HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.05.03 18:05 Frissítve: 2018.05.03 18:09

FIFA: a topligák nem értenek egyet az új versenysorozatokról

Az európai élbajnokságok vezetői nem értenek egyet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökével, Gianni Infantinóval, aki két új versenysorozat létrehozását szorgalmazza.

HIRDETÉS

 

Az angol Premier League-et és a spanyol La Ligát is magában foglaló szervezet csütörtökön egységes fellépésre szólította fel az érintetteket a kibővített klubvilágbajnokság, valamint a globális Nemzetek Ligájának javaslata ellen.

Álláspontjuk szerint az európai szövetségnek (UEFA) ebben az ügyben szorosan együtt kellene működnie az Európai Klubok Szövetségével (ECA) és a játékosok szakszervezetével (FIFPro), hogy „határozottan ellenezzék, és együtt megállítsák a FIFA egyoldalú kezdeményezését, illetve azt a folyamatot, amely nélkülözi az átláthatóságot és a megfelelő konzultációt az érintettekkel".

Ennek jegyében a különböző szervezetek képviselői május 16-án Lyonban találkoznak, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Az április óta fokozatosan kiszivárgó hírek szerint a FIFA – Infantino javaslatára – jelentősen bővítené a klubvilágbajnokság mezőnyét, illetve 2021-től létrehozna egy mini-világbajnokságot. Ezeket egy – egyelőre ismeretlen – befektetői csoport 25 milliárd dollárral támogatná.

Az európai élbajnokságokat tömörítő szervezet vezetője, Lars-Christer Olsson úgy fogalmazott, a mostani eljárás a FIFA problémás múltjára emlékeztet. Hozzátette, a nemzetközi szövetség szándékosan manipulálja a döntéshozatali struktúrát azzal, ahogyan elővezeti a javaslatait, a hosszú távú tervek pedig sok bizonytalanságot és kevés konkrét információt tartalmaznak.

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett nemzeti szövetségek többsége nem kapott közvetlen tájékoztatást a FIFA-tól a tervekről.

A FIFA vezető testületének tagjai számára nemrégiben írt levelében Infantino úgy fogalmazott, a befektetők Ázsiából, Európából és Észak-Amerikából érkeznének, részleteket pedig azért nem közölhet, mert titoktartási megállapodást írt alá az ügyben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.14 15:52:32

Minden más foci BOROS MIKLÓS (Kolozsvár)

A Gazeta Sporturilornak a magyar kormány megerősítette, közvetlenül támogatja a klubokat.

2018.11.13 22:00:01

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nagy átka ez a flancos játékvezetői reform a világ labdarúgásának. A fene nagy digitalizálással, a túlszabályozás miatt az unalom gödrébe taszajtják a játékot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS