FIFA: húsz év börtönt is kaphatnak a bűnösök

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 19:43
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korrupciós botrányában érintett futballfunkcionáriusok 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak. Ez a legmagasabb büntetési tétel a szervezett bűnözés kapcsán – jelentette ki szerdai New York-i sajtótájékoztatóján az igazságügyi tárcát irányító Loretta Lynch amerikai főügyész.

Hozzátette, a következő lépés a gyanúsítottak kiadatása és Egyesült Államokba szállítása.

Szerdán Zürichben, a csütörtök-pénteki tisztújító kongresszusra érkező FIFA-tagok szállodájából hét tisztviselőt vittek el, köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős uruguayi Eugenio Figueredo. A letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval.

A hét letartóztatott közül hat megtagadta, hogy az Egyesült Államokba szállítsák, egy viszont aláírta az erre vonatkozó papírt, őt így azonnal átszállíthatják. A hatóságoknak most negyven napjuk van arra, hogy hivatalosan kérjék a kiadatást, de szakértők szerint erre sokkal hamarabb sor kerül, a svájciak pedig gyorsan reagálnak a kérelemre.

A 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

„Az egész világon korrumpálták a futballt, hogy ők meggazdagodjanak – mondta a vádlottakról Loretta Lynch. – Újra és újra megtették. Évről évre, tornáról tornára.”

Elmondása szerint az egyik vádlott az évek alatt megközelítőleg tízmillió dollárral gazdagodott. Arra a kérdésre, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök a nyomozók látókörében van-e, Lynch nem válaszolt.

Azt mondta: többek között a 2010-es dél-afrikai világbajnokság és a 2016-os Copa América kapcsán is óriási kenőpénzek vándoroltak egyik zsebből a másikba – a kontinenstornát jövőre az Egyesült Államokban rendezik, története során először Dél-Amerikán kívül. A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb kapcsán az amerikai hatóságok nem vizsgálódnak, Lynch ugyanakkor úgy fogalmazott, a FIFA-nak „mélyen magába kell néznie”.

A New York-i ügyész, Kelly Currie kijelentette, a szerdai letartóztatások csak a kezdetet jelentik, ugyanis még több országban folyik a nyomozás.

„A korrupciónak ez a formája és a megvesztegetés a nemzetközi futballban két évtizede zajlik” – mondta Currie, hozzátéve, hogy minden vádlott megkárosította az amerikai kincstárat és megszegte az Egyesült Államok törvényeit.

„Ami mindannyiukban közös, az a mohóság” – mondta az ügyész.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik