FIFA: az angolok elhalasztanák a holnapi elnökválasztást a botrány miatt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.05.31. 12:23
Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) azt kéri, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) egyre terebélyesedő megvesztegetési botránya miatt halasszák el a szerdára tervezett elnökválasztást, amelyen egyedüli jelölt lenne a negyedik ciklusára készülő Joseph Blatter.

Az FA egyben arra kéri a többi nemzeti szövetséget, hogy támogassák kezdeményezését.

A FIFA etikai bizottsága vasárnap felfüggesztette az elnökjelöltségtől szombaton visszalépett Mohamed Bin Hammamot, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség katari elnökét, továbbá Jack Warner FIFA-alelnököt, aki egyúttal az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnöke is, ugyanakkor a testület tisztázta Blattert.

Bin Hammam május 10-11-én a karibi térség futballvezetőivel, köztük a trinidadi Warnerrel találkozott, a vizsgálat pedig azt hivatott eldönteni, hogy a katari elnökjelölt szavazatokért cserébe megvesztegetett-e valakit. A vizsgálatot pénteken kiterjesztették Blatterre is, miután Bin Hammam az ellene indított eljárás után ezt kérte, mert – ahogy a sajtószolgálata fogalmazott – „egyesek elmondása szerint Blatter tudott bizonyos karibi vezetőknek állítólagosan átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit". Mindkét felfüggesztett sportvezető tagadja, hogy bármi törvénybe ütköző dolgot cselekedett volna.

A CONCACAF-zóna vezetője időközben nyilvánosságra hozott egy e-mailt, amelyben Jerome Valcke FIFA-főtitkár jelezte neki: az elnökválasztáson induló „Bin Hammam azt hiszi, hogy úgy meg lehet venni a FIFA-t, mint ahogy Katar megvette a vb-t". Hétfő délután – reagálva Warnernek a Valcke-féle levelére – Katar pályázati bizottsága közleményben tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el a sikerrel záruló kandidálás során.

Közben a FIFA több kiemelt szponzora, az Emirates légitársaság, az adidas és a Coca-Cola is elégedetlenségét fejezte ki a botránnyal kapcsolatban, s abbéli reményének is hangot adott, hogy a FIFA minél hamarabb megoldja ezt a sportág és a világszövetség számára kínos helyzetet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik