FIFA: al-Husszein pályázik, a FIDE orosz vezetője is indulna

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.09.09. 18:34
Ali bin al-Husszein jordán herceg bejelentette, hogy indul a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjáért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatja a pályázatot.

„Döntöttem, másodszor is versenybe szállok a FIFA elnöki posztjáért" – nyilatkozta szerdán a 39 éves al-Husszein, aki a májusi tisztújító kongresszuson egyedüli ellenjelöltként alulmaradt Joseph Blatterrel szemben.

„Felmerült bennem a gondolat, hogy indulok, de még nem hoztam meg a döntést ebben a kérdésben" – mondta az 53 esztendős Iljumzsinov, aki 1995 óta vezeti a FIDE-t.

Korábban a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong

Jun, az európai szövetséget (UEFA) vezetõ Michel Platini, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitó napját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik