Hasszan serege hazaküldte Kamerunt a tornáról

Vágólapra másolva!
2010.01.25. 19:42
null
Hasszan gólöröme: az egyiptomiak klasszisa emlékezetes meccset tudhat maga mögött (Fotó: Reuters)
A címvédő Egyiptom jutott be a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája elődöntőjébe, miután hosszabbításban 3–1-re legyőzte Kamerunt. A „Fáraók" legrutinosabb játékosa, Ahmed Hasszan volt a mérkőzés hőse: a középpályás ugyan a saját kapujába is betalált, de lőtt két gólt a „helyes kapuba" is. Az egyiptomiak az elődöntőben Algériával találkoznak, ezzel eldőlt, hogy a finálénak egy észak-afrikai résztvevője már biztosan lesz.

Ahhoz képest, hogy a két csapat milyen játékos-arzenált tud felvonultatni, nem verdeste az eget a színvonal – a 2008-as finálé „visszavágóján" az első huszonöt percben nem sok eseményt lehetett feljegyezni.

Alighanem a 27. percben sem lett volna sok dolga a krónikásoknak, ha a rutinos, 170. válogatottságát ünneplő Ahmed Hasszan nem veszi saját kezébe a dolgok irányítását: az egyiptomi válogatottsági csúcstartó a rövid saroknál állva védhetetlenül csúsztatott saját hálójába Emana szöglete után... (0–1).

Kisvártatva majdnem egyenlítettek a „Fáraók", mivel egy hosszú labdánál Moteab el tudta fejelni a labdát Kameni mellett, más kérdés, hogy nem tudta utolérni az alapvonal előtt.

A 39. percben aztán megint feliratkozott a gólszerzők közé Hasszan, de most már a jó oldalra: a középpályás 27 méterről lövésre szánta el magát, Kameni lassan és pocsék ütemben vetődött, így egy feladata maradt – ki kellett szednie a hálóból a labdát (1–1).

Szünet előtt még az igen aktív Emana riogatta el-Hadarit, fordulást követően pedig fölénybe került Kamerun – az átlövések viszont nem voltak veszélyesek. Legalábbis egy ideig: a 63. percben Emana, a 70.-ben Geremi találta el a kaput, el-Hadari viszont mindkétszer a helyén volt.

A hajrában Samuel Eto'o örült meg úgy egy tiszta lövőhelyzetnek, hogy izomból a messzeségbe küldte a labdát, Moteab az oldalhálóba trafált, a 93. percben pedig Ahmed Hasszan távoli lövése zúgott el a léc fölött. Maradt az 1–1, így aztán a már elődöntős algériaiak konstatálhatták, hogy legalább leendő ellenfelük is kifárad egy hosszabbításos meccsen.

A Szelidíthetetlen Oroszlánok aztán gyorsan megbánták, hogy nem döntötték el a meccset, amíg lehetőségük volt rá. A 93. percben Geremi óriásit hibázott, rosszul hazaadott labdáját Geddo elcsípte, és ki is használta a ziccert (2–1). Két perccel később Hasszan szabadrúgását Kameni a lécre tolta, a labda lepattant – az asszisztens szerint gólvonal mögé, így ismét ünnepelhettek az egyiptomiak (3–1). Más kérdés, hogy a visszajátszások alapján nem volt bent a labda, de a rossz játékvezetői és asszisztensi döntésekhez lassan hozzászokhatunk a tornán...

Visszaút már nem volt a kameruniaknak (főleg, hogy a 113. percben Chedjou kiállítása miatt megfogyatkoztak), Egyiptom megtartotta előnyét, ezzel a címvédő ismét bejutott az elődöntőbe. A négy között a „Fáraók" az őket a vb-kvalifikációtól elütő Algériával találkoznak – a sorsdöntő vb-selejtezők ismeretében könnyen lehet, hogy erőszakra és botrányokra kell megint számítani.

A találkozó góljait ide kattintva tekintheti meg.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
Egyiptom–Kamerun 3–1 (1–1, 1–1, 3–1) h. u.
Gólszerző: A. Hasszan 37., 95., Geddo 92., ill. A. Hasszan (öngól) 26.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik