FIFA: a vizsgálati részleg vezetője etikai eljárások lefolytatását javasolta

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.11.14. 11:50
Michael Garcia, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetője szeretné, ha a FIFA teljes terjedelemben nyilvánosságra hozná azt a jelentést, amelyet a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezéséért beadott pályázatokról készített, mert úgy véli, hogy az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített anyagból.   

A FIFA etikai bizottságának első embere, a német Joachim Eckert csütörtökön jelentette be – Garcia jelentésére hivatkozva –, hogy az általa vezetett testület nem talált semmi olyat – elsősorban megvesztegetésre utaló jelet –, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb házigazdai szerepéért lefolytatott pályáztatást meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as világbajnokság rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

Az amerikai Garcia azonban azonnal közölte: a döntéshozói kamara elnökének összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek. Garcia emiatt a FIFA fellebbviteli bizottságához kíván fordulni.

Az etikai testület arra igyekezett fényt deríteni, hogy egyes FIFA-tagokat megvesztegettek-e a vb-helyszínek kijelölése előtt. A jelentésből csütörtökön csak részleteket hoztak nyilvánosságra, többek között azt, hogy nem indul vizsgálat Joseph Blatter FIFA-elnök ellen, mivel a rá vonatkozó egyetlen konkrét állításról kiderült: nyilvánvalóan nem igaz.

Az összegzés arra is kitér, hogy gyakran nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a lobbizás és tisztességtelen befolyásolás között. Arra is van benne utalás, hogy egyesek esetében felvetődhet, nem a FIFA etikai szabályzatának megfelelően jártak el, de ezek összességében nem befolyásolják a pályázati procedúra végkimenetelét. Garcia ugyanakkor bizonyos – meg nem nevezett – személyekkel szemben etikai eljárás lefolytatását javasolta.

Sajtóértesülések szerint ha Garcia maga hozná nyilvánosságra azokat a részleteket, amelyeket a FIFA nem kíván megosztani, akkor végső soron ki is zárhatják az etikai bizottságból, illetve felfüggeszthetik a munkavégzés alól.

Az Eckert vezette testület amúgy bírálta az ausztrál és az angol kandidálást, mert szerintük vétettek az etikai szabályzat ellen. Többek között olyan külföldi projekteket ígértek, amelyek „szavazatokra válthatók”, illetve Jack Warnerrel, a CONCACAF-zóna korábbi elnökével próbáltak meg üzletelni. Ezzel kapcsolatban Greg Dyke, az angol szövetség elnöke röviden megjegyezte: úgy gondolja, az egész eljárás „egy vicc”. Az ausztrál szövetség első embere, Frank Lowy visszautasította a bírálatokat, és kiemelte: az egész kandidálás során tiszta kampányt folytattak. Ugyanakkor ausztrál politikusok azt követelik, hogy a FIFA fizesse vissza azt a közel 40 millió dollárt, amit az ausztrálok költöttek a pályázatra.

A 2018-as vb-t elnyerő oroszországi pályázat vezetője, Alekszej Szorokin elmondta: ugyan ők is kaptak minimális kritikát, de továbbra is teljes mértékben együttműködnek a FIFA-val.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik