FIFA: cég nem vehet játékost, eltörlik a bíróknál a korhatárt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.12.19. 19:14
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága pénteken úgy határozott, hogy következő, márciusi ülésén dönt arról, pontosan mikor rendezzék meg a 2022-es katari világbajnokságot.

A megszokott júniusi-júliusi időpont azért nem megfelelő, mert Katarban akkor túl meleg van. A FIFA a januári-februári és a novemberi-decemberi rendezésben gondolkodik, az európai klubok viszont a májusi időpontot részesítenék előnyben.

A FIFA-testület véglegesítette a 2018-as, oroszországi vb időpontját: az esemény június 14-én kezdődik, és július 15-én fejeződik be.

A FIFA azt tervezi, hogy a júniusban ígért 750 ezer dolláron felül az idei, brazíliai vb bevételeiből további 300 ezret ad valamennyi tagszövetségének, így fedezhetik a 2018-as torna selejtezős költségeit. Ezt a döntést azonban még jóvá kell hagynia a FIFA könyvvizsgáló bizottságának.

A világszövetség vezető grémiuma arról is határozott, hogy eltörli a játékvezetők 45 éves korhatárát. Ehelyett ezen kor felett mostantól „nagyon alaposan ellenőrzik” majd a bírókat, hogy a továbbiakban is magas szinten el tudják-e látni feladatukat.

A végrehajtó bizottság döntése értelmében 2015. május 1-jétől kizárólag klubok birtokolhatják a futballisták játékjogát. A szabály megalkotásáról már szeptemberben döntött a testület, de a határidőt most jelölte ki.

Ezzel azt a Brazíliában, Argentínában és néhány európai országban egyre általánosabb gyakorlatot kívánja megszüntetni, miszerint egy futballista játékjogát – részben vagy egészben – maga a játékos vagy egy cég birtokolja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik