Tovább menetel a Dunaszerdahely, Kalmár pazar formában

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 18:50
null
Kalmárt ünneplik a társak a gólja után (Fotó: Lelkes Ernő)
A Fortuna Liga 7. fordulójában a Szenice otthonába látogatott a Dunaszerdahely, és 4–2-re győzve őrizte meg a veretlenségét.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
7. FORDULÓ
Szenice–Dunaszerdahely (DAC) 2–4
(1–1)
Szenice,
OMS Aréna, 1000 néző. V: Ocenas
Senica: Frystak – Kopecny, Carrillo, Nemec, Simcak – E. Addo (Gallovic, 69.) – J. Piroska (Salata, 82.), D. Duda (Totka, 80.) – Kostal (Marie, 69.), Malec, Moses. Vezetőedző: Anton Soltis
DAC: Jedlicka – Blackman, Kruzliak, Beszkorovajnij, Davis (Maly, 90.) – Schäfer, Balic (Bednár, 81.), Kalmár (Njié, 90.), Fabry – Divkovic (Nicolaescu, 67.), E. Ramírez. Vezetőedző: Bernd Storck
Gólszerző: Malec (44., 72.), ill. Kalmár (21., 60.), Divkovic (64.), E. Ramírez (74.)
Kiállítva: Nemec (79.)

Az élcsoport: 1. DAC 21 pont, 2. Slovan 13 (6 mérk.), 3. Sered 11 (6)

ÖSSZEFOGLALÓ

Csak egy helyen változtatott a Bernd Storck vezette szakmai stáb a csütörtöki kezdőhöz képest – emlékezzünk csak, a DAC az Európa-liga második selejtezőkörében hosszabbítás után 5–3-ra múlta felül a cseh Jablonecet –, az eltiltott Janik Müller helyett Danilo Beszkorovajnij kezdett. A szakvezetőség megkérdezte a játékosoktól, milyen állapotban vannak, és azt felelték: játszani szeretnének a vasárnapi bajnokin a Senica ellen.

Nagy volt az érdeklődés, valószínű megtelt volna a szenicei stadion, de az érvényben lévő előírások alapján csak ezren lehettek a nézőtéren. A hazai klub 250 darab jegyet biztosított a DAC szurkolóinak, ezek már elővételben elkeltek, így a hangulatról a vendégszurkolók gondoskodtak.

Aktívan kezdett a Dunaszerdahely, Marko Divkovic remek lövése a bal kapufa mellett suhant el. A 21. percben a vendégkaputól 25 méterre szabadrúgást harcolt ki a vendégcsapat. A labda mögé Kalmár Zsolt állt, akinek erős lövése a jobb sarokban kötött ki. Ez volt a 18-szoros magyar válogatott hatodik gólja ebben az idényben, így a Fortuna Liga góllövőlistájának az élére ugrott.

A folytatásban is a sárga-kékek irányították a meccset, több kecsegtető lövési kísérletük volt. A legnagyobb helyzetet Marko Divkovic hagyta ki, aki Kalmár Zsolt beadása után a jobb sarkot célozta meg, de a hazai kapus nagy bravúrral védett. A másik oldalon a hazaiak az első kapura tartó lövése gólt hozott. A szenicei gólszerző Tomás Malec volt, aki ugyanakkor nem ünnepelt, mivel a múltban Dunaszerdahelyen is játszott.

A szünet után óriási volt a vendégnyomás, csak idő kérdése volt, mikor szerez ismét gólt a DAC. A 60. percben a labda Kalmár Zsolt elé pattant, aki 20 méterről talált a kapuba, majd nemsokára Marko Divkovic lőtte ki a jobb sarkot (1–3). A 72. percben Tomás Malec szépített, de ezután Kalmár Zsolt mesteri beadása után Eric Ramírez eldöntötte a találkozót. 2–4

A DAC a Fortuna Liga 7. fordulója után is százszázalékos. Mivel a pozsonyi Slovan csak 2–2-es döntetlent játszott Zsolnán, a sárga-kékek a nagy riválist már nyolc ponttal előzik meg.

PERCRŐL PERCRE

90+2. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Kalmárt Sailey Njié váltja, Davist meg Matus Maly.

86. perc Kalmárt a 16-oson belül Carrillo Mancilla és Salata is ellöki egyszerre, tovább...

85. perc
Blackman lő el keresztbe a kapu előtt az ötös jobb sarkától, jobbal.

83. perc Tomás Salata be, Piroska le. Salata volt U19-es szlovák válogatott kerettag, 23 éves.

82. perc Nicolaescu fejel hétről a kapus kezébe Bednár beadása után.

(Fotó: Duducz Tibor)
(Fotó: Duducz Tibor)

81. perc Balic le, Martin Bednár be a DAC-ban.

80. perc Marko Totka be, Duda le. Kalmár jobbal 26-ról a kapushoz teszi a szabadrúgást, aki kiöklözi a labdát.

79. perc ADAM NEMEC felrúgja utolsó védőként a Davis indította Nicolaescut a 16-os előterében, PIROS LAP!




74. PERC KETTŐ NÉGY, Kalmár jobb oldali, jobblábas szabadrúgását az ötösről a bal felsőbe fejeli ERIC RAMIREZ. 2–4!

72. PERC EZ IS SZÉP, TOMÁS MALEC az ötösről csoda higgadtan fejel a bal sarokba egy jobb oldali beadást. Blackmanék nem bírnak ma vele: 2–3! Piroskáé a gólpassz.

72. perc Ramirez közelről a kapuba lő egy kipattanót, de les.

69. perc Damien Marie be, Kostál le a hazaiaknál, Addót meg Dávid Gallovic váltja.

67. perc Ion Nicolaescu be, Divkovic le.

66. perc Kostál jobb oldali beadását Duda hétről a léc fölé fejeli!

64. PERC ÉS ÚJABB, Fabry passzát két szép csel után DIVKOVIC kissé jobbról, a 16-os vonaláról ballal a jobb alsóba vágja. 1–3!

60. PERC ÚJABB GÓL KALMÁR ZSOLTTÓL! Ez duplán szerencsés: Piroska elé fejeli a labdát mentés címén, a magyar középpályás jobbal 21-ről, kissé jobbról kapura lő, a labdát az ötösön álló Nemec fejjel csak hátrafelé tudja már menteni, így a lövés a bal felső sarokba köti ki. 1–2!

56. perc Ramirez ellő ballal 17-ről a bal alsó mellett, majd ugyanő jobbal az ötös jobb sarka elől próbálkozhatna, ha jól venné le a labdát.

51. perc Davis lyukat rúg az ötösön egy bal oldali beadásnál, de megússza, Piroska erre nem számított.

50. perc Divkovicot ellöki Dominik Duda, sárga lap. Kalmár ívelése pontatlan.

48. perc Divkovic jobbal tízről egy védőbe lő, Kalmár kissé jobbról, 22-ről meg feladja a kapusnak a kipattanót.

46. PERC FOLYTATJUK!

El: Őrült focifesztivál a Csallóközben! – sajtóvisszhang.

„Szenzációs élményben volt részem – kezdte az UEFA-ellenőrként működő 64 éves korábbi labdarúgó. – Bár terveztem, de mindig közbe jött valami, így csütörtökön jártam életemben először a csodás dunaszerdahelyi stadionban. Természetesen nem lepett meg, hogy kedvesen, barátságosan fogadtak, s az sem, hogy mindenki magyarul beszélt, s hogy végig vezettek a stadionban és azon kívül is. Ami meglepett az a csodás Mol Aréna, s maga a meccs is. Remekül játszottak Kalmár Zsolték, egy rendkívül masszív a cseh labdarúgásra jellemző futballt játszó együttes ellen. Elmondhatom, hogy mindkét magyar labdarúgó sokat tett az újabb siker érdekében. Sajnos a vírushelyzet miatt üresen kongtak a lelátók, ennek ellenére nem maradt el a buzdítás, a stadionon kívül ugyanis több ezren szurkoltak a DAC-nak, amit egyébként az UEFA egyáltalán nem tilt, így nem sértettek szabályt a rendezők. Szóval, nagyszerűen éreztem magam, s remélem, telt házas meccsen is lehetek még Dunaszerdahelyen.”

Izgalmas meccsen jutott tovább a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 az Európa-liga második selejtező köréből, hosszabbításban 5–3-ra megverve a cseh Jablonecet. Azonkívül, hogy a szlovákiai együttes kispadján a korábbi magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck ült, és hogy a csapat vezére a válogatott Kalmár Zsolt volt, valamint a középpályán Schäfer András is helyet kapott a felvidéki együttesben, más magyar vonatkozása is volt a találkozónak: az UEFA a 29-szeres válogatott Esterházy Mártont delegálta ellenőrként.

Esterházy Márton volt az UEFA ellenőre Dunaszerdahelyen (Fotó: UEFA)

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. PERC EZ MEG GÓL, TOMÁS MALEC lő az ötös bal sarka és Blackman elől jobbal a bal alsóba, Jedlicka kapus bal lábbal csak belekapni tud a labdába, de gól a gól. Moses szép gólpasszt adott ballal a felező körül, a hazai bemondó meg brazilos Góóóóóóólllal ünnepel. 1–1!

42. perc DE NAGY VÉDÉS, Kalmár emel az ötösre, Divkovic kapura fejel, de jobbra vetődve ezt is eléri Frysták!

41. perc Ramirezt fellökik a 16-os bal sarka előtt, Kalmár jobbal 27-ről a jobb sarkot veszi célba, jobbal, de védi a félmagasan szálló labdát a félmagasan szálló Frysták kapus.

36. perc Balic passza után Fabry gondol egyet, és ballal 27-ről, középről igen szép mozdulattal nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé. Fabry 23 éves, 4-szeres U21-es szlovák válogatott.

35. perc Balic lő a jobb sarok felé Davis bal oldali beadása után, de odaér a hazai kapus a félmagas, tízméteres próbálkozásra.

33. perc Beadásokkal próbálkoznak a hazaiak, de állja a sarat a DAC-védelem.

28. perc Kalmár betör a 16-osra, de nem érti meg magát Ramirezzel, oda a helyzet.

25. perc Hopp, Blackman szép passzát a jobb sarok mellé vágja az ötös jobb sarka elől jobbal Ramirez.

Ramirez, Davis, Divkovic és Balic 3-3 gólos a ligában.

24. perc Piroska lő jobbal 14-ről Kruzliakba Addo szép bal oldali, jobblábas beadása és egy testcsel után.

Megjött a vendégdrukkerek hangja rögvest. Kalmár meg 6 góllal vezeti a góllövőlistát.

21. PERC VEZET A DAC! KALMÁR ZSOLT jobbal a jobb felső sarokba lövi a Fabry felrúgásáért megítélt, középről, a kaputól 26 méterről járó szabadrúgást. 0–1! A vetődő Frysták még beleért, de menteni nem tudott.

20. perc Blackman jobb oldali, szép beadása éppen csak elsuhan a kapu és a bevetődő Divkovic előtt!

18. perc Davis lerántja a jobbon Kostált, szabadrúgás. Moses beadása borzalmas, bedobásba torkollik.

14. perc Moses ballal eltöri a labdát a 16-os előtt, kirúgás. Kalmár indítja Ramirezt, de szépen lép ki elé a hazai kapus.

10. perc Moses ballal 29-ről a léc fölé lő egy szabadrúgást, a másik oldalon Ramirez ront helyzetet, de les.

8. perc Helyzet, Balic szép passzát kissé balról, 19-ről ballal nem sokkal teszi a bal alsó sarok mellé Divkovic.

A 33 éves Piroska a csk., szlovák állampolgár. Dominik Duda cseh, volt korosztályos válogatott.

7. perc Schäfer ment a 16-os előtt Duda jobblábas, 18 méteres lövésénél.

A hazaiak a Piroska, Duda kettőssel szervezkednek a középpályán.

4. perc
Nemec nagyon szép mozdulattal vágja ki a kpau elől Divkovic jobb oldali beadását.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék-piros mezben és piros nadrágban, a vendégek sárga mezben és kék nadrágban.



A hazai csapat 3500 eurót gyűjtött a helyi kórház javára, most adták át.

Janik Müller hiányzik majd a meghatározó játékosok közül, a német hátvédet ugyanis kiállították az előző fordulóban, s egymeccses eltiltását tölti. Ami a Senica elleni mérleget illeti, a DAC 12 egymás elleni összecsapás óta őrzi veretlenségét, mi több, 299 játékperce gólt sem kapott tőle. Bernd Storck együttese ebben az idényben nyolc tétmérkőzésen szerepelve nyolc győzelmet aratott, vasárnap következhet a kilencedik.

Schäfer András, a sárga-kékek 21 esztendős, magyar válogatott középpályása, vagy ha úgy tetszik, egyik kulcsembere, profi hoz méltón csak az előtte álló feladatra figyel. „Rövid ideig kizárjuk gondolatainkból az Európa-ligát, mert most minden idegszálunkkal a vasárnapi bajnokira összpontosítunk. A mester majd eldönti, hogy pihentet-e egykét labdarúgót, de az biztos, hogy felállástól függetlenül a három pont megszerzéséért indulunk csatába” - jelentette ki a fiatal futballista.

Vasárnap a szeniceiek otthonában lép pályára a ligában eddig mind a hat mérkőzését megnyerő, listavezető DAC. „Nem tartunk a folytatástól, a játékosoknak ugyanis élvezniük kell a futballt” – hangsúlyozta a meccset megelőző hivatalos sajtótájékoztatón Bernd Storck, a dunaszerdahelyiek német vezetőedzője.

Szlovákiában központi téma a DAC ragyogó hétközi győzelme, szimpatizánsok és ellenfelek egyaránt elismerőn beszélnek, írnak az El-ben az osztrák LASK elleni idegenbeli párharcra készülő
felvidéki gárdáról. A Sport napilap a továbbjutó dunaszerdahelyieket hősökként, a finn Kuopio ellen elbukó, bajnok lovan Bratislavát ügyetlenként aposztrofálja.

No de vissza a bajnokságba,Szlovákiában AZ ELLENFELEK IS KALAPOT EMELNEK az európai porondon vitézkedő DAC előtt, amely Bernd Storck vezetőedző irányításával eddig csak győzött az új idényben - vasárnap a szeniceiek ellen folytatható a nagyszerű sorozat.

(Duducz T.)
(Duducz T.)

– Csütörtökön az osztrák LASK következik az El-ben. Pénteken is boldogan ébrednek majd?
– Mindig örüljünk a mának. Nyilván megfelelően felkészülünk a linzi mérkőzésre, odatesszük magunkat, és meglátjuk, mire lesz elég.

– Nyerőembert igazoltak a héten a moldovai Ion Niculaescu személyében, aki csereként pályára lépve két gólt szerzett.
– Hétfő óta van velünk, mindössze kétszer edzett a csapattal. Beállt, és főszerepet játszott, erre csak a jó játékosok képesek. De ne csupán őt dicsérjük, hanem mindenkit, mert ez a továbbjutás csapatmunka volt. Nagyon jó DAC-drukkernek lenni ebben az idényben, mert minden reggel boldogan ébredünk. Az elmúlt hat év munkája vastagon benne van a csapat fejlődésében, és immár tudjuk, hogyan kell játszani az európai kupaporondon, amelyen ráadásul különös helyzet teremtődött az egy meccsen eldőlő párharcokkal.

– Hogyan élte meg a Jablonec elleni El-selejtezőt?
– Óriási harc dúlt a pályán – válaszolta lapunknak Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa. – Megvan a csapatban a hit, az erő, no meg a jó teljesítmény, ami nagyon fontos.

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa röviden értékelt a Nemzeti Sportnak.

„Az első félidőben kicsit megleptük az ellenfelet, visszahúzódtunk az elején. Aztán fokozatosan átvettük a meccs irányítását, nem adtuk fel akkor sem, amikor hátrányba kerültünk. Remek ez a csapat, nagyon erősek vagyunk, főleg fejben. Nagyot léptünk előre a tavaszhoz képest. Néhány óráig még élvezni fogjuk az örömmámort, aztán már csak a következő meccsre gondolunk. Óriási erőt adott ez a siker”– zárta le Schäfer, akit a Jablonec mestere,Petr Rada a találkozó legjobb játékosának jelölt.

„Már most eszméletlen, amit elértünk. Óriási sikert értünk el. Megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, milyen erős a csapatunk”– kezdte Schäfer András, aki fáradhatatlanul végighajtotta az egész meccset. Még a 118. percben is a leggyorsabb volt, megnyert szinte minden párbajt. „Már a meccs elején láttuk, hallottukAndrissal (Schäfer – a szerk.), hogy milyen jó hangulat van a lelátók mögött. A találkozó alatt végig behallatszott a szurkolásuk, óriási erőt adtak nekünk, hogy itt voltak, szurkoltak. Egyszerűen fantasztikusak voltak! Nagyon nagy köszönetet érdemelnek, hiszen nagyszerű érzés volt, hogy mögöttünk állnak. Örülünk, hogy tudtunk nekik adni egy szép ajándékot” –folytatta a 18-szoros válogatott játékos, aki a klub-pályafutásának a legnagyobb sikerét érte el.

„Libabőrös voltam, amikor a kezembe nyomták a megafont. Fantasztikus érzés, nagy megtiszteltetés volt vezényelni az ünneplést”– mondta lapunknak Kalmár Zsolt, aki ismét nagyot produkált, csapatkapitánynak méltóan vezette a sárga-kék alakulatot.

Örömmámor. A MOL Aréna felett tűzijáték. A DAC csapatkapitánya, Kalmár Zsolt megafonnal a kezében üvöltötte a rigmusokat, a többi játékos a kerítés túloldalára száműzött szurkolókkal együtt tapsolt, ugrált. Felvidéken felejthetetlen volt az éjszaka a Jablonec elleni, hosszabbítás utáni 5–3-as siker után, ami továbbjutást jelentett az Európa-liga 3. selejtezőkörébe.

Drámai meccsen jutott tovább az Európa-liga harmadik selejtezőkörébe a Dunaszerdahely, amely 5–3-ra verte meg a cseh FK Jablonecet. A klub magyar játékosai közül Kalmár Zsolt és Schäfer András mesélt élményeiről az NSO-nak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik