MTI 2018.10.26 13:14 Frissítve: 2018.10.26 14:01

FIFA: Infantino megérti a nők tiltakozását a pénzügyi egyenlőtlenségek miatt

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino megértését fejezte ki a női játékosok felé, amiért nem egyenlően oszlanak el a pénzdíjak a férfiak és a nők világbajnoksága között.

 

A svájci-olasz sportvezető ugyanakkor kiemelte: a női vb díjazásainak megduplázása jelentős fejlődésnek tekinthető.

Azt megelőzően, hogy a FIFA tanácsa pénteken a ruandai Kigaliban jóváhagyta a jövő évi női vb pénzügyi csomagját, az ausztrál, új-zélandi, svéd és norvég játékosok érdekképviselete levélben kérte számon a sportág vezető testületén, amiért a férfiak tornája lényegesen magasabb költségvetésű. Az ausztrálok például rámutattak: a férfi válogatottjuk csoportkörös szerepléséért 2.4 millió dollárt kapott, míg a nőinek ugyanezért a szakaszért 225 ezer dollárt járt volna jövőre.

A címvédő Egyesült Államok szintén felszólította a FIFA-t, hogy teljesítse a „nemek közötti egyenlőségre vonatkozó törvényi kötelezettségeket” a pénzek kiosztásakor.

„A kritikai észrevételek teljesen megalapozottak, a szakszervezetek és a játékosok saját érdekeiket védik” – emelte ki Infantino, aki rámutatott: meg kell találniuk a legkiegyensúlyozottabb utat.

„Úgy vélem, tettünk egy lépést ebbe az irányba, s még sok hasonló áll előttünk. Talán egy nap a női labdarúgás többet fog termelni, mint a férfi” – fogalmazott.

Pillanatnyilag a férfi világbajnokságból származik a FIFA bevételeinek jelentős hányada, ez a díjazásoknál is megmutatkozik. A francia válogatott 38 millió dollárt „zsebelt be” júliusban az oroszországi vb megnyeréséért, míg egy, a döntéshozatalhoz közel álló forrás szerint a jövő évi női vb győztese 4 millió dollárt fog kapni – kétszer annyit, mint a 2015-ös kanadai tornán győztes amerikaiak.

A franciaországi női vb-n összesen 30 millió dollárt oszt szét a FIFA. A nemzetközi szövetség további két pénzcsomag létrehozásáról is döntött, amelyek eddig nem szerepeltek a női vb költségvetésében: a 24 résztvevő csapat felkészülését, így az edzőtáborokat 11.5 millió dollárral támogatja, míg azok a klubok, amelyek játékosokat delegálnak a vb-re, összesen 8.5 millió dollárt kapnak.

„Ez egy jelentős előrelépés” – szögezte le Infantino.

A férfiak vb-költségvetése 12 százalékkal, 400 millió dollárra emelkedett a nyári tornára. A felkészülési időszakot 48 millió dollárral, míg a klubokat 209 millió dollárral támogatta a FIFA. 

2019.10.20 12:48:57

Minden más foci B. Z.

Idén jelöltek először magyar játékost a Csorba István ötletéből létrehozott Év gólja díjra.

2019.10.19 09:45:08

Minden más foci S. TÓTH JÁNOS

A Székelyföldi Labdarúgó Akadémián jártunk, amelynek elnöke, Szondy Zoltán beszélt az elért eredményekről.

2019.10.18 17:56:47

Minden más foci SZ. GY.

Kövér László: A fontos lelki egymásra találáson túl az ilyen konkrétumok is jellemzik a nemzet határok fölötti újraegyesítését.

2019.10.17 09:51:32

Minden más foci nemzetisport.hu

Az Ekkono Method vezérigazgatója komplett fejlesztési rendszert mutatott be – a PSG-nél is alkalmazzák.