FFT: a francia, akinek olyan jövőt jósoltak, mint Zidane-nak, de...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 14:44
null
Reynald Pedros élete megváltozott az 1996-os Eb-n kihagyott tizenegyes után (Fotó: AFP, archív)
Huszonkét évvel ezelőtt Reynald Pedros az Európa-bajnokság üdvöskéje volt, együtt emlegették Zidane-nal. Aztán jött egy kihagyott tizenegyes, és minden megváltozott.

 

A Franciaország–Csehország összecsapás 120 perc gól nélküli eredményt hozott az 1996-os Európa-bajnokság elődöntőjében. A találkozó az Old Traffordon zajlott, csupán néhány órával azt megelőzően, hogy Anglia összecsapott Németországgal. Így aztán tizenegyesekkel kellett eldönteni, ki megy tovább. A „kékek” már az előző körön is így jutottak tovább, a hollandokat ütötték ki az Anfielden, akkor az öt vállalkozó közül senki sem hibázott. Bernard Lama viszont kifogta Clarence Seedorf lövését.

A franciák kezdték, és mind az öt kijelölt játékosuk – elsőként Zinédine Zidane, Youri Djorkaeff, Bixente Lizarazu és Vincent Guerin – betalált. Végül az ötös mezt viselő, ötödikként rúgó Laurent Blanc is a helyére tette a labdát, bár nála nem sokon múlott, hogy Petr Kouba megfogja.

Akárhányszor is találtak be a franciák, a csehek mindig kötelességtudóan válaszoltak. Lubos Kubík, Pavel Nedved, Patrik Berger, Karel Poborsky és Karel Rada is megrezegtette a hálót.

Úgyhogy tíz lövés után, 5–5-ös állásnál jöhetett a hirtelen halál.

Ekkor a franciák 24 éves középpályása, Reynald Pedros lépett a labdához.

Kihagyta – és örökre megváltozott az élete, meredeken felfelé ívelő pályája megakadt, nem lehetett ott két év múlva a hazai pályán vb-győztes csapatban, és ma már alig emlékszik rá valaki.

Reynald Pedros hihetetlen, akadályokkal sűrűn megterhelt útja, a balszerencsét távolról sem nélkülöző, megérintő története elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik