FIFA: a NOB-elnök fájdalmas, de teljes kiteregetést javasol

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.08. 21:48
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra figyelmeztette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), hogy fájdalmasak lesznek a reformok a szervezet számára.

„Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy fájdalmas lehet mindent kiteregetni, de egyértelműen erre van szükség, amint az a mi történelmünkből is kitűnik" – mondta a NOB német vezetője.

A NOB-nál a 2002-es téli játékok odaítélésével kapcsolatban robbant ki korrupciós ügy, de – fogalmazott Bach – ahogyan a FIFA és a NOB felépítése, úgy a két botrány is teljesen különböző. Azt viszont kiemelte, hogy a NOB-nak sikerült olyan reformokat bevezetnie, amelyekkel orvosolták a problémákat.

Ezek között említette, hogy a sportolók képviselőit bevonták a végrehajtó bizottságba, amelyben így a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok mellett már minden érintett fél képviselete megvalósul. Szintén fontosnak nevezte, hogy a NOB-nál maximalizálták, hány cikluson át lehet betölteni bizonyos posztokat, és korhatárt vezettek be.

A 79 éves Joseph Blattert május végén választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott. A tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik