FFT: mi történt a Makélélé-féle építész poszttal?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.26. 16:15
null
Claudio Ranieri kívánságlistájának élén Claude Makélélé állt (Fotó: AFP)
Egy évtizeden át a Claude-ról mintázott klónok uralták a terepet a hátsó négy labdarúgó előtt. De a csapatok egyre több csillogást kívánnak meg a középpálya rombolóitól is. A FourFourTwo tiszteleg a múlt előtt, és kutatja a jövőt.

Nem túl sűrűn esik meg, hogy egy szerencsés menedzser komplett csapatot igazolhat, de amikor Roman Abramovics jachtja kidobta a horgonyt a Chelsea kikötőjében 2003-ban, a csapat mesterének, Claudio Ranierinek megadatott, hogy tizenegy új játékost vegyen.

Glen Johnson, Wayne Bridge, Damien Duff, Geremi, Juan Sebastián Verón, Joe Cole, Adrian Mutu, Alekszej Szmertyin, Hernán Crespo és Neil Sullivan mind elismert futballistaként érkezett, ám volt egy labdarúgó, akit a nyugat-londoni klub olasz főnöke mindenkinél jobban szeretett volna megszerezni.

„Amikor Abramovics átvette a klubot, azzal kerestem meg, hogy szeretném megszerezni Makélélét, mert ő volt akkoriban a Real Madrid főépítésze – idézi fel Ranieri. Kulcsjátékos volt együttesében, ő állította meg az ellenfelet, és indította be újra csapata játékát."

Florentino Pérez egyáltalán nem látta ennyire pozitívan a francia játékost, és egy percig sem gondolta, hogy hiányozni fog.

„Ritkán passzolt három méternél távolabb – mondta róla a Real Madrid elnöke. – Jönnek majd fiatalok, akik gyorsan feledtetik őt.”

Ebben nagyon nem lett igaza. Steve McManaman, az egykori csapattárs azt írta életrajzában, hogy a Real öltözőjén kívül a nagy többség nem is sejtette, micsoda értéket képvisel a zairei születésű játékos.

Ám ma már a legtöbb csapatban nincs ilyen típusú szűrő. Eljött az ideje, hogy eltemessük a középpálya rombolóit?

A FourFourTwo magazin terjedelmes elemzése alaposan körbejárja a témát.

A teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik