FIFA-gála: a Puskás-díjat már tizedik alkalommal adják át

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.09.24. 11:54
null
Legutóbb Olivier Giroud érdemelte ki a díjat, meseszép mozdulattal rúgott góljáért (Fotó: AFP)
A legelső díjazott Cristiano Ronaldo volt, elnyerte már Zlatan Ibrahimovic és James Rodríguez is, míg Lionel Messit hatszor jelölték. Óriási elismerést jelent, ha valaki csatlakozhat a névsorhoz, hiszen a sztárok sztárja a névadó: Puskás Ferenc. A szeptember 24-i FIFA-gálán immár 10. alkalommal adják át az év góljának járó Puskás-díjat.

Ez az egyetlen díj, amely névhez lesz köthető a FIFA-gálán. Mindenki meggyőződése szerint méltó lesz az elismerés a nevéhez. Lehetne más neve is a díjnak, elkeresztelhetnénk Alfredo Di Stéfanóról, Peléről vagy valaki másról, de Puskás maga a történelem. Legenda. Sajnos már nincs közöttünk, de a róla elnevezett díj szuper lesz.”

Így nyilatkozott kilenc évvel ezelőtt lapunknak adott exkluzív interjújában Sepp Blatter. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét.

AZ EDDIGI GYŐZTESEK
2009: Cristiano Ronaldo (portugál)
Az akkor a Manchester Unitedben futballozó sztár a Porto elleni BL-mérkőzésen majd' negyven méterről küldött „rakétát” a portugál csapat kapujának jobb oldalába.
2010: Hamit Altintop (török)
A török válogatott futballista a kazahok elleni mérkőzésen egy bal oldali szöglet után bombázott kapásból jobbal a kapuba húsz méterről.
2011: Neymar (brazil)
A Santos tehetsége két hátvédet is kicselezett az alapvonal mellett, majd egy kényszerítő után csúnyán átvert még egy védőt a tizenhatos előterében, és estében külsővel a kifutó kapus mellett lőtt a hálóba.
2012: Miroslav Stoch (szlovák)
A Fenerbahce akkori játékosa Hamit Altintophoz hasonlóan szöglet után bombázta be a labdát kapásból a jobb felsőbe, remek mozdulattal, jó húsz méterről.
2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd)
Ugyan egy indítás után az angol Joe Hart megelőzte és elfejelte előle a labdát, Zlatan Ibrahimovic befutotta, és mielőtt a kapus visszaért volna, harminc (!) méterről a kapuba ollózott.
2014: James Rodríguez (kolumbiai)
Szép és fontos gól is volt: a középpályás az Uruguay elleni vb-nyolcaddöntőben a kapunak háttal állva mellre vette a labdát, majd fordulásból jó huszonöt méterről ballal a jobb felsőbe bombázott.
2015: Wendell Lira (brazil)
Bár „csak” az egyik brazil állami bajnokságban született a gól, azért gyönyörű volt, Wendell Lira egy védők mögé beemelt labdát rúgott ollózó mozdulattal a kapuba.
2016: Mohd Faiz Subri (malajziai)
A malajziai futballista a Pahang elleni bajnoki mérkőzésen végezhetett el szabadrúgást a bal oldalon, a labda harminc méterről elképesztő ívet leírva vágódott a bal felső sarokba.
2017: Olivier Giroud (francia)
Az akkor még az Arsenalban futballozó csatár egy bal oldali beadást sarkazott be estében a Crystal Palace kapujába úgy, hogy a labda félmagasan mögé jött (ezt a mozdulatot skorpiórúgásnak is hívják).

Az „újszülött” azóta szépen felcseperedett, hétfőn tizedik alkalommal adják át az elismerést a FIFA londoni gáláján.

Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban sétált be a Nemzeti Sport szerkesztőségébe és osztotta meg elképzeléseit mostani főszerkesztőnkkel, a futballrovat akkori munkatársával, Szöllősi Györggyel. A következő mérföldkő a 2007-es UEFA-kongresszus volt, amelyen Puskás Ferenc posztumusz megkapta az UEFA-érdemrend smaragd fokozatát, özvegye pedig az eseményen átadta a díjjal kapcsolatos elképzelésekről szóló levelet Blatternek, aki a kezdeményezés mellé állt.

Végül 2009 decemberében érkezett el a nagy pillanat, a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a futballkaput és benne labdát formázó trófeát (eredeti másolata a Puskás Akadémia-körút során itthon is megtekinthető) az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Csorba István ezt sajnos már nem élhette meg. Puskás Ferencné pedig már akkor jelezte, csak első alkalommal vállalja a díj átadását, a szerepkört olyan sztárok vették át, mint az uruguayi Diego Forlán vagy a brazil Ronaldo.

Majd' tíz év elteltével nem túlzás azt állítani, a Puskás-díj nemzetközi szinten is beépült a köztudatba. Gyakori, hogy a gála közeledtével egyes sportoldalak rangsorolják a jelölteket vagy az eddigi győzteseket. Az elismerés néha vitát generál, illetve a Puskás-díj mint elnevezés beépült a sportnyelvbe. Nemcsak magyar, külföldi cikkeknél is láttunk címben, írásban vagy a közösségi médiában folyó eszmecserében, hogy egy gólt „Puskás-díjra esélyes találatként” írtak le vagy azt fejtegették, ha ezt vagy azt a gólt Lionel Messi/Cristiano Ronaldo szerzi, akkor biztos megkapja az elismerést.

A díjat eddig túlnyomó részben ismert futballisták nyerték, a kevésbé neves győztesek pedig sokat profitáltak az elismerésből. A malajziai Mohd Faiz Subri sztár lett hazájában, ahol a Puskás-díj után több kitüntetést kapott, de a díj a legnagyobb hatással a 2015-ös győztes Wendell Lira életére volt. Az alsóbb osztályban játszó brazil futballista súlyos anyagi gondokkal küzdött, már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, amikor megtudta, hogy jelölték a Puskás-díjra. A gála után magasabban jegyzett csapathoz szerződött, igaz, rövidesen térdproblémák miatt vissza kellett vonulnia, ám idén nyáron rádiós szakkommentátorként dolgozott a világbajnokságon. Ugyan Oroszországba nehezen jutott be, úgy tűnt, vízumprobléma miatt nem engedélyezik belépését az országba, órák óta ácsorgott a reptéren, már-már a sírás kerülgette, amikor valaki azt kiabálta neki, hogy „Puskás? Puskás?”. Hamarosan kiderült, egy orosz férfi felismerte Lirát, és segített a nyelvi nehézségekkel küzdő brazilnak elsimítani a vízummal kapcsolatos gondot, így beutazhatott a vb helyszínére.

Ez a történet happy enddel zárult – ám a Puskás-díj elmúlt évtizede nem volt zökkenőmentes. Sepp Blatter kényszerű távozása után az „új” FIFA mintha mindennel szakítani akart volna, ami az előző elnökhöz volt köthető. Még a Puskás-díj is veszélybe került, de többek között az MLSZ, illetve az ügyet immár Puskás-nagykövetként is képviselő Szöllősi György közös sportdiplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően továbbra is él és virul.

A jelek szerint a szervezet a kritériumok kapcsán is – fogalmazzunk így – rugalmas, korábban arról volt szó, hogy csak a nemzeti élvonalban, felnőttválogatott mérkőzésen vagy jelentős kupasorozatban születő gólokat veszik figyelembe a válogatáson (illetve volt olyan elképzelés, hogy a gól fontossága is számítson valamelyest), aztán mégis bekerült egy-két alsóbb osztályú vagy utánpótlás-mérkőzésen született találat a jelöltek közé.

A mostani kiírásban a FIFA honlapja csak annyit ír, hogy az „év” góljának (inkább ez a helyes meghatározás, mintsem az év legszebb gólja) odaítélésekor a 2017. július 3. és a 2018. július 15. közötti időszakot kell figyelembe venni, a gólszerző nemétől, nemzetiségétől, illetve versenysorozatától függetlenül. A tíz döntőst a FIFA szakértői választották ki, a győztes személyéről internetes szavazás dönt.

Immár tizedszer.

MÉG NEM KÉSŐ

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség oldalán regisztráló felhasználók szeptember 3. óta voksolhatnak a döntősökre, és az érdeklődők még a 24-én sorra kerülő gála alatt is szavazhatnak, így még mindig van lehetőség befolyásolni a Puskás-díj sorsát. Az idei jelöltek:
1. Gareth Bale (Real Madrid – a Liverpoolnak lőtt gólja a BL-döntőben)
2. Gyenyisz Cserisev (Oroszország – Horvátországnak lőtt gólja a világbajnokságon)
3. Lazarosz Hrisztodulopu­losz (AEK Athén – az Olym­piakosznak lőtt gólja a görög bajnokságban)
4. Cristiano Ronaldo (Real Madrid – a Juventusnak lőtt gólja a BL-negyeddöntőben)
5. Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro – az Américának lőtt gólja a brazil bajnokságban)
6. Riley McGree (Newcastle Jets – a Melbourne Citynek lőtt gólja az ausztrál bajnokságban)
7. Lionel Messi (Argentína – Nigériának lőtt gólja a világbajnokságon)
8. Benjamin Pavard (Franciaország – Argentínának lőtt gólja a világbajnokságon)
9. Ricardo Quaresma (Portugália – Iránnak lőtt gólja a világbajnokságon)
10. Mohamed Szalah (Liverpool – az Evertonnak lőtt gólja a Premier
League-ben)

AZ IDEI JELÖLTEK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik