FIFA: Platini indul az elnöki posztért – hivatalos

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.07.29. 13:24
null
Platini is harcba száll a FIFA elnöki posztjáért (Fotó: Action Images)
A várakozásoknak megfelelően Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke bejelentette, hogy jelölteti magát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára.

 

„Ez egy nagyon személyes és alaposan átgondolt döntés volt, amelyben a labdarúgás mellett a saját jövőmet is mérlegeltem. Az Önök megbecsülése, támogatása és bátorítása is segített a döntésben” – írta Michel Platini a 209 FIFA-tagszervezet elnökének és főtitkárának eljuttatott levelében, ígéretet téve, hogy fáradhatatlanul fog dolgozni a sportág érdekében.

„Vannak pontok az életben, amikor a saját kezedbe kell venned a sorsod irányítását. Én egy hasonló fordulóponthoz értem, amely a FIFA jövőjére is hatással lehet. Az elmúlt majdnem fél évszázadban a szervezetnek csak két elnöke volt, ez a stabilitás pedig éles ellentétben áll a világ és azon belül is a sport gyors változásával. A közelmúlt eseményei azonban irányváltást és egy új kormányzást tesznek szükségessé” – folytatta Platini, aki 2007 óta az UEFA első embere, és 2002 óta tagja a FIFA végrehajtó bizottságának.

A francia sportvezető szerint a szurkolók „példamutató, egységes és szolidáris” FIFA-t szeretnének, azért kell dolgozniuk, hogy ezt elérjék, s a szervezet elfogadott és kedvelt legyen az emberek körében.

A 60 éves Platini mellett a libériai Musa Bility és a brazil Zico is jelezte, pályázik a tisztségre, míg a FIFA korábbi dél-koreai alelnöke, Csung Mong Jun vélhetően augusztusban jelenti be, hogy jelölteti magát. A májusi tisztújító kongresszuson Joseph Blatterrel szemben alulmaradó Ali bin al-Husszein jordániai herceg ugyancsak fontolgatja, hogy ismét megméresse magát a február 26-ra kiírt választáson.

„Platini nem jó a FIFA-nak. A szurkolóknak és játékosoknak valaki jobbra van szükségük” – nyilatkozta al-Husszein, aki hozzátette, a nemzetközi szövetségnek egy új, független vezetőre van szüksége, aki nem folytatja a közelmúlt gyakorlatát.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitó napját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik