Franciaország: Sagnol-ügy pattant ki, a téma rasszizmus

Vágólapra másolva!
2014.11.05. 12:14
null
Willy Sagnol a Bordeaux vezetőedzőjeként meccsel (Fotó: Reuters)
Willy Sagnol, a Girondins Bordeaux vezetőedzője nagy vitát kavart Franciaországban az afrikai labdarúgókról adott minapi jellemzésével – többek között korábbi válogatottbeli társánál, Lilian Thuramnál is kicsapta a biztosítékot a rasszizmusba hajló nyilatkozat.

 

„A tipikus afrikai játékos előnye, hogy olcsón szerződtethető, kész a párharcokra és fizikai erejével dominál a pályán. De a futball nem csak erről szól. A futballban technikára, intelligenciára és fegyelemre is szükség van. Ez mind szükségeltetik a játékhoz. Ez érvényes az északiakra is, akiknek a mentalitásuk jó” – többek között ezt mondta a regionális napilap, a Sud Ouest olvasóival folytatott csevegés során Willy Sagnol, a Saint-Etienne, a Monaco, a Bayern München és a francia válogatott korábbi nagyszerű labdarúgója.

Sagnol és Thuram a 2006-os vb-döntő elvesztését siratja 
(Fotó: Reuters)
Sagnol és Thuram a 2006-os vb-döntő elvesztését siratja (Fotó: Reuters)

„Nagyon sajnálatos olyan nyilatkozattal találkozni, amely azt sugallja, hogy »az afrikai játékosokból« ilyen vagy olyan képességek hiányoznak. Ez nem más, mint az emberek beskatulyázása a származásuk alapján” – reagált a rasszizmus elleni harcban rendre szerepet vállaló, világ- és Európa-bajnok Lilian Thuram, aki szerint Sagnol szavaiban ugyanaz a logika érhető tetten, amely Laurent Blanc hírhedt 2011-es gondolataiban.

A PSG jelenlegi vezetőedzője – akkor még a francia válogatott szövetségi kapitányaként – egy szakmai megbeszélésen arról értekezett, hogy az utánpótlás-nevelésben származási alapon kvótákat kellene megállapítani a francia futball hagyományos értékeinek védelmében.

Az SOS Racisme nevű szervezet hivatalos reagálást követel Sagnol nyilatkozata ügyében a francia futballszervektől, míg a franciaországi rasszista jelenségek ellen harcoló Licra jelezte: többé nem tekinti partnerének a Girondins Bordeaux labdarúgócsapatát.

Jean-Louis Triaud, a Bordeaux elnöke méltatlannak nevezte a Sagnol elleni támadásokat („aki ismeri, tudja, hogy Willy Sagnol minden, csak nem rasszista”), és Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke is túlzottnak tartja a médiában kirobbant vitát. Szerinte olyasmit magyaráznak bele a példaképnek tekinthető Sagnol szavaiba, amit ő nemhogy nem mondott, de soha nem is gondolna.

A válogatott meccseivel francia rekorder Thuram 1994 és 2008 között 142-szer, Sagnol 2000 és 2008 között 58-szor lépett pályára a nemzeti csapatban, 2006-ban mindketten ott voltak a vb-ezüstérmesek között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik