FFT: Wenger elmondta, hogy lehet csiszolatlan gyémántokra lelni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.26. 12:05
Menedzserként évtizedeken keresztül fedezte fel a ragyogó tehetségeket, ezen a téren nem sokan vehetik fel a versenyt a Professzorral. Most elmondja az FFT-nek, hogyan is csinálja.

Részletek az Arséne Wengerrel készült interjúból:

– Mi az a legfiatalabb kor, amikor meg tudja mondani egy labdarúgóról, hogy lehet-e belőle valami? Volt már olyan, hogy egy játékosról első pillantásra tudta, ő bizony klasszis lesz?
– Tizenkét évesen kiderül, hogy egy játékos elég technikás lesz-e. Tizennégy és tizenhat év között az derül ki, fizikailag alkalmas lesz-e a profi sportra. Tizenhat és tizennyolc éves kor körül már arra is figyelni kell, tud-e együtt játszani társaival. Húszéves korban már a mentális dolgokra is figyelmet kell fordítani. Hogyan készül a meccsre? Hogyan képes megbirkózni az élet nehézségeivel, képes-e meghozni azokat az áldozatokat, amelyek nélkül nem lehet profi sportoló? Ez egy olyan munka, ahol ezekre fel kell készülni. Ha esélyt kapsz, meg kell ragadni.

– Mennyi ideig kell figyelnie egy játékost ahhoz, hogy kiderüljön, mi rejlik benne?

– Azt mondanám, hogy az első benyomás nagyon fontos, de általában húsz perc elég. Ez játékosonként változó, némelyik olyan tehetséges, hogy azonnal látni lehet rajta. Néhányuk­nak kevesebb egyértelmű erénye van, náluk akár hat hónapra is szükség lehet, hogy az ember rájöjjön, mire is képesek. A tizenhárom éves Messinél körülbelül egy percre lett volna szükségem. Láttam róla régi felvételeket, megkapta a labdát, mindenkit kicselezett, majd gól lőtt. Néhány játékosnál – igazából a legtöbbjüknél – ez nem ilyen egyértelmű.

– Milyen gyakori a megfigyelt játékosoknál, hogy egyszerűen összeomlanak a profi környezet nyomása alatt?
– Sok ilyet láttam már. A legtöbbször az alapvető egészség a probléma. Hiába jó játékos valaki, ha rossz géneket örökölt, egy rossz csípő vagy térd pedig gyorsan pontot tehet egy karrier végére. Az egészség nagyon fontos. A futballistáknak vidáman, fájdalom nélkül kell ébredniük, majd végigdolgozni az edzéseket. Egyértelműnek hangzik, de sajnos ez nincs mindig garantálva.

Wengerrel készült teljes interjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik