FFT: focistanevek különös történetei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.14. 18:27
Címkék
Milyen hatással van egy név egy pályafutásra? Miért hívnak annyi brazilt Linekernek? Mi köze van Keegannek a német Kevinekhez? A FourFourTwo fényt derített a focistanevek különös, olykor bizarr történeteire.

Az angol focisták nem vonzóak. Na nem mintha csúfabbak lennének, mint más nemzetek játékosai, de ha azt nézzük, hogy mekkora hatással van az importáru az angol kultúrára, onnantól, hogy David Ginola a L'Oreallal csinál tévéreklámokat, odáig, hogy húsz évvel később Paul Pogba a croydoni előadóművész Stormzyval dolgozik együtt, akkor bizony eléggé egyoldalúnak tűnik a mérleg. Képzeljük csak el, milyen lenne, ha brazil fociőrültek tucatjai neveznék el a gyereküket a lapátfülű angol gólvágó, Gary Lineker után. Nevetséges, nem igaz?

Nos, 606 brazil állampolgár viseli a Lineker nevet, és mind 1980 utáni születésűek. A Lineker az ötezer-ötszáztizenegyedik legnépszerűbb név Brazíliában, és bár ez nem tűnik jelentősnek, azért érdekes, hogy mit keres egy angolszász vezetéknév, aminek a jelentése „lenvirág", egy portugálajkú ország keresztnevei között. A Leicester valaha volt legkiválóbb csatára (leülsz, Emile) akaratlanul is kölcsönadta a családnevét több száz brazil nőnek és férfinak, köztük egy queer nemű popsztárnak, továbbá az Inter-középpályás Felipe Melo fiának.

És ők is fociznak ám...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik