HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.08.14 14:33 Frissítve: 2018.08.14 15:13

FIFA: eltiltás fenyegeti a nigériai és a ghánai szövetséget

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) figyelmeztette Nigéria és Ghána szövetségi vezetőit, hogy amennyiben továbbra sem politikától függetlenül működnek, válogatottjaikat eltiltják a nemzetközi versenyektől.

HIRDETÉS

 

A FIFA keddi közlése szerint azt szeretné elérni, hogy a nigériai szövetséget (NFF) a 2014-ben megválasztott elnök, Amaju Melvin Pinnick vezesse. A világszervezet hétfőig adott haladékot a helyzet rendezésére, különben – az éppen zajló női U20-as világbajnokságon szereplő nigériai csapatot kivéve – azonnali hatállyal kizárják az ország válogatottjait a nemzetközi futballból.

Júniusban egy csoport saját magát nyilvánította a helyi szövetség vezetőjévé, s átvette az irányítást az NFF székházában, amíg Pinnick az oroszországi világbajnokságon volt. Szerintük a nigériai bíróság hatalmazta fel őket arra, hogy az NFF élére álljanak. A csoportot a vb után ugyan eltávolították, de a FIFA szerint az elnöknek továbbra sincs hatalma az NFF fölött.

A ghánai szövetség (GFA) augusztus 27-ig kapott haladékot arra, hogy az ottani bíróság visszavonja a feloszlatását elrendelő határozatot. A helyi igazságszolgáltatás azt követően döntött így, hogy egy rejtett kamerával rögzített dokumentumfilm széleskörű korrupciót tárt fel a GFA-ban, melynek elnöke, Kwesi Nyantakyi 65 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el egy újságírótól.

Az esetet követően Nyantakyi – aki az afrikai föderáció alelnöke is volt – lemondott a posztjáról, ráadásul a FIFA eltiltotta és az etikai bizottság vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A nemzetközi szövetség a ghánaiak esetében azt kifogásolja, hogy a helyi hatalom – a bíróság útján – beavatkozott a labdarúgás ügyeibe.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS