FFT: tényleg Mbappé a legjobb fiatal a világon?

Vágólapra másolva!
2018.05.29. 13:51
null
Kylian Mbappé a róla mintázott viaszfigurával pózol (Fotó: AFP)
Másfél évvel ezelőtt Kylian Mbappé még csak néhányszor lépett pályára a Monaco felnőttcsapatával, a francia válogatott még csak álomnak tűnt, és igazából senki sem tudott róla semmit. Mostanra viszont igazi szupersztár lett, aki már a világbajnoki címre feni a fogát.

 

Hihetetlen, de az előző idény elején Mbappé még negyedik-ötödik helyen állt a Monaco csatárainak listáján. Édesapja, Wilfried annyira aggódott, hogy végül a sajtóhoz fordult. Elmondta az újságíróknak, hogy szerinte fia túl keveset lép pályára, és kezdi bánni, hogy 2016 márciusában azt tanácsolta neki, maradjon a Monacónál, és ne fogadja el a külföldi ajánlatokat. Néhány héttel később Mbappé már a kezdőcsapatban játszott. December 14-én, egy héttel a tizennyolcadik születésnapja előtt Kylian első Ligakupa-mérkőzésén szerepelt a Rennes ellen. A 7–0-s meccsen triplával indított, és azóta hátra sem nézett.

Minél nagyobb volt a tét, annál jobban focizott. Ahogy a Monaco hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt a magasba tört, Mbappé is nagyobb sebességre váltott: huszonegy meccsen tizennyolc gólt szerzett. Még lenyűgözőbbé tette teljesítményét, hogy az idény elején még az U19-es csapatban szerepelt a csak szülők által látogatott La Turbie edzőpályán. Az idény végére megnyerte a Ligue 1-t, bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, és hála az idény alatt produkált huszonhat góljának és tizenegy gólpasszának, amelyből hat gól BL-meccsekre jutott, átlagban nyolcvankilenc percenként, megkapta a Ligue 1-tól az Év fiatal játékosa-díjat. A Bajnokok Ligájában egyedül Lionel Messi büszkélkedhetett ennél jobb gól/perc aránnyal.

A díjak és elismerések azóta is ömlenek. A már védjegyének számító gyors felfutásai után a védők bottal üthetik a nyomát, ami Ronaldo vagy Thierry Henry méltó vetélytársává tette, mesterlövészekre jellemző pontossága pedig Michael Owen fiatalkori rettenthetetlenségét idézi. 2017 októberében Mbappé elnyerte az olasz sportnapilap, a Tuttosport Aranyifjú-díját, amit Európa legjobb 21 év alatti játékosának ítélnek. Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint másodikként végző honfitársa, Ousmane Dembélé, és fölényesen lekörözte a többi jelöltet, például Marcus Rashfordot (harmadik) vagy Gabriel Jesúst (negyedik).

A két évvel ezelőtti Eb-n Mbappé még szóba sem jöhetett, most viszont világbajnoki címhez segítené Franciaországot.

A tavaly nyár óta immár a PSG-t erősítő Mbappé teljes életútját és a vb-re való lázas készülődését bemutató cikk teljes hosszában elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik