Görögország: a kormány továbbra is fenntartja a kupa törlését

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.23. 14:24
A görög kormány nem változtat azon a döntésén, amellyel szurkolói erőszak miatt törölte a labdarúgó Görög Kupa további küzdelmeit.

A nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) múlt pénteken levélben kérte a görög hatóságokat a kupa folytatásának engedélyezésére. A viadalt március 4-én törölte a görög kormány, két nappal a PAOK–Olympiakosz elődöntő első mérkőzésén történt rendbontást követően. A vendégek 2–1-es vezetésénél a hazai szurkolók tizenegyest reklamáltak, majd több százan a pályára özönlöttek, és a rohamrendőrök csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a tömeget. Korábban szintén voltak súlyos rendbontások a görög futballban. A törlés értelmében a párharc visszavágóját, valamint a másik ágon az AEK Athén–Atromitosz elődöntőt, illetve az április 23-ára kiírt finálét nem rendezik meg a kupában.A viadalt március 4-én törölte a görög kormány, két nappal a PAOK–Olympiakosz elődöntő első mérkőzésén történt rendbontást követően. A vendégek 2–1-es vezetésénél a hazai szurkolók tizenegyest reklamáltak, majd több százan a pályára özönlöttek, és a rohamrendőrök csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a tömeget. Korábban szintén voltak súlyos rendbontások a görög futballban. A törlés értelmében a párharc visszavágóját, valamint a másik ágon az AEK Athén–Atromitosz elődöntőt, illetve az április 23-ára kiírt finálét nem rendezik meg a kupában.

„Bízom benne, hogy megértik, a kormány miért nem változtatja meg a kupa törléséről hozott döntését, amellyel olyan alapvető közösségi értékeket kíván védeni, mint a rend és a béke” – írta Sztavrosz Kontonisz sportminiszter-helyettes a FIFA-nak a görög médiában nyilvánosságra hozott levélben.

Az ország sportági szövetségének fellebbezését március 29-én tárgyalja a görög államtanács, amely az ország legfelsőbb bírósága. Kontonisz hangsúlyozta, a kormány nem változtat, csak akkor, ha erre az államtanács kötelezi.

„Ismét leszögezzük, hogy a görög kormány teljes mértékben tiszteletben tartja a sportszövetségek önállóságát, és nem avatkozik be azok igazgatásába vagy a sportszakmai kérdésekbe” – tette hozzá Kontonisz, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a közrend fenntartása érdekében a törvény lehetőséget biztosít versenysorozatok felfüggesztésére vagy törlésére.

A kormány beavatkozásával ugyanakkor Görögország azt kockáztatja, hogy a görög csapatokat nem engednék indulni a nemzetközi sorozatokban.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik