nemzetisport.hu 2018.09.25 19:47 Frissítve: 2018.09.25 20:05

FIFA: az eddigi tíz Puskás-díjas találat egy percben – videó

Mint arról beszámoltunk, hétfőn Mohamed Szalah nyerte a 10. Puskás-díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) londoni gáláján. A Liverpool klasszisa olyan nevekhez csatlakozott, mint Cristiano Ronaldo, Neymar, vagy éppen Zlatan Ibrahimovic. De vajon mit gondolnak olvasóink, Önök szerint melyik találat az abszolút csúcs a Puskás-díjas gólok közül?

 

 

Mohamed Szalah nyerte a 10. Puskás-díjat (Fotó: AFP)

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) - FC Porto–Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
Az akkor a Manchester Unitedben futballozó sztár a Porto elleni BL-mérkőzésen majd' negyven méterről küldött „rakétát” a portugál csapat kapujának jobb oldalába.

2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) - Kazahsztán–Törökország, Európa-bajnoki selejtező
A török válogatott futballista a kazahok elleni mérkőzésen egy bal oldali szöglet után bombázott kapásból jobbal a kapuba húsz méterről.

2011: Neymar (brazil, Santos) - Santos–Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés
A Santos tehetsége két hátvédet is kicselezett az alapvonal mellett, majd egy kényszerítő után csúnyán átvert még egy védőt a tizenhatos előterében, és estében külsővel a kifutó kapus mellett lőtt a hálóba.

2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) - Fenerbahce–Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
A Fenerbahce akkori játékosa Hamit Altintophoz hasonlóan szöglet után bombázta be a labdát kapásból a jobb felsőbe, remek mozdulattal, jó húsz méterről.

2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) - Svédország–Anglia, felkészülési mérkőzés
Ugyan egy indítás után az angol Joe Hart megelőzte és elfejelte előle a labdát, Zlatan Ibrahimovic befutotta azt, és mielőtt a kapus visszaért volna, harminc (!) méterről a kapuba ollózott.

2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) - Kolumbia–Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
Szép és fontos gól is volt: a középpályás az Uruguay elleni vb-nyolcaddöntőben a kapunak háttal állva mellre vette a labdát, majd fordulásból jó huszonöt méterről ballal a jobb felsőbe bombázott.

2015: Wendell Lira (brazil, Goianesia) - Atlético GO–Goianesia, a brazil Goiás állami bajnoksága
Bár „csak” az egyik brazil állami bajnokságban született a gól, azért gyönyörű volt, Wendell Lira egy védők mögé beemelt labdát rúgott ollózó mozdulattal a kapuba.

2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) - Penang–Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés
A malajziai futballista a Pahang elleni bajnoki meccsen végezhetett el szabadrúgást a bal oldalon, a labda harminc méterről elképesztő ívet leírva vágódott a bal felső sarokba.

2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) - Arsenal–Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
Az akkor még az Arsenalban futballozó csatár egy bal oldali beadást sarkazott be estében a Crystal Palace kapujába úgy, hogy a labda félmagasan mögé jött (ezt a mozdulatot skorpiórúgásnak is hívják).

2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool) - Liverpool–Everton, angol bajnoki mérkőzés
A Liverpool-játékos Evertonnak lőtt Premier League-gólja nyert, egyúttal először diadalmaskodott afrikai labdarúgó. Arról, hogy valóban ez volt-e az adott időszak legszebb gólja, még most is heves viták folynak. 

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
• gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól),
• a mérkőzés fontossága (felnőttválogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb),
• a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született,
• a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat idén adták át tizedszer a FIFA éves, londoni gáláján. A FIFA szakértői bizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így a jelöléshez legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t 2006-ban keresték meg az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

Ön szerint melyik volt a legszebb Puskás-díjas gól?

Zlatan Ibrahimovic (2013)   (2442)
Olivier Giroud (2017)   (720)
Hamit Altintop (2010)   (687)
Cristiano Ronaldo (2009)   (643)
James Rodríguez (2014)   (295)
Mohd Faiz Subri (2016)   (290)
Wendell Lira (2015)   (208)
Neymar (2011)   (203)
Mohamed Szalah (2018)   (124)
Miroslav Stoch (2012)   (71)
Összes szavazat: 5683
Szavazás kezdete: 2018. 09. 25
 

 

2019.08.20 19:49:39

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A közép-kelet-európai klubok pénztermelésének alapvetően két lehetősége kínálkozik: játékosnevelés és -értékesítés, illetve csiszolatlan gyémántok felfedezése és piacképes állapotba hozása.

2019.08.20 19:45:53

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Duplán magyar vonatkozású az idei szavazás.

2019.08.20 16:47:12

Minden más foci ILKU MIKLÓS

A szurkolók lázba jönnek, ha kedvenc csapatuk sarokrúgást végez el. Pedig egyáltalán nem kellene...