FFT: amikor leszállt közénk az isteni Diego – Maradona Budapesten

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.10.19. 15:04
null
Diego Maradona a Napoli szerelésében (Fotó: FFT)
Miközben számoljuk vissza a napokat november 4-ig és december 2-ig, amikor az elmúlt évtized két legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi – remélhetőleg – pályára lép Magyarországon, a Ferencváros elleni BL-meccseken, az FFT a kerek évfordulójára emlékezik az egyetlen mérkőzésnek, amelyet minden idők talán legnagyobbja, Diego Maradona magyar földön játszott: 30 éve, 1990. október 3-án rendezték az Újpesti Dózsa–Napoli BEK-meccset.


Keserédes szájízzel fogadták a magyar bajnok Újpest háza táján 1990. július 11-én, hogy a sorsolás úgy hozta: a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) első fordulójában Diego Maradona csapata, az olasz bajnok Napoli vár a lila-fehérekre.

Azzal mindenki tisztában volt, hogy a továbbjutásra lényegében nincs esély, ám mindenki izgatottan várta, hogy a saját szemével láthassa a kor futballcsodáját, aki az argentin válogatottal július 8-án ugyan elbukta az NSZK elleni római vb-döntőt, de még mindig ő volt az „isteni Diego”.

Az Újpest a svájci edzőtáborban értesült a sorsolásról. Eleinte még bizakodó volt a hangulat. „Miért adnánk fel? Egy biztos, nem megyünk feltett kézzel a csatába, s közismert mondás: a labda gömbölyű!” – nyitotta ki a nagy közhelyszótárt Bácsi Sándor, az Újpest csatára, akit hasonlóan kerek formái miatt a magyar Maradonának is becéztek.

A teljes cikket, a visszaemlékezéseket, és a korabeli fotókat a FourFourTwo.hu oldalán találják, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik