FIFA: végleges a lista, e hét emberből kerül ki az elnök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.28. 14:01
null
Gianni Infantino és Michel Platini – ők képviseli az UEFA-t (Fotó: Reuters, archív)
A FIFA szerdán nyilvánosságra hozta, ki az a hét személy, akik közül kikerül a szervezet új elnöke február 26-án. Három európai, két-két ázsiai és afrikai pályázatát fogadták el.

 

Ali bin al-Husszein
jordániai, 39 éves, a Jordán Labdarúgó-szövetség elnöke

A korábbi FIFA-alelnök a májusi elnökválasztáson Blatter egyetlen ellenfeleként indult, de a második forduló előtt visszalépett.

Musa Bility
libériai, 48 éves, a Libériai Labdarúgó-szövetség elnöke

Libéria legnagyobb gáz- és olajvállalatát működteti az üzletember, szerinte a FIFA-nak szüksége van egy olyan határozott és más területen is sikeres vezetőre, mint ő.

Jérome Champagne
francia, 57 éves, a FIFA korábbi főtitkárhelyettese

A korábbi főtitkárhelyettes 11 éven át dolgozott a FIFA-nak, Blatter tanácsadója is volt, 2010-ben elhagyta a testületet. Már a májusi rendes tisztújításon is indulni akart, de nem jött össze a szükséges támogatottsága.

Gianni Infantino
olasz, 45 éves, az UEFA főtitkára

Infantino 2000 óta dolgozik az UEFA-nál, az elmúlt hat évben főtitkárként segítette a szervezetet. Az öt nyelven beszélő olasz-svájci jogász a közvélemény számára a különösen a sorsolásokról lehet ismerős. Az elmúlt években általában ő vezette ezeket az UEFA égisze alá tartozó eseményeket.

Michel Platini
francia, 60 éves, az UEFA elnöke, a FIFA alelnöke

A korábban legnagyobb esélyesként számon tartott Platini helyzete nem egyszerű, mivel – Joseph Blatter FIFA-elnökkel együtt – október 8-án felfüggesztette tisztségéből a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel egyben 90 (plusz 45) napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől. A FIFA külön engedélyt adott neki, de csak akkor indulhat, ha a szavazás napján nem lesz érvényben az eltiltása.

Szalman bin Ibrahim al-Kalifa
bahreini, 49 éves, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség elnöke

Szalman sejk korábban még Michel Platini UEFA-elnököt támogatta a nemzetközi szövetség elnöki tisztségéért zajló küzdelemben, de mivel a francia sportvezetőt a FIFA etikai bizottsága pénzügyi visszaélések gyanúja miatt október elején 90 napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, úgy döntött, jelölteti magát. A bahreini elnökaspiráns esélyeit a kommentárok szerint növelheti, hogy a nemzetközi sportpolitika egyik meghatározó személyiségének, illetve az olimpiai mozgalom kulcsfigurájának számító kuvaiti Ahmad al-Fahad al-Sabah sejk szoros szövetségese.

Tokyo Sexwale
dél-afrikai, 62 éves, üzletember, korábbi miniszter

13 évet töltött börtönben az apartheid elleni mozgalom egyik vezetője, a FIFA diszkriminációellenes bizottságának tagja. A sikeres 2010-es vb-pályázat és torna lendületének erejében bízik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik