Freestyle-foci: Szász Kitti ezúttal leszorult a vb-dobogóról

Vágólapra másolva!
2016.11.08. 22:09
null
Szász Kittiék is egyre több akrobatikus trükköt mutatnak be (Fotó: Red Bull)
Szász Kitti a negyedik helyen zárt a Red Bull Street Style londoni világdöntőjében. A korábbi kétszeres győztes, 25 éves magyar labdazsonglőr már az elődöntőben összekerült a későbbi győztes francia Melody Donchet-val.

A freestylerek körében egyértelműen az energiaitalos cég által szervezett verseny számított eddig is a legrangosabbnak, és mivel ezúttal a nemzetközi szervezettel (F3 – Freestyle Football Federation) karöltve rendezték meg, így hívhatjuk nyugodtan a freestyle-futball hivatalos világbajnokságának is.

Szász Kitti 2011-ben került először a reflektorfénybe, amikor megnyerte a Superball elnevezésű rangos prágai viadalt, ahol először rendeztek a nők számára is versenyt. Egy évvel később a Street Style leccei fináléjában újra felért a csúcsra, majd 2013-ban Tokióban sem talált legyőzőre.

Már ekkor is nagy párbajt vívott a francia Melody Donchet-val, aki a 2013-as prágai versenyen és a 2014-es brazíliai Street Style-on le tudta győzni. Ezzel együtt Szász sokat profitált ezekből a versenyekből, itthon és külföldön is számos helyre hívták fellépni (ott volt a 2014-es labdarúgó-vb-n és az idei Eb-n is), miközben egyre több rivális tűnt fel a női mezőnyben is.

Az idei Street Style-nak London adott otthont, a helyszín az angol főváros egyik történelmi épülete, a Roundhouse volt, amely korábban vasúti fűtőházként üzemelt, de manapság már koncertek, kiállítások és konferenciák kedvelt helyszíne.

A londoni Roundhouse-ban került sor az ide Street Style-ra (Fotó: Red Bull)
A londoni Roundhouse-ban került sor az ide Street Style-ra (Fotó: Red Bull)

A nőknél ezúttal is nyolcan vehettek részt a versenyen, a címvédő Melody mellett heten meghívásos alapon kerültek be a mezőnybe. Egyperces, vágatlan videóval kellett nevezni (Szász Kittiét ide kattintva lehet megnézni), és a hét legjobb videó készítője kapott indulási jogot. Köztük volt Szász Kitti is, aki elmondta, nem új trükkökkel készült, inkább a korábbiakat akarta tökéletesíteni, valamint a mentális ráhangolódásra is próbált figyelni.

„Inkább új szettekkel, mintsem új trükkökkel készülök, nincs is már annyi időm. Olyanba pedig nem szeretek belekezdeni, amiből nem tudom kihozni a maximumot. Eddig mindig az volt a célom, hogy nyerjek. Miután az első két Red Bull Street Style-on a dobogó tetejére állhattam, aztán a harmadikon mégis második lettem, nagyon elkeseredtem. De most már nincsenek elvárásaim. Legyek hibátlan, aztán, ha ez elég a győzelemhez, az nagyon jó” – mondta Kitti a Red Bull-nak.

A verseny menete a szokásos volt, a freestylerek párbajokat vívtak egymással, a 3x30 másodperc trükközés után pedig a zsűri (amely a kreativitást, a kontrollt és a stílust pontozza) állította fel a sorrendet. Az első napon zajlottak a selejtezők, a lányokat két négyfős csoportba sorolták, ahonnan az első kettő ment tovább. Szásznak második helyen sikerült a továbbjutás, a már kieséses alapú elődöntőben így a francia Melody következett.

A második napra igazán neves taggal bővült az ötfős zsűri, ugyanis csatlakozott a Manchester United korábbi kiválósága, Gary Neville is.

A kedd esti elődöntőben Szász több kisebb hibát is vétett, ezért a francia riválisa ment tovább a fináléba. A helyosztón mindkettejük lengyel ellenféllel találkozott: a magyar lány végül a negyedik helyen zárt, miután a zsűri Kalina Matysiakot látta jobbnak. Melody viszont megvédte címét, a láthatóan ideges Aguska Mnichet múlta felül az utolsó párbajban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik