus utolsó napján.

A prímet a Ferencváros vitte el, a zöld-fehérek a 24 esztendős szlovén védő, Miha Blazic és a 19 éves ghánai válogatott középpályás, Joseph Paintsil személyében olyan játékosokat igazoltak, akik értékes tagjává válhatnak Thomas Doll csapatának.

Joseph Paintsil Orosz Pál vezérigazgatóval (Fotó: fradi.hu)
Joseph Paintsil Orosz Pál vezérigazgatóval (Fotó: fradi.hu)

A bajnoki cím egyik esélyesének számító Videotontól hazájába távozott a horvát Mirko Maric, aki az élvonalbeli NK Osijeknél folytatja a pályafutását. A székesfehérváriakkal kapcsolatos hír még, hogy a Hajduk Split ajánlatot tett Kovács Istvánért, ám a Vidi elutasította a horvátok közeledését.

Felvetődött, hogy Nikola Mitrovics négy esztendő után visszatér a magyar élvonalba – az Újpest és éppen a Videoton került szóba a szerb kapcsán –, erre azonban egyelőre nem került sor, igaz, szabadon igazolható játékosként később is aláírhat.

A DVSC – bár a klub hivatalosan nem jelentette be – szerződést bontott a boszniai Ognjen Djelmiccsel, aki már a tavaszi szezonban sem készülhetett az első kerettel, míg a Haladás némi meglepetésre elköszönt Simon Ádámtól, aki az NB I első hét fordulójában mindig kezdő volt. A 27 éves középpályás négy évre szóló szerződését közös megegyezéssel bontották fel.

Az újonc Puskás Akadémiától a háromszoros válogatott középpályás, Polonkai Attila, illetve a védőként és középpályásként is bevethető Nagy Zsolt is Csákvárra került az átigazolási időszak utolsó napján, a júliusban szerződtetett, 25 éves, zágrábi születésű Ivor Horvathoz hasonlóan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik